Közélet

Merkelék győztek az észak-rajna-vesztfáliai választáson

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint.

A CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze. A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva, ez a párt történetének legrosszabb eredménye. A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal. A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal. A Zöldek a szavazatok 6 százalékát szerezték meg. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot szerzett.

Pártja súlyos választási veresége miatt lemondott vasárnap minden tisztségéről Hannelore Kraft, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke és tartományi szervezetének vezetője.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

(Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik