24.hu hírlevél

Koronavírus, a magyar sport múltja és jövője, meg Vámos Miklós – szubjektív heti híradó

2020.05.29.
 

Harmadik hete tölti Magyarország – és a világ nagy része – megváltozott körülmények közt az életét a koronavírus-járvány miatt. Erre a hétre eljutottunk oda, hogy már térképen követhető a fertőzések hazai számának alakulása, megfertőződött a győri fideszes polgármester és Kapás Boglárka is, a polgármesterek döntési jogkörét az előzetes kormányzati tervek ellenére mégsem korlátozzák, a tanév pedig nem lesz rövidebb. Az állam ugyanakkor óriási gazdasági mentőcsomag kiadására készül és tulajdonosként is beszállna egyes cégekbe, legalábbis az iparkamara nyilvánosságra került, válságkezeléssel kapcsolatos forgatókönyve szerint. Szegeden pedig értesüléseink szerint tanfolyamokon védőnőket tanítanak be a lélegeztetőgépek kezelésére.

Mindeközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hiába tűnik úgy, hogy Kína sikeresen megbirkózott a járvánnyal, és lassan az epicentrumnak tekinthető Vuhanban is visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, az ázsiai ország kormánya azzal, hogy hetekig titkolta az új koronavírus megjelenését, valójában óriási szerepet játszott a világjárvány kialakulásában. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan vezették félre a kínai hatóságok az egész világot, és mit tesznek mind a mai napig azért, hogy elhallgattassák azokat az újságírókat, civileket és sokszor orvosokat is, akik valós képet próbálnak mutatni a járványhelyzet alakulásáról, a károkról, a betegek és az áldozatok számáról.

A vírus okozta változások az élet minden területét érintik, alig van olyan szektor, amire nem hatott volna negatívan. A helyzettel sajnos sok esetben a munkáltatók is visszaélnek, ebben a cikkünkben erre hoztunk konkrét példákat.

Különösen érintett terület a sport: nemcsak az idénre tervezett két legnagyobb nemzetközi sportesemény, a labdarúgó Európa-bajnokság és a tokiói nyári olimpia került át a következő naptári évre, de számos egyéb sportesemény is elmarad, nehéz helyzetbe hozva a sportolókat szerte a világon. A hazai sportéletben az átmeneti leálláson túlmutató problémákat is okozhat a vírus okozta gazdasági válság, mivel az itthoni finanszírozási rendszerben kiemelt szerepe van az államnak, illetve a tao-támogatáson keresztül a sikeres vállalkozásoknak is.  Így aztán a jövőben, amikor a vállalatok nyeresége zsugorodik, az állami pénzekre pedig más területeken  lesz szükség, kérdéses, hogyan tartható fent az a kánaán, amely az elmúlt években jellemezte a hazai sportot. Pető Péter főszerkesztő szerint sehogy, de vannak ellenvélemények is: Dénes Ferenc sportközgazdász úgy gondolja, a gazdaságélénkítő intézkedések hatására a magyar sport akár jól is kijöhet a válságból.

Mostoha helyzetbe került a vendéglátóipar is. A néhány hete még dübörgő budapesti étterempiac komoly veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni a válság hatására, ugyanakkor a megváltozott körülmények villámgyorsan teret adtak az innovációnak is. Sokan tértek át olyanok is házhozszállításra, akik ezt korábban nem tették, igaz, a váltással meg ez a szegmens kezd akkorára duzzadni, hogy valószínűleg itt sem fog tudni mindenki megélni. Cikkünkben a fővárosi étterempiac szereplőit kérdeztük meg arról, milyen stratégiával próbálnak megküzdeni a nem várt kihívással.

