24.hu hírlevél

Egy megváltozott világ – szubjektív heti híradó

2020.05.29.
 

Rendhagyó hírlevél lesz ez egy rendhagyó héten, amikor nemcsak Magyarország, de az egész világ működése a feje tetejére állt egy olyan világjárvány miatt, amelyhez hasonlót nem tapasztalt még meg a második világháború után élő nemzedék. Ráadásul sajnos nagyon is félő, hogy a rendkívüli helyzet hetekig, hónapokig eltarthat. Az ország határain belül közel tízmillió embernek változott meg a hétköznapi életmenete: leálltak az iskolák és óvodák, kora délutánig tartanak csak nyitva az éttermek és kocsmák, továbbá az üzletek jelentős része is, ebben a videóban megtalálja, pontosan mi marad nyitva és mi zár be.

Rengetegen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, ám ennél nagyobb baj, hogy sokan máris elveszítették a munkájukat. A kormány már hozott gazdasági döntéseket a károk enyhítésére, ebben a cikkünkben a hiteltörlesztési moratórium, ebben pedig a munkáltatókat érintő változások részleteiről írtunk.

Ha a határainkon túlra nézünk, akkor nincs, nem lesz tavaszi sítúra, foci-Eb, Glastonbury fesztivál, bár egyelőre úgy tűnik, nyári olimpia talán még lehet, de azért mérget erre se vegyen senki.

Az nyilvánvaló, hogy ennek az egésznek úgy vethetünk minél gyorsabban véget, ha szigorúan betartjuk az előírásokat, lehetőség szerint otthon maradunk és csak a legszükségesebbekért mozdulunk ki a lakásból. Sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a hozzáállást nem igazán sikerült még minden magyar embernek magáévá tenni, kollégánk tapasztalati legalábbis ezt mutatják.

Az otthonmaradásra és a kormány utasításainak szigorú betartására szavaz Csányi Vilmos etológus is, aki 85 évesen maga is a vírus által leginkább veszélyeztetett korcsoportba tartozik. Szerinte járvány idején a védekezés sikere a kormányon, az embereken és a kettő kapcsolatán múlik, ezért kell az állampolgároknak fegyelmezetten, kérdés nélkül követni az utasításokat. Saját magával kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy csak „félig fél”, de azért a következő hónapokat a feleségével és kutyájával bezárkózva tölti majd.

A kulturális élet egyelőre még nem állt le teljesen, számtalan társulat, zenekar és előadóművész kínál streamelve tartalmakat az otthon ülőknek. Emellett pedig az élet legkülönbözőbb területén tevékenykedő szolgáltatók és hobbijukat a világnak megmutatni kívánó magánemberek is villámgyorsan reagáltak az új helyzetre, ennek következtében a jógaórától kezdve a főzőkurzusokig egy csomóféle dologgal köthetik le magukat a home office-ban és a gyerekek otthoni tanításában elfáradt emberek. A különböző lehetőségek folyton bővülő csomagját itt szedtük össze.

Közben sajnos még mindig nem tudunk eleget a vírusról, de azért szép lassan gyűlnek az információk. Kiderült például, hogy nem emberek szabadították a világra, látjuk, hogyan küzd vele a szervezet, és leírtuk azt is, miként hat majd ellene a magyar fejlesztésű gyógyszer. Meglehet, hogy a vércsoport is számít, és úgy tűnik, négyféleképpen érhet véget a járvány.

Történet azért egy-két más dolog is a héten. Megváltozik a világ a Vígszínházban is, hiszen csütörtökön visszavonta igazgatói pályázatát Eszenyi Enikő, akiről a 24.hu írta meg először több korábbi munkatársával való beszélgetések alapján, hogy vezetése alatt mérgező légkör alakult ki az intézményben. Ezt követően egyre-másra mondták el nagyjából ugyanazt a színház egykori és jelenlegi tagjai, legutóbb Fesztbaum Béla fejtette ki nekünk, milyen volt az élet a Vígben az elmúlt években.

Kiderült az is, hogy egy felcsúti polgárra 10 783 215 forint, míg egy átlag magyarra csak 44 387 forint jutott az Orbán-kormány sporttámogatásának nagy részét adó taóból. Ez azt jelenti, hogy – mind a hat látványsportágat és az összes tételt figyelembe véve – egy főre vetítve 240-szer annyi közvetett állami támogatás érkezett Orbán Viktor falujába, mint az országos átlag. A számokból világosan látszik az is: a legnagyobb vidéki városok jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda-, labdarúgó- és vízilabdacsapatai együtt sem voltak képesek több közpénzt lehívni a rendszerből, mint a miniszterelnök szülőfalujának labdarúgókomplexuma.

Most, amikor a koronavírus miatt egyre több szó esik arról, mennyire fontos a hiteles tájékoztatás, különösen fájó az olyan személyiségek hiánya, mint Baló György. Az ország egyik legnevesebb televíziós újságírója egy éve hunyt el, egykori közvetlen munkatársa, Vidos Mihály emlékezett rá a 24.hu-n. „Hozzád mérhető, hiteles arc egyelőre nincs. De ki tudja. Lehet, ez a vírus kitermeli majd. Amolyan mellékhatásként. Végül is a normális tájékoztatás most tényleg élet-halál kérdése” – fogalmazott.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Balavány: Ha valamibe, a leszarom-mentalitásba beledögölhetünk, magyarok

Másként kéne viselkedni, de az istennek se értjük. Tovább »

 

Csányi Vilmos: Szót kell fogadnunk. Elemi érdekünk

Fogadd el, hogy fönt kiválasztottak egy modellt, és reménykedj, hogy működik, mondja az etológus, akit a koronavírusról kérdeztünk. Telefonos Nagyinterjú. Tovább »

 

Önre kíváncsi a 24.hu!

A mindannyiunk életmódját radikálisan átalakító járvánnyal együtt járó jelenségek bemutatására a média lehetőségei is egyre szűkösebbé válnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy olvasóink segítségével próbáljuk bemutatni a mindennapokat. Tovább »

 

A magyarok is feltalálják magukat: erkélykoncert Újlipótvárosból és hasonlók

Koronavírus idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most minden áttevődik a virtuális világba. Akik megtehetik, azok otthon maradnak, de ez nem könnyű sem lelkileg, sem fizikailag. Ezért hétről hétre igyekszünk összeszedni néhány olyan ingyes, online elérhető programot, ami segít átvészelni ezt az időszakot.  Tovább »

 

A vígszínházi botrány krónikája Eszenyi nagyinterjújától a lemondásáig

Eszenyi Enikő csütörtök délután bejelentette, hogy visszavonja pályázatát, miután az elmúlt hetekben számos kollégája vádolta meg hatalmi visszaélésekkel. Tovább »

 

240-szer annyi támogatás jut egy felcsútira, mint egy átlag magyarra

Orbán Viktor faluja az ország sportfővárosa: nemcsak az egy főre jutó taotámogatásban magaslik ki, de abszolút összegben is előzi Győrt, Debrecent, Miskolcot, Székesfehérvárt. Tovább »

 

Majd találkozunk a Baló sarkán! – Baló György halálának első évfordulójára

Vidos Mihály, az elhunyt újságíró közeli munkatársa emlékezik. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Alapvetően változik meg mától az élet Magyarországon
Opitz Barbi koronavírus elleni tanácsait egyáltalán nem érdemes megfogadni
Orbán Viktor bejelentést tett, de lefagyott az élő adás
Elmondták a német Big Brother szereplőinek, hogy koronavírus-járvány van a világban
Kulcsár Edina: Sajnos nem tehetem meg, hogy nem megyek be a plázákba
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.