24.hu hírlevél

Jaksity György, Ángyán József és Győrfy Pál gondolatai – Szubjektív heti híradó

2020.07.06.
 

Hiába dolgoztak rengeteget túlórában is, alig futott százezer forint fölé a János Kórház Covid-osztályán dolgozó ápolók ápriliis munkabére. Közben a vírus terjedése tovább lassult, a héten az élet fokozatosan elkezedett visszatérni a normál kerékvágásba Magyarországon és Európa nagyobbik részén. Az iskolák ugyan nem térnek vissza a hagyományos tanrendhez már erre a tanévre, de júniustól felzárkóztató foglalkoztatásokat tarthatnak és a gyerekekre is vigyáznak, ha van erre igény. Belátható időn belül nyílnak a budapesti strandok és a határok is, Franciaországban pedig második hullámra sem számítanak egyelőre.  A londoni Globe, Shakespeare egykori színházának mása viszont úgy tűnik, állami segítség nélkül nem éli túl a válságot. Jakab Ferenc virológus szerint az igazán nagy bajt az okozhatja majd  a járványkezelésben, ha ősszel vagy télen az influenzával egy időben jönne a koronavírus-járvány újabb szakasza. A rendkívüli jogrend mindenesetre hamarosan véget ér Magyarországon: várhatóan május 26-án nyújtja be a kormány az erről szóló javaslatot.

Jaksity György közgazdászguru szerint a magyar gazdaság sajnos minden látszat ellenére nem túl jó állapotban érkezett el a válsághelyzethez.  Szerinte elfelejtettük azt az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik. Ezt a szabályt szerinte már csak azért is fontos lenne megtanulnunk, mert aligha ez a járvány vagy válság lesz az utolsó, ami kihívás elé állítja az ország gazdaságát.

Ángyán József professzor, az Orbán-kormány egykori államtitkára hosszú interjúban mesélte el Nagy Józsefnek, hogyan győzte meg Orbán Viktor, hogy csatlakozzon a csapatához és aztán minek köszönhető, hogy kiábrándult a NER-ből. „Viktor szívélyesen fogadott, meg voltam fázva, kapart a torkom, hallotta a hangomon, hogy nem az igazi, kérdezte, főzzön-e egy teát. Biccentettem, mire meglepetésemre odaállt a sparhelt mellé, fával szépen betüzelt, látszott, nem először csinálja, jó teát készített, megittuk a faragott asztal mellett” – emlékezett vissza a sorsdöntő találkozásra. Szerinte már akkor látszott, hogy  a kapcsolatuk nem lesz feltétlenül felhőtlen, de mégis mindketten adtak neki egy esélyt. „Tán azt hitte, ha már bent vagyok, megfognak az előjogok, a szolgálati autó, a sofőr, a titkárság, az, hogy államtitkár uraznak, és mindezekért cserébe majd csak engedek az elveimből, a szakmai, vidék- és gazdacsaládpárti elkötelezettségemből. Nyilván azt is számításba vette, hogy köztudott: aki egyszer elszegődik hozzá, büntetlenül nem szegülhet szembe. Kezdettől lehettek kétségei velem kapcsolatban, jelét is adta, de bizonyára nem akartam észrevenni ezeket.”

Már a koronavírus-helyzet előtt is nagyon népszerű volt, azóta viszont tovább növekedett az ismertsége: nemcsak mémeket gyártanak vele, de az érettségi tablóktól a fagyizók pultjáig számtalan meglepő helyen is feltűnik Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének arca. A koronavírus elleni küzdelem egyik szimbolikus figurájává vált azzal, hogy gyakorlatilag nem lehetett Magyarországon úgy YouTube videókat nézni az elmúlt két hónapban, hogy ne a vele készült, otthonmaradásra felhívó tájékoztató kampány filmjei fussanak előtte. Mint mondja, szóvivőként hozzászokott a nyilvános szerepléshez, de ilyen intenzítású dologban még ő sem vett részt korábban, és ennek azért érzi az árnyoldalát is: a rengeteg pozitív visszajelzés mellett kapott olyan üzeneteket is, hogy most már tűnjön el a videók elejéről. Saját magát derűs pesszimistaként jellemzi, ezen tulajdonságát nagymamájától örökölte, aki elmondása szerint egy nagyon okos, kedves ember volt, csak az életében olyan dolgok történtek a háborútól a családi tragédiákig, ami miatt mindig a legrosszabbra számított.

A koronavírus a legnagyobb kihívás elé nyilvánvalóan az egészségügyi rendszert állította szerte a világon, így Magyarországon is, ugyanakkor rögtön a nyomában ott lohol az oktatásügy is, ahol egyik pillanatról a másikra állt feje tetjére minden és kellett áttérni egy teljesen új működési modellre. Nemcsak a tanároknak, hanem a diákoknak és a szülőknek is egy egészen más rendszerre kellett villámgyorsan átállni, tapasztalataink szerint változó sikerrel. A válság tovább növelte a korábban is meglévő szakadékokat: egy kutatás eredményei szerint a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok harmada például egyáltalán nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba, egyszerűen azért, mert nem állnak rendelkezésre az ehhez szükséges feltételek. Kistepelüléseken élő segítőkkel beszélgettünk arról, hogyan élték meg az átállást, mik voltak a legnagyobb nehézségek és milyen hátrányokat szenvedhetnek el azok, akik most kimaradtak a digitális oktatásból.

