24.hu hírlevél

Wichmann és a nemzet ünnepelt hősei

2020.04.01.
 

Wichmann Tamás testében fájdalommal, de a szívében talán békével távozott. Ha tényleg csak az hal meg, akit elfelejtenek, ő biztosan itt marad” – írja nekrológja végén a legendás kenust búcsúztató Kálnoki Kis Attila. A kilencszeres világbajnok, a nemzet legnagyobb sportolói közé tartozó, több mint 30 évig legendás budapesti kocsmát üzemeltető egykori versenyző hosszú ideje halálos betegséggel küzdött, szerdán halt meg.

Szívbemarkoló története, az elmaradt olimpiai arany miatti fájdalma Magyarország elmúlt évtizedeinek elbeszélése is. Hogy a sportoló életét miként határozza meg a társadalmi, politikai környezete, azt megmutatja kollégánk visszaemlékezése is. A korábbi klasszis öttusázó, Kálnoki Kis Attila a Rendszerváltás 30 című sorozatunkban írt az időszak talán legtöbb nemzeti érzelmet megmozgató hazai sporteseményéről, az 1989-es budapesti öttusa-világbajnokságról. Idézte Pilhál Györgyöt, aki a Magyar Hírlapban írt érzékletesen arról, mit érzett akkor a lelátón szorongó szurkoló: „Én sírok, te sírsz…, mi mindannyian sírunk. Minél nyomorultabb egy nemzet, annál inkább ünnepli a hőseit. Feltételes reflex ez, kulcs a megmaradáshoz. Most nézd az arcokat! Most próbálj belebújni a lelkekbe, mert ez a tisztánlátás perce. Béke van. Ősállapot.”

Ilyen felemelő momentuma kevés volt a rendszerváltásnak, noha ezek közé tartozik Roszík Gábor győzelme: a gödöllői politikus volt az első demokratikusan megválasztott országgyűlési képviselő az állampárti parlamentben. Interjúnk végén így összegez: „Nem volt életcélom a parlamentben tölteni az életemet. Attól kezdve, hogy lelkész lettem, mindörökre lelkész is maradtam. Ez az én helyem.” Lakner Zoltán a sorozatban megjelent cikkében viszont éppen arra kereste a választ, az egymásra halmozódó társadalmi válságok miatt miért nem találták meg oly sokan a helyüket a demokratikus rendszerben.

Az semmiképpen nem állítható Kuna Tiborról, hogy ne találta volna meg a helyét a nemzeti együttműködés rendszerében. Igaz, a milliárdos megrendelések behúzása csak ideiglenes állapot volt: azon kevesek közé tartozik, akik el is vesztették a helyüket az orbánizmusban. A vállalkozó egy áfacsalási ügy vádlottja, az ügyészség szerint cégeivel 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Ám ezúttal azért írtunk róla, mert a budai Várban cserével megszerzett 74 négyzetméteres ingatlanért havonta 48 ezer forint bérleti díjat fizet, teszi ezt úgy, hogy a cserét, amelynek köszönhetően megszerezte a bérleti jogot, csak papíron bonyolították le. Ennél súlyosabb ügyben érintett Kaleta Gábor: a perui magyar nagykövet egy nemzetközi gyermekpornográfia hálózat lefülelésekor került a hatóságok látókörébe, így hazahozták a dél-amerikai országból.

Ha az oktatási rendszer kudarca az ilyen jellembajnokok nevelése, akkor nem túl biztatóak a kilátásaink, amennyiben vezető tanárok szerint az új Nat inkább visszaveti az oktatás színvonalát. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke és Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) első embere egyenesen azt nyilatkozta a 24.hu-nak, a legkeményebb eszközök használatát sem zárják ki az új Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetésének megakadályozására.

Mindemellett az Emmy-díjas Gera Marina közlése sem növelheti jókedvünket: a színésznő podcastunkban arról beszélt, egy nemzetközi díj után is jöhet a depresszió. Az Oscar-gálán kiderült, kik lesznek az idén potenciális veszélyeztetettek, kiosztották ugyanis az idei elismeréseket. Óriási meglepetésre az Élősködők című film nyerte a legjobb alkotásnak járó díjat, Bong Joon-ho rendező alkotása leszállította az első négy dél-koreai Oscart. Korábban Kránicz Bence írt lapunkban a filmről: „A díszletek elrendezése, a bonyolult terek között sikló kamera, a poénra kihegyezett, olykor hátrahőköltető kompozíciók, vagy éppen a kihagyásokkal és félrevezető pillanatokkal operáló elbeszélés mind-mind olyan rendezőre vallanak, aki tökéletesen uralja a formát.”

A forma uralásának képességét bizonyította Molnár Dávid kollégánk is, aki príma infografikában mutatta be, hová repülnek el az emberek a ferihegyi repülőtérről.

Azt meg, ugye, Wichmann Tamás életéből tudjuk, hová érdemes megérkezni.

Pető Péter

főszerkesztő

Pető Péter

Sétáltunk vele a híd lábánál, mindenki ikonként nézett rá – Búcsú Wichmann Tamástól

Kálnoki Kis Attila írása a kenulegenda halálára. Tovább »

 

„Minél nyomorultabb egy nemzet, annál inkább ünnepli a hőseit”

Személyes emlékek 1989 szeptemberéből, a rendszerváltás időszakának talán legnagyobb nemzeti érzelmeket kiváltó sporteseményéről, az öttusa-világbajnokságról. Tovább »

 

Roszík Gábor: Kiléptem a folyosóra, tele volt kommunistákkal, atyaég, mi lesz itt

Gödöllőről a világfigyelem középpontjába, és vissza. Nagyinterjú. Tovább »

 

Szijjártó barátja ugyanazzal a trükkel szerzett önkormányzati lakást a Várban, mint Bayer Zsolt

Az azóta kegyvesztetté vált, börtönnel fenyegetett Kuna Tibor az Úri utcai önkormányzati lakásra cserélt ingatlant egy nappal azután visszavásárolta, hogy megkötötték a csereszerződést. Tovább »

 

Térképre tettük, hova repülnek az emberek Ferihegyről

2001-től 2018-ig vizsgáltuk a reptér statisztikáit, amiből nemcsak az derül ki, hogy Németországba repülnek a legtöbben Budapestről, de az is, hogy mennyit számít egy új fapados megjelenése a piacon. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Videón a „megbillent" Balaton
Nagy csapást mértek az alvilágra – fotók, videó
Történelmi mélypont: sohasem volt még ilyen gyenge a forint
Elképesztő „indítékkal” ölték meg a francia férfit Budapesten
Horror leszállás a Ciara viharban: rémülten sikítozó és hányó utasok a leszállást ötször megpróbáló gépen
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.