24.hu hírlevél

Úton a normalitás felé – szubjektív heti híradó

2020.05.29.
 

Az ország lassan, de biztosan kezd visszazökkenni a normális kerékvágásba, még annak ellenére, is hogy a héten megtörtént a korábban nehezen elképzelhető: rémhírterjesztés vádjával vittek be több embert is a rendőrségre kormánykritikus Facebook-posztokért. Azóta kiderült, teljesen feleslegesen. A miniszterelnök közben már a járvány miatti különleges felhatalmazás május végi visszaadásáról beszél, az iskolák esetleges júniusi újranyitásáról viszont még nincs hír. Vidéken jövő héttől kinyithatnak a vendéglátóterek belső részei és a játszóterek is, továbbá júniustól lagzikat is lehet rendezni és ezúttal már Pest megye is csatlakozhat a folyamathoz.

Budapestről ennek a hírlevélnek a kézbesítése után, szombat délután dönt majd a kormány, de erősen valószínűsíthető, hogy valamilyen szintű lazításokra a fővárosban is lehet számítani. Úgy tűnik, Orbán Viktor számítása bejött a május 3-i tetőzéssel, vagy ha nem, akkor a statisztika alkalmazkodott hozzá, mindenesetre a forgatókönyvek az ő korábbi kijelentései szerint látszanak alakulni. Közben úgy tűnik, a kormány a járvány utáni időszakra gondolva, egy Semjén Zsolt nevéhez köthető törvényjavaslat segítségével jelentősen csökkentené az önkormányzatok vagyonát, amivel viszont nemcsak az ellenzéki, de a kormánypárti irányítású településeket is nehéz helyzetbe hozhatja. Török Gábor politológus szerint hiába tűnik egyelőre a válságkezelés politikai nyertesének a Fidesz, a későbbi gazdasági válság hatására a nagyobbik kormánypárton belül is erősödhet a feszültség.

Meghalt a rock and roll korszak egyik legnagyobb ikonja, Little Richard, kortársai közül viszont még meglepően sokan alkotnak ma is. Egy későbbi generáció nagy alakja, Stevie Wonder pedig a héten lett hetven éves.

Közben kiderült, hogy a járvány elején Kásler Miklós miniszter által kirúgott fehérvári kórházigazgató, Csernavölgyi István mégsem hibázott. A háziorvosok szerint viszont borzasztó következményei lehetnek, hogy a járvány elleni védekezés mindent megelőz, az általunk megkérdezett szakemberek szerint sok krónikus beteg maradhat ellátatlan ebben az időszakban, ami jelentősen rontja a későbbi gyógyulási esélyeiket. Hozzánk hasonlóan Olaszországban is szinte minden újranyit, miközben Szlovéniában már hivatalosan véget is ért a járvány. A világ más részein viszont kevésbé sikeres a járvány kezelése, Brazíliában például még mindig rengeteg a halott. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint Magyarország kiválóan kezeli a járványt, amiért a fél világ irigyelhet minket és ami miatt eljött az idő a nyitásra. Szerinte nyáron nem fog eljönni a második hullám, ősszel viszont erre van esély, de jelenleg nem tudhatjuk, hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd. Mindenesetre szerinte novemberben már vakcina is lehet, aminek beadatását nem tenné mindenki számára kötelezővé.

A világot sújtó járványhelyzet spirituális és vallási jellegű kérdéseket is felvet. Vajon tekinthető-e isten büntetésének a vírus? Milyen szándékból szabadította ránk a járványt? Kell-e tanulnunk belőle valamit és ha igen, akkor mit? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel több egyház képviselőinek. Hogy istennek mennyire tetsző történés, azt talán soha nem fogjuk megtudni, de mindenesetre tény: a tao-rendszer keretében kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez és ennek a pénznek egy nem elhanyagolható része landolt a miniszterelnök kedvenc csapatánál, a Felcsútnál. Az utóbbi időben pedig nemcsak Orbán Viktor szülőfalujának egyesülete, de másik kedvenc klubja, a Videoton is milliárdokkal gazdagodott ebből a forrásból. Alapos adatelemző cikkünkben végignéztük, melyik sportágak és klubok húzták a legtöbb hasznot a támogatási rendszerből.

