24.hu hírlevél

Kemény Dénes, Batiz András és a Gothár-ügy – szubjektív heti híradó

2020.07.03.
 

Úgy alakult, hogy az elmúlt héten számos interjút készítettünk a legkülönfélébb emberekkel, ezúttal ezek közül válogattunk egy csokorral. A talán legfontosabb beszélgetést Máté Gáborral, a Katona József Színház igazgatójával folytattuk Gothár Péter zaklatási botrányáról. Máté elmondta, hogy bár szerinte nem hibázott, utólag máshogy kezelné az esetet.

Egy másik színházigazgató, Jordán Tamás arról beszélt, hogy szívesen folytatná szombathelyi munkáját a szerződése 2021 januári lejárta után is, de korántsem biztos abban, hogy erre lehetőséget is kap, bár, mint mondja, az reményt ad számára, hogy az új városvezetés szereti a színházát. Az pedig nem viselte meg, hogy az intézményből mostanában több alapszínész is távozott, szerinte ennek kezelése része a munkájának, a változás pedig jót tesz a színészek karrierjének, szerinte nem is egészséges nagyon hosszú ideig egy társulatban maradni.

Gy. Németh Erzsébet, humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes elismeri Tarlós István erőfeszítéseit annak érdekében, hogy főpolgármestersége alatt nem hagyta a kormányzatnak szétverni Budapest pezsgő kulturális életét. Azt ígéri, hogy a jövőben valódi pályázatok útján lehet majd kulturális projektekre pénzhez jutni, megszűnik az a rendszer, hogy a támogatás a személynek és nem a teljesítménynek szól. Szerinte a kormányzatnak a kőszínházak esetében pótolnia kell az elvont tao-forintokat, erre a fővárosi önkormányzat nem képes, az alternatív műhelyek támogatásába viszont elképzelheztőnek gondolja a kisebb mértékű önkormányzati szerepvállalást is.

Batiz Andrást a kereskedelmi tévék képernyőjéről ismerte meg az ország, később pedig volt kormányszóvivő is. Jelenleg kommunikációs tanácsadócéget vezet, ő készítette fel Karácsny Gergelyt a kampányban a nyilvános szereplésekre. Azt mondja, a munkáért nem kért pénzt, mert már megteheti, hogy támogasson olyan ügyeket, amelyeket fontosnak gondol. Interjúnkban a munka mellett beszél korábbi súlyos lelki válságáról és függőségéről is.

Kemény Dénes korábbi vizilabda szövetségi kapitány az egyik legsikeresebb magyar sportvezető. Kálnoki Kis Attila most mégis egy kudarcos helyzetről, a Magyar Vízilabda Szövetség éléről való egy évvel ezelőtti távozásáról beszélgettett vele. A volt szakvezető azt mondja, utólag nem bánja, hogy hat év után véget ért életének az a szakasza és nem haragszik az utána jövőkre sem. Szerinte sportági elnökként Magyarországon nagyon kevesen érzehetik csak úgy, hogy szabad kezük van és azt csinálhatnak, amit akarnak, és akinek ez nem adatik meg, annak nagyon megterhelő tud lenni ez a munka. Ő pedig belefáradt a vitákba és az állandó kompromisszumkeresésbe.

A hétvégén tartják a Magyar Orvosi Kamara elnökválasztását, amelyen a 16 éve elnöklő Éger István erős kihívót kapott Kincses Gyula személyében. Az egykori fül-orr-gégész a Facebookon több száz orvos részvételével szerveződő Újratervezés nevű csoport képviseletében szeretné átalakítani nemcsak a magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetét, de hosszabb távon az egész egészségügyet is. Szerinte az a hálapénz által fenntartott bebetonozott feudális struktúra, ami jelenleg jellemzi a hazai egészségügyi ellátórendszert, még azoknak is rossz, akik a piramis csúcsán ennek fő haszonélvezői. Ugyanakkor szerinte ezek az úgynevezett orvosbárók rendkívül jól képzett szakemberek, a szakma legjobbjai, akiknek a rendszerben tartása kulcskérdés, éppen ezért muszáj megtalálni azt a megoldást, amely minden szereplő érdekét szolgálja.

Palócz Éva közgazdász szerint a kormány háborús retorikája a gazdasági fejlődést is hátráltatja, nem csak az uniós érdekérvényesítő képességünket csökkenti. A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint ez ráadásul az országot is bezárja önmagába. Azt a kormányzati törekvést viszont, hogy tanácsadói hálózat kiépítésével támogassák a kkv-szektort, jó iránynak tartja.

 

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Máté Gábor: Ezt az ügyet el is sumákolhattuk volna

Utólag úgy gondolja, hibázott a Gothár-ügy kezelésében, de nem merült fel benne, hogy lemond. Egy vagy két zaklatási eset történt a színházban? Miért nem közölték rögtön a zaklató nevét? Interjú a Katona igazgatójával. Tovább »

 

Jordán Tamás: Úgy vagyok vele, hogy a halállal minél hamarabb jó barátságot kell kötnöm

Meg lehet kérdőjelezni, de erőm teljében lévő, alkotó művésznek gondolom magam – mondja a szombathelyi színházigazgató. Tovább »

 

Gy. Németh Erzsébet: Itt pofára osztották a pénzt

Mi a főváros feladata a zaklatási botrányokkal kapcsolatban? Hogyan segítenek a tao-megszüntetés miatt bajba jutott színházakon? Tudnak-e nyomást gyakorolni a kormányra? Interjú a kulturális főpolgármester-helyettessel. Tovább »

 

Batiz András: A politika eszközt lát bennünk

Ő készítette fel Karácsony Gergelyt a fontosabb beszédei előtt. Interjúnkban szó esik arról, hogy miért nem lenne szocialista politikus és Batiz András beszélt korábbi gyógyszerfüggőségéről is. Tovább »

 

Kemény Dénes: Ha nem vagy Csányi Sándor, kompromisszumkötésre vagy ítélve

2018 szeptemberében korábbi tanítványa, a kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila váltotta a Magyar Vízilabda Szövetség élén Kemény Dénest. A háromszoros olimpiai bajnok mesteredző azóta a háttérbe vonult. Tovább »

 

Kincses Gyula: Egyetlen dolog miatt haragszom Éger Istvánra

Elnököt választ a hétvégén az orvosi kamara. Az „örökös” MOK-elnök, Éger István kihívóját, Kincses Gyulát faggattuk. Tovább »

 

Palócz Éva: Minél konokabban támadja a kormány Brüsszelt, annál kevésbé számít a szavunk

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatójával a magyar gazdaság stressztűréséről, a bérnövekedésről és a várható recesszióról beszélgettünk. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Havazni fog a fél országban
ByeAlex máris viccelődik Puskás Peti és Dallos Bogi kapcsolatával
Megszólalt a Gáspár Győzőék autójának csapódó kocsi sofőrje
Rossz házat választott a betörő: rommá verte a 82 éves testépítő nő
Bemutatták a törhetetlen üveget, ami aztán betört
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.