24.hu hírlevél

Sportdráma, Hobo meg a vulkános szelfi, amibe kár belehalni

2020.11.24.
Emma
 

Boldogabb hely lenne ma a világ, de Körmend biztosan, ha a vasi kisváros sportcsarnokának kispadján 1987. április tizenkettedikén este elhangzik az a mondat, hogy „Pisti, gyerünk, te jössz”. De nem hangzott el, és a hiány megmételyezte Pisti életének tán legnagyobb ünnepét – így kezdődik Nagy József riportja, amely a körmendi polgármester-választás mögött húzódó három évtizedes sportdrámát beszéli el. Nem csupán e különleges, legmélyebben emberi történetet mondtuk el a héten az önkormányzati választást követő riportsorozatunkban, hiszen jártunk Baján, ahol a Fidesz bukásának okait kerestük, továbbá Jászberényben, ahol újráznak, s utánanéztünk, mennyi szerepe van az eredményekben a városban élő-dolgozó több ezer vendégmunkásnak.

Az persze sohasem tudható pontosan, hogy egy-egy választás eredményét mi befolyásolja, minek nyomán mozdulnak el a választói preferenciák, de nem lennénk meglepve, ha a fideszes hasalások egyik oka az lett volna, hogy Borkai Zsolt botránya hirtelen megfilmesítette az olyan híreket is, mint ez: Mészáros Lőrincék mintegy 70 milliárd forint értékben vittek el építkezéseket a víziközműprojekt keretében már megítélt 240 milliárd forintból, az összesen 420 milliárd keretösszegű programot Brüsszel súlyosan szabálytalannak ítélte, ezért az ország akár 60 milliárd forint támogatás-megvonással is fizethet érte.

Ennek árát közvetve fizetik a polgárok, a sertéspestis okozta válság viszont közvetlenül is érinti őket: egyre drágul a sertéshús. Hogy a heti rossz híreink szakaszt most még azzal finiseljem: magyarok tízezrei halnak meg évente úgy, hogy megelőzhető lett volna a haláluk.

Innen már csak jobb jöhet, ennek szellemében mutatom a Hobo Blues Band 1984 októberében megjelent Vadászat című lemezének sztorijáról szóló, káprázatos részletekkel díszített dolgozatunkat, valamint a Jón Kalman Stefánssonnal készült interjúnkat, amelyben az izlandi író azt mondja, ostobaság egy vulkános szelfiért meghalni. De még inkább azt: „Szerintem a pokol egyik bugyra az, ha túl későn ébredünk rá, hogy nem éltünk igazán.”

Az élet meg persze emlékezet is, így a rendszerváltás harmincadik évfordulójára készülő cikkeink sorából most azt ajánlom, amelyben azt kérdezzük, mennyire emlékeznek a nagy fordulat előtti utcanevekre.

Mindemellett a halottak napjának hete van. Olvassák Balavány György életszép írását:

„Ha én volnék az isten, nem engedném az anyámat meghalni. Ha én volték az isten, megfognám a sarkainál az egész temetőt, és összehúznám, mint egy lazsnakot, feldobnám a vállamra, csörömpölnének benne az apró mécsesek, és felcipelném az egészet az égbe, ahol jó idő van.”

 

Pető Péter

főszerkesztő

Pető Péter

Három évtizedes sportdráma húzódik a körmendi polgármester-választás mögött

Vasi ikertornyok csatája: mester a polgármester ellen. Riport. Tovább »

 

Mészárosék nyerték a legtöbbet abból, ami miatt Magyarország sok EU-s pénzt bukik

A felcsúti milliárdos 70 milliárd értékben vitt el építkezéseket, az ország akár 60 milliárdos támogatásmegvonással is fizethet. Tovább »

 

Harmincöt éve ismertük meg a férfiszomorúság himnuszát és a maszturbáló Csipkerózsikát

A Hobo Blues Band Vadászata minden idők egyik legfontosabb magyar lemeze. Miért cenzúrázták Petőfit, hogyan tett keresztbe Schmitt Pál a zenekarnak, és mit kért számon Hobón a vadászmagazin? Tovább »

 

Ostobaság egy vulkános szelfiért meghalni

Ha üzletről van szó, ne bízz az izlandiakban, ha viszont művészetről, akkor nyugodtan! Jón Kalman Stefánssonnal, Izland egyik legfontosabb kortárs szerzőjével beszélgettünk, aki szerint a költészet mentheti meg az emberiséget. Tovább »

 

Balavány: A halál mondjon le, a halál dögöljön meg

Nincs itt semmiféle kultúrája sem a halálnak, sem a gyásznak. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Újraszámolták a szavazatokat, bukott a győztes fideszes polgármester
Meghalt a 2 éves kisfiú, akinek az apja a gyógykezelésre szánt 50 milliós adományt drogra és prostituáltakra költötte
Vajtó Lajos arca mindent elárult Fésűs Nelly bőrszerkós rúdtánca közben
Meghalt a férfi, aki 15 órán át lógott fejjel lefelé egy kémény tetejéről
Kiderült, mi okozhatta a hét áldozatot követelő balesetet az M5-ösön
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.