Vádat emelt az ügyészség az ország egyik leggazdagabb embere, a műtrágyaüzletből meggazdagodott Bige László ellen. Az üzletember szerint nemcsak őt, hanem a családját is fenyegetik és az egész akció mögött üzleti vetélytársát, Csányi Sándor OTP-vezért sejti. Legutóbb tavaly tavasszal irányult óriási figyelem Bigére, amikor őrizetbe vették és házkutatást is tartott nála a rendőrség. Akkor a 24.hu közölte először, hogy nem a korában is ismert és szintén nagy port kavart ügyben, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt hallgatták ki a Bige Holding tulajdonosát, hanem vesztegetéssel gyanúsítják. A mostani vádirat szerint a milliárdos manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Fontos szerepet játszik az aszfalt mostanában Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő életében. Korábban több tízmillió forintos uniós támogatást kapott a családi vállalkozása egy panzió építésére, majd az épületnek helyt adó Badacsonytomaj jutott egy olyan állami támogatáshoz, amelyet többek között a szálláshely előtti út aszfaltozására is fel lehetett használni és fel is használták erre. Az már csak alighanem ironikus véletlen, hogy Szatmáry maga is pont útépítési programok koordinálásával foglalkozik miniszteri biztosként: a júniusig tartó megbízás során azért felel, hogy a megmaradt budapesti földutakat leaszfaltozzák.

„Azt hisszük, húsz év munkáját nem lehet csak úgy elsöpörni, aztán egy pillanat alatt kiderül: dehogynem” – mondja a járványra, de általában az életre is vonatkoztatva az egyik legismertebb kortárs hazai író, Grecsó Krisztián, aki tavaly súlyos betegségből gyógyult fel, és elég komoly személyes tapasztalata van abban, milyen az, amikor egyik napról a másikra feje tetejére áll valakinek az élete. Az író azt mondja, nem zavarja, hogy még mindig a betegségéről kérdezik, de nem hajlandó kizárólag gyógyult rákbetegként gondolni magára. Ugyanakkor szerinte nagyon jót tenne a társadalomnak, ha ismert emberek felvállalnák a betegségüket és nem próbálnák külföldi utazásnak, vagy szépészeti beavatkozásnak álcázni a kezelésüket. Szerinte az álszent titkolózás sokat árt, a személyes példa viszont segíthet más embereknek is a gyógyulásban.

És azt tudták, hogy van egy sportriporter, Somos Ákos, a Spíler TV kommentátora, aki a sportmentes időszakot azzal tölti, hogy a magyar irodalom ismert darabjait közvetíti a Facebookon? A kísérlet egyszerre szórakoztató és érdekes, bár Somos szerint számára leginkább valami laza gyakorlatnak tekinthető a kényszerszünet idején. „Három dolog érdekel igazán az életben: a sport, a színház és az irodalom. Magyar tanár vagyok végzettségem szerint, jártam színészképzőbe, és végül sportriporter lettem. Ez a projekt azért jó, mert végre mindhárom szenvedélyemet egyszerre kiélhetem” – fogalmaz.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Merkely Béla: A fél világ Magyarországra irigykedik

Az országos tesztelés részadatai alapján is enyhítene a budapesti korlátozásokon a Semmelweis Egyetem rektora, aki a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy miért nem volt tetőzése a koronavírus-járványnak. Tovább »

 

Isten tényleg a koronavírussal büntet minket? Miért nem tesz ellene semmit?

Mit mond a lelkész, a teológus, a püspök és a rabbi a vírus okozta válsághelyzetben? És mi köze Istennek ehhez az egészhez? Tovább »

 

Felcsút töretlenül szívja fel a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubját is milliárdos összeggel gazdagítják a cégek

Kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez. Tovább »

 

Vádat emeltek Bige László ellen

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség a milliárdos műtrágyakirállyal szemben, aki korábban Csányi Sándort sejtette az ellene indult eljárás hátterében. Tovább »

 

Az aszfaltozásért felelős miniszteri biztos panziója előtt aszfaltoznak állami pénzből

Uniós támogatással épülhetett meg Szatmáry Kristóf panziója, majd a kormány is a zsebébe nyúlt, így a badacsonytomaji birtokhoz vezető utat is felújítják. Tovább »

 

Grecsó Krisztián: Ha kinyithat a templom és a strand, a szabadtéri színház miért nem?

Vera című regényéért megkapta a Libri irodalmi közönségdíját, friss verseiben pedig a betegség traumáját és az apaság katarzisát járja körül. De vajon mi marad a magyar kultúrából a járvány és a kultúrharc után? Tovább »

 

Edward király már megjelent a játékoskijáróban – így közvetít magyar verseket a sportriporter

Vajon egy Premiere League-rangadó, vagy egy Arany-ballada a nagyobb kihívás? És lehet-e irodalmat csempészni egy valódi sportközvetítésbe? Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Majka: Ha valaki tizenmilliós autóval jár, az szerintem ne folyamodjon segélyért, és főként ne kapja meg
Vera Wang nem issza unikornisok vérét, de tényleg 70 éves
Szabó Zsófi azzal zárta a férjével való vitát, hogy költözzön el, ha nem tetszik a helyzet
Megvan, honnan jött a koronavírus Magyarországra
Kutyasétáltatás közben megmentette egy 15 hónapos gyerek életét egy 15 éves fiú
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.