Közélet

Szijjártó: Velünk így senki nem beszélhet

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)

A külgazdasági és külügyminiszter szerint legutóbbi nyilatkozatával Zoran Milanovic horvát miniszterelnök megsértette Magyarországot, a magyar embereket, ezért bekérette a horvát nagykövetet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteki közleményében azt írta, Zoran Milanovic a horvát index.hr honlapon közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy “Magyarország Európa vakbele”, a miniszterelnöke “aktív kommunista, majd liberális volt, mindenből egy kicsit”.

Kifogásolta, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök Magyarországon azt mondta, hogy a horvát menekültügyi rendszer egy nap alatt összeomlott, ugyanis Milanovic szerint a horvát rendszer példás, és ezt gondolják az európai vezetők is.

“Mindenki magának választ társaságot, ez enyém Angela Merkel, Faymann és Cerar”, de hogy ki Kolinda Grabar-Kitarovic “társasága, nem tudom” – mondta a horvát kormányfő.

Zoran Milanovic bírálta a horvát államfőt, amiért a V4-es országokkal tanácskozik, és erről nem egyeztetett vele. Szerinte a horvát külpolitikát a kormány irányítja.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kiemelte: “senki sem engedheti meg magának, hogy Magyarországról ilyen hangnemben beszéljen”. Zoran Milanovic megsértette Magyarországot, a magyar embereket, ez a nyilatkozat “kulturálatlan, civilizálatlan, Európához nem méltó”. A külügyminiszter úgy látja, aki ilyet mond, “az nem méltó egyetlen európai ország vezetésére sem”.

Nem jelent enyhítő körülményt Zoran Milanovicnak, hogy “jól láthatóan hetek óta frusztrált, mert országának bevándorlókat ellátó rendszere egy nap alatt összeomlott, így Horvátország elbukott az első komoly schengeni teszten” – vélekedett. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonnali hatállyal bekérette Horvátország budapesti nagykövetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik