Kultúra

Lerövidül a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Elindult a jegyértékesítés a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra, amely a támogatások drasztikus csökkenése miatt a megszokottnál rövidebb, tíznapos lesz.

A Budapesti Fesztiválközpont vezetése közleményben tudatta, hogy úgy döntöttek: 2012 a március 16. és 26. között esedékes tavaszi fesztivál esetében is a takarékosság éve lesz. “Úgy látjuk, Magyarország és a főváros a kedvezőtlen gazdasági körülmények között minden erejével igyekszik talpon maradni, még ha ez a jövő évi kiadások csökkentésével jár is. A csökkentés nem kerüli el a Budapesti Tavaszi Fesztivált sem” – írják, kitérve arra, hogy bár a költségvetést még nem szavazta meg az Országgyűlés, az már látható, hogy a tavalyi állami támogatásnak legfeljebb a fele áll majd rendelkezésükre. Emellett éveken keresztül elkötelezett partnerük, az OTP Bank is visszalépett a fesztivál támogatásától.

A fellépők között azonban 2012 tavaszán is lesznek nemzetközi sztárok: a fesztivál vendége lesz többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, a világhírű Mihail Pletnyov és az Orosz Nemzeti Zenekar, az I Musici di Roma zenészei pedig Vivaldi-concertókat játszanak. A rendezvény keretében karrierje során először ellátogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamenco-táncosa és koreográfusa, a jazzrajongók pedig Gary Burton és Chick Corea fellépésére is készülhetnek.

A fesztivál nyitókoncertjén a 120 éve született, itthon korábban méltatlanul elhallgatott Lajtha László emléke előtt tisztelegnek a Hortobágy című 1936-os filmhez komponált azonos című szvit előadásával, Bartók születésnapjára pedig a Szegedi Kortárs Balett készít előadást a Nemzeti Filharmonikusokkal. Emellett folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál, a programsorozat utolsó napjaiban pedig Énekel a város címmel szerveznek eseményt, melynek keretében a köztereken, utcákon, középületekben és a legváratlanabb helyeken bukkannak fel kórusok, majd az 56-osok terén szabadtéri nagyszabású szabadtéri koncertet tartanak. A fesztivál zárásaként, március 26-án végül Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművészt az egyik legjobb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra kíséri majd Charles Dutoit vezényletével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik