24.hu hírlevél

Koronavírus, NAT, Dzsudzsák – heti hírlevél

2020.04.04.
 

Érthető módon ezen a héten is a koronavírusról szóló hírek uralták a médiát. A betegség immár több mint hétszáz halálos áldozatot szedett, Európában is egyre több helyen bukkan fel, Kínában pedig több mint 31 ezer fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta. Meghalt az a kínai orvos is, aki az elsőként figyelmeztetett az új vírus veszélyeire, ám a hatalom köszönet helyett rémhírterjesztéssel vádolta, a járvány gócpontjából, Vuhanból pedig egészen hátborzongató beszámolók és képsorok érkeznek.

A járványnak persze nem csupán egészségügyi és gazdasági, hanem pszichológiai hatásai is vannak, mindazonáltal fontos hangsúlyozni, nem véd meg minket semmitől, ha rettegni kezdünk az ázsiaiaktól és megbélyegezzük őket. Az influenza pedig jelenleg sokkal veszélyesebb a magyarokra, mint a koronavírus, míg világviszonylatban az oltásellenes propaganda a legfenyegetőbb fertőzés – derül ki Mészner Zsófia infektológus és védőoltás-specialistával készített interjúnkból.

A hazai közéletben elsősorban az új Nemzeti Alaptanterv körül forr most a levegő, a számos bírálat között leginkább az irodalomtanításra vonatkozó előírások borzolják a kedélyeket. Kikerült például a tananyagból egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk, Kertész Imre, vagy a talán legnagyobb magyar regény szerzője, Ottlik Géza, a jobboldalinak mondott kultúra képviselőjeként ott van viszont a kötelező olvasmányok között a hungarista szimpatizáns és vitatott életművel rendelkező Wass Albert, vagy az irodalmi jelentőségét tekintve inkább a futottak még kategóriába tartozó Herczeg Ferenc. Sokak (például a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László vagy Dragomán György) szerint a tanterv ahelyett, hogy megszerettetné az olvasást a diákokkal, inkább csak elriasztja őket attól, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívására volt tanár, aki „nem tanítok fasiszta írót” felirattal demonstrált, egy pécsi gimnázium munkaközössége testületileg tiltakozik, az új NAT elleni petíciót egy nap alatt több ezren írták alá. Ebben a cikkünkben arról írtunk, miért jellemzi az új NAT irodalomszemléletét az erőltetett kánonépítési szándékkal vegyes dilettantizmus, és miért nem képes a jobboldal igazi írófejedelmet találni magának.

Vannak aztán, akik még a hazafias alaptantervnél is mernek nagyobbat álmodni: ott van például a Kubatov Gábor holdudvarába sorolt Mikó István, akinek a hadiiparban vannak nagy tervei, a Lánchíd Palotával – na meg némi kormányzati segítséggel – milliárdos hasznot bezsebelő Nobilis Kristóf,  a kerület pénzéből  25 millió forintot elutazó, Las Vegasba is eljutó újbudai cégvezető, Janurik Lajos, vagy éppen a belváros közepén többemeletes, 60 fős zughotelt üzemeltető Gubijev Zoltán.

A magyar foci szerelmeseit a héten elsősorban az tartotta lázban, hogy arab csapata váratlanul lapátra tette Dzsudzsák Balázst, akit sokkolt a döntés, ám szerencsére már le is csapott rá a jó nevű Al-Ain, ami a szélső szerint egyértelmű előrelépés. Persze nem Dzsudzsák klubcseréje a magyar futball egyetlen problémája, nem is lennénk mostanában sem a sorsdöntő meccsekre készülő szövetségi kapitány, sem pedig a reformokra készülő MLSZ-elnök helyében.

Kérdés persze az is, miért alakul általában cudarul a sorsa a külföldön próbálkozó magyar tehetségeknek, erre kerestük a választ Ziccer című podcastunk legutóbbi adásában, míg a Filézőben Borbás Marcsit kérdeztük többek közt arról, hogy miért hagyott fel a Gasztroangyallal, mit tudtak jobban nálunk a nagyszüleink, és hogyan kéne megőriznünk a magyarországi gasztronómiai hagyatékot.

Rendszerváltás 30 sorozatunkban ezúttal a korszak egyik legszomorúbb történetét, az ózdi munkások nyomorba lökését idéztük fel Almási Tamás dokumentumfilm-sorozata alapján.

Bordás Gábor

újságíró

Bordás Gábor

Nagyon fájna a hálapénzfekély kiműtése az egészségügyből

Orvosok beszéltek lapunknak arról, miként torzítja az egészségügy működését a hálapénz, és mit lehet tenni ez ellen. Tovább »

 

Hatmilliárdos veszteséggel búcsúznak Mészárosék a Mátrai Erőműtől

Átveszi a hatalmat a Magyar Villamos Művek az erőműben Mészároséktól, és mindjárt hitelt is nyújt a cégnek. Tovább »

 

Az oltásellenes propaganda a jelenlegi legveszélyesebb fertőzés a világon

Mészner Zsófia infektológus, védőoltás-specialista szerint a jelenlegi hazai influenzajárvány még a kínai koronavírusnál is veszélyesebb, ha pedig az antivakcinációs mozgalom tovább terjed, szörnyű  járványok fognak visszatérni. Tovább »

 

A belváros közepén virított a többszintes, 60 fős zughotel

Az elszaporodott illegális szálláshelyek közül bukkant egy hatalmasra a józsefvárosi önkormányzat. Feltűnő külső, teremgarázs, személyzet, recepció: minden volt, csak engedély nem.   Tovább »

 

A kerület pénzén járt Las Vegasba, 25 milliót utazott el az újbudai cégvezető

A korábbi fideszes polgármester köréhez tartozó ügyvezető magának adott engedélyt a 8-10 napos utakra, az augusztusi amerikai kiküldetése több mint 4 millióba került. Tovább »

 

„Ez mindenkiből zsigeri indulatokat váltott ki. A gyerekemért konkrétan ölni tudnék, ha arról lenne szó”

A dusnoki családtól elvett gyerek ügye felhívta a figyelmet olyan, az állam fennhatóságát tagadó mozgalmakra, amelyeket most talán a titkosszolgálat is vizsgál. Magfalván az egyik ilyen, a sajtóban paramilitáris szektaként emlegetett, valójában inkább ökofarmot működtető csoport vezetőjénél, Géczy Gábornál jártunk, aki megérti a gyerek kiszakítása miatt tiltakozókat, de szerinte csákánnyal nem lehet lebontani a jéghegyet. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Majoros Hajnalka: Volt már nehéz időszak az életemben, de most valóban a legnehezebbet élem meg
Borbás Marcsi: Nagyanyáinknak nem volt szemete, és hetente csak egyszer ettek húst
Bokáig gázoltak a pénzben a Super Bowl után a sztripperek Miamiban
Nem csak cseppfertőzéssel terjed a koronavírus
Kikosarazták az Újpest-központnál a melós fiút, de az internet mégis összehozta a randit
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.