Nemrégiben a többségi tulajdonos Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. megszavazta a Balatoni Hajózási Zrt. reorganizációs tervét, amely négy kikötő, két kemping és egy szálloda eladásával, valamint a vitorláskikötők bérbeadásával operál, a befolyó 2,2-2,8 milliárd forintot pedig a hajózási üzletág fejlesztésére szánja. Ez azt jelenti, hogy a cég ezután csak személyszállítást végezne, a többi üzletágat leválasztanák, illetve értékesítenék. „Megszabadulnának” tehát a nyereséget termelő tevékenységektől, és megmaradna a magában veszteséges személyszállítás. A folyamat vesztesei előssorban az adófizetők lesznek, mivel a megmaradt tevékenységre közszolgálati szerződést kötnek, hasonlóan a MÁV vagy a BKV esetéhez. Lesznek viszont olyan szerencsésnek mondható magánbefektetők, akik kikötőkhöz és ingatlanokhoz juthatnak a folyamat révén. A tervnek a tóparti önkormányzatok nagy része nem örül, vannak olyan fideszes polgármesterek is, akik nem támogatták a tervezetet.

A járványidőszak alatt szinte teljesen megállt a sportélet, az elmúlt hónapok egyik legnagyobb visszhangot kiváltott sportörténe ezért gazdasági természetű, de ettől még elég figyelemreméltó: korábban kiderült, hogy a Magyar Tenisz Szövetség több milliárdos adóságot halmozott fel. A héten arra is fény derült, hogy a szervezet elnöke, Szűcs Lajos az általa irányított apparátus rossz gazdálkodását az adófizetők pénzéből korrigálná. A szakvezető Szabó Tündéhez, az emberminisztérium sportért felelős szakállamtitkárához fordult, hogy az nyújtson segítséget a szövetség pénzügyi helyzetének megoldásában. Indoklásként azt hozta fel, hogy 2018 közepétől a szervezet szponzorbevételei jelentősen visszaestek.

A válság előtti időszak utolsó nagy hazai kulturális történése szintén egy botrány, Eszenyi Enikő Vígszínházból való távozása volt. Katz Dávid  Lengyel Tamással, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb hazai sorozatszínészével beszélgetett, aki egykori vígszínházas színészként nem teljesen elégedett a történet végkimenetelével, és aki szerint a volt igazgatónő megúszta az önvizsgálatot.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Jaksity György: A (szent) korona (gazdaság)tana

Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban volt. Tovább »

 

Ángyán József: Viktor azt mondta, „addig maradsz, ameddig kibírod, nem fogunk mártírt csinálni belőled"

Rendszerváltós nagyinterjú a professzorral, aki nem kért a mézezett pórázból, és elhagyta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Tovább »

 

Győrfi Pál: Esküszöm, hogy az a frankó, amit a tévében mondok!

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogyan beszélt gyerekeivel a járványról, milyen üzeneteket kapott a YouTube-reklámok miatt, és hogy tervezik-e a Madártej zenekar újraindítását. Tovább »

 

Volt olyan gyerek, aki azt sem tudta, mi az a tablet

Egy felmérés szerint a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok harmada nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba. Három, kistelepülésen élő segítő mesélt arról, miként oldják meg a tanítást megfelelő eszközök híján. Tovább »

 

„Hazugság, hogy a csődtől mentette meg az állam a balatoni hajózási társaságot”

Széchenyi István megfordul a sírjában – mondja a Bahart volt vezérigazgatója, miután a balatoni települések már csak távolról szemlélhetik, ahogy eddigi befektetésük a nullával lesz egyenlő. Tovább »

 

Állami pénzből él a teniszszövetség, de elmaradt szponzori pénzekre hivatkozva kér még több állami pénzt

Szűcs Lajos az EMMI-nek írt levelében a 3,8 milliárdos tartozásuk okaként az elmaradt szponzorbevételeket említi. Tovább »

 

Lengyel Tamás: Eszenyi Enikőnél elmaradt az önvizsgálat

A színész néha A mi kis falunk Gyurijaként szokta odahaza szórakoztatni a feleségét. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Egy elhagyatott, ijesztő „szexkunyhót” talált az erdőben egy kiránduló
„Engem néz”: videón, ahogy két kajakos lefagy három gyilkos bálna közelségétől
Döbbenetes vadászbaleset: két kilométerről leadott lövés ölt meg egy udvarán ülő férfit Újfehértón
Hazavitte a kölyökkutyát, amit az út szélén talált, csakhogy nem kutya volt
Videón az Iránban pusztító, bibliai méretű sáskajárás
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.