24.hu hírlevél

Koronavírus, kijárási korlátozások és hírességek – szubjektív heti hírlevél

2020.05.29.
 

Ahogy a megelőző hét, úgy a mostani is szinte teljes egészében a koronavírusról, a járvány elleni küzdelemről és a járvány által felbolygatott életről szólt, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Szombat reggel már 343 az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon, és tizenegy ember vesztette életét, köztük a Budapestre delegált brit nagykövethelyettes, Steven Dick is, aki mindössze 37 éves volt. A járvány elleni védekezés új szintre emelkedett, szombattól kijárási korlátozások léptek életbe. Cikkünkben részletesen megmutatjuk, hogyan hat ez a mindennapjainkra, mikor hagyhatjuk el a lakásunkat és milyen célból nem mozdulhatunk ki jelen helyzetben.

A héten a külvilág számára viszonylag hosszasnak tűnő gondolkodás után bejelentették, hogy elhalasztják az év legfontosabb sporteseményét, a tokiói nyári olimpiát. A döntés, bár nyilván nem meglepő, rengeteg sportolót megvisel, és biztos lesznek olyanok is, akiknek mindez az olimpiai álmaik végét jelenti. Akadnak azonban olyanok, például a sérüléséből lassan épülő kalapácsvető Pars Krisztián, a gátfutó Baji Balázs vagy a tornász Berki Krisztián, akiknek jól jöhet a halasztás, ezeket a történeteket Kálnoki Kis Attila gyűjtötte össze.

A koronavírus még a korábbinál is kiszolgáltatottabb, nyomorúságosabb helyzetbe hozhatja a hajléktalan embereket. Közülük sokan küzdenek krónikus betegségekkel, ezért különösen veszélyeztetettek a járvány idején, de komoly veszély fenyegeti az egész hajléktalanellátó rendszer működését is. A területen dolgozó szakemberek attól is tartanak, hogy amikor a járvány az egész társadalom mentális állapotára negatívan hat, a fedél nélkül élő, nagyon szegény emberek könnyen válhatnak bűnbakká.

Több időt töltünk otthon, többet nézünk tévét és fogyasztunk mindenféle mozgóképes tartalmat, elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy ez kifejezetten jó azoknak, akik ilyen tartalmakat készítenek. Csakhogy az otthon maradás kényszere őket is sújtja, leálltak a forgatások, és van egy olyan, Magyarországon kifejezetten fontos területe a szórakoztatóiparnak, amely különösen kiszolgáltatottá vált: a szinkronkészítők világa. A szakmához tartozók szerint akár a terület teljes megszűnése is elképzelhető, viszont a járványnak pozitív hatása is van, mert beindított egy szolidaritási mozgalmat a szereplők között: otthoni munkával, egymást segítve próbálkoznak azzal, hogy járvány idején is készüljenek szinkronizált műsorok.

Több híresség is életét vesztette már a járvány következtében: a héten elhunyt az afrojazz legendás alakja, Manu Dibago szaxofonos és Mark Blum színész, akire a Krokodil Dundee című film gonoszaként emlékezhetünk. Megfertőződött a vírussal Károly herceg  brit trónörökös, Boris Johnson brit miniszterelnök és a Rammstein zenekar frontembere is.

Katz Dávid új, Vizit című sorozatában magyar hírességek otthonába látogat el szigorúan karanténbarát, videotelefon-alapú megoldások segítségével, és arról beszélget velük, ők hogyan élik meg a bezártságot, mit tesznek, hogyan élnek ezekben a hetekben. Elsőként Tóth Gabit interjúvolta meg, aki folyamatosan szorong azon, hogy a járvány miatt nincs és egy jó darabig nem is lesz munkája, viszont rajongóival azért online koncerteken keresztül tarja a kapcsolatot, és új lemezt is készít.

Persze van, ahol sokkal súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon: aki kíváncsi arra, hogyan élik meg az olaszok a rettenetes állapotokat, a tömeges halálhíreket és a szigorú óvintézkedéseket, az olvassa el a milánói karanténban élő, korábban Budapesten tanuló Alessio Robiglio, illetve Stefano Bottoni olasz-magyar történész beszámolóját. Ebben a cikkünkben pedig arra kerestük a választ, mire lenne elég a magyar egészségügy rendelkezésére álló 2560 lélegeztetőgép, ha nálunk is elszabadulna a járvány.

A politikusok persze mindentől függetlenül politikusok maradnak és politizálnak: a Fidesz például az ellenzékre akarja húzni azt a vádat, hogy akadályozzák a vírus elleni hatékony védekezést, amikor nem adnak korlátlan hatalmat a kormány kezébe, miközben Orbán Viktor miniszterelnök simán el tudja rendelni az eddigi legsúlyosabb – és egyébként helyes – döntést a kijárás korlátozásáról. Pető Péter elemzése.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Hova mehetek szombattól, és hova nem?

Sportolni már csak egyedül lehet, enni csak otthon. Vehetünk-e tévét, mehetünk-e temetőbe? Vannak még nyitott kérdések a szombaton életbe lépő kijárási korlátozással kapcsolatban. A többit igyekezzük megválaszolni. Tovább »

 

Magyarok, akiknek kifejezetten jól jött az olimpia elhalasztása

Szinte nincs olyan területe az életnek, amelyre ne hatna károsan a világjárvány. A magyar sportban mégis akadnak olyanok, akik ha nem is örülnek a koronavírus terjedésének, de „minden rosszban van valami jó" alapon gondolkodhatnak. Lássuk, kik ők? Tovább »

 

Bűnbakká válhatnak a hajléktalanok, pedig a koronavírus irtózatos csapást mérhet rájuk

Alig esik szó róla, hogy miképp érinti a koronavírus a hajléktalan embereket. Nagyon komplex a probléma, amiről egyáltalán nem könnyű beszélni – de megpróbálunk. Tovább »

 

Home office-ból tartják életben a magyar szinkront a járvány idején

A koronavírus az egész szórakoztatóipart keményen sújtja, de a szinkron esetében a teljes megszűnés a tét. Viszont a válság soha nem látott szolidaritást is hozott, így a szakma akár megújulva is kikerülhet a veszélyből. Tovább »

 

Tóth Gabi: Altatólemezen dolgozom a karanténban

A járványveszély kihirdetése után három-négy óra alatt eltűnt az összes idei fellépése. Tovább »

 

Egy ideig nem félsz, aztán egy 23 éves fiatal kerül lélegeztetőgépre

Egy Milánóban élő fiatal mesélt lapunknak a karanténban töltött mindennapokról, a helyiek legfőbb félelmeiről és arról, mit tanácsol azoknak, akik nem szeretnék, hogy ugyanarra a sorsra jussanak, mint az olaszok. Tovább »

 

Pető Péter: A Fidesz találkozása az igazsággal kijárási korlátozások idején

Orbán Viktor lényegében elismerte, nem igaz, hogy felhatalmazási törvény nélkül nem lehet hatékonyan cselekedni. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

A koronavírus újabb tüneteire bukkanhattak
Videócsetelt a kollégáival, csak arról feledkezett meg a vécé felé menet, hogy az ő kamerája is be van kapcsolva
Áder Jánosról kiderült, miért van ekkora csöndben a koronavírus alatt
Az egész világon ingyenes a PornHub prémium szolgáltatása
Ezért ilyen magas a koronavírus miatti halálozási arány Olaszországban
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.