Vámos Miklós író a vele készített telefonos nagyinterjúban azt mondja, reméli, hogy a krízishelyzet a jót is kihozza az emberekből. Saját '56-os emlékeit idézi fel, amikor kisfiúként azt látta, hogy a forradalom leverése után a budapesti belvárosban egy betört kirakatú élelmiszerboltból kiemelik az emberek az árut, de egy dobozban pénzt hagynak ott érte. Szerinte nem kell félni attól, hogy káosz lesz az országban, a problémák nagy része vészhelyzetben és békeidőben is megoldódik magától. Úgy véli, az emberek néha amúgy is kivehetnének otthonra szabadságot. „Ha az ember nem megy ki, az lehetőség arra, hogy menjen be: a lelki életébe, az idegrendszerébe, a gondolkodásába” – mondja.

És hogy ne csak a vírusról legyen szó: elindult a rendszerváltás harmincadik évfordulójára készített podacast-minisorozatunk, az első adásban a magyar foci átalakulásról beszélgetett Kálnoki Kis Attila Laczkó Mihállyal, a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori elnökével, Esterházy Márton volt válogatott focistával és Benedek Szabolcs íróval. Olyan témák kerültek szóba, hogy mi történt, ha valaki nemet mondott a bundázásra, miért nem vállal számottevő szerepet a mai futballban a rendszerváltás játékosnemzedéke, és egyáltalán megtörtént-e a rendszerváltás a magyar futballban. A következő részben a média rendszerváltáskori szerepéről és átalakulásáról lesz majd szó.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

4000 milliárdos válságkezelési alapot javasol a kamara, a kormány cégekbe szállhatna be tulajdonosként

Az állam vinné a főszerepet, de a vállalkozásoknak és munkavállalóknak is bőven jutna a terhekből az iparkamara válságkezelő forgatókönyve szerint, amiből a kormány gazdaságélénkítő terve is táplálkozhat majd. 4000 milliárd forintos válságkezelési alap formálódik, de mindenekelőtt mentenék a munkahelyeket, aztán jönnek majd a különadók. Tovább »

 

Így sodorta az egész világot veszélybe a kínai kormány koronavírusos titkolózása

Kína heteken át mindent megtett, hogy eltitkolja az új koronavírus megjelenését, és ezzel nagyban hozzájárulhatott a világméretű járvány kialakulásához. Tovább »

 

Kaviárkorszak után az éhezők viadala jöhet a magyar sportban a koronavírus után

A járvány okozta gazdasági válság jelentős károkat okoz a globális sportiparban. Ezt a krízist nálunk súlyosbítja a sport magyarországi szerkezete, az óriási állami kitettség. Tovább »

 

Koronavírus: A magyar sport akár jól is kijöhet a járványválságból

Dénes Ferenc sportközgazdász amondó, ha elfogadjuk az eddig megismert magyar gazdaságélénkítő intézkedésekből levezetett következtetést, azt vizionálhatjuk, hogy a magyar sport a versenytársaihoz képest a válság nyertese lehet. Tovább »

 

Koronavírus: A klasszikus vendéglátás megszűnt, jelenleg etetés folyik

Többek között az Igen pizzériát, a Babkát és a Digót kérdeztük, hogy bírják a járvány okozta visszaesést, és vajon megmentheti-e a vendéglátást a házhoz szállítás.  Tovább »

 

Vámos Miklós: Megeshet, hogy csak évtizedeink vannak hátra ezen a bolygón emberiségként

Amúgy meg két hét szabadságot kivenni az életünkből járványidőn kívül is kívánatos. Telefonos nagyinterjú. Tovább »

 

Ahogy csúszott szét a rendszer, úgy csúszott szét a foci is

Így alakult át a magyar labdarúgás a rendszerváltás idején. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Elkezdték kidobálni az emberek a felhalmozott ételeket
500 ezer forint is lehet a bírság annak, aki megsérti a kijárási korlátozást
A karantén miatt nők ezrei kénytelenek otthon csinálni a körmeiket, mutatjuk a végeredményeket
Zacher Gábor: Nem vagyok megtört, sőt! Meg fogjuk oldani!
Nyugat-Európában már lassul a koronavírus terjedése
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.