24.hu hírlevél

Mészáros Beatrix szakdolgozata, Vajna Tímea öröksége és Nádasdy Ádám világa

2020.06.01.
 

Mészáros Lőrinc lánya, Beatrix a piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát, a tudományos dolgozat A verseny érdemi befolyásolására alkalmas tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címet kapta. Az elemzés részletesen vizsgál olyan eseteket, mint például az, hogy a Lidl reklámújságjában – eléggé el nem ítélhető módon – egy képkockán hirdette a 3,5 százalékos Meggle és a 2,8 százalékos Pilos tej akciós értékesítését, de elhallgatta, hogy az üzletek felében kizárólag egyiket, az üzletek másik felében pedig csak a másikat árusították. Noha az ügy súlya megkérdőjelezhetetlen egy jól működő piacgazdaságban, első blikkre némileg eltörpül amellett, hogy a megyei lapokat – a GVH igenlésével – felvásárolták Mészárosék, ám az efféle esetekre nem terjed ki az analízis.

Amelynek figyelemreméltó eredményei aligha változtatják meg az üzleti magatartási mintákat a NER-ben, miközben innovatív megoldásokat azért látunk. Korábban beszámoltunk a NER első földesúri harcáról, melyben Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez közeli nagybirtokosok estek egymásnak úgy, hogy végül valakik ledózeroltak egy szivattyúházat, hogy az új tulajdonosok ne tudják működtetni a környék öntözőrendszerét. A héten újabb epizódot közöltünk, amelyből kiderült, hogy az új tulajdonoscsoport a történtek után egy balatonfüredi KDNP-s politikustól kért védelmet, aki egy kisebb „magánhadsereget” küldött ki, hogy megakadályozza a további rombolásokat.

A konfliktus hátterében természetesen a vagyon van, ahogyan az volt a korábbi évtizedek nagy vállalkozóháborúinak oka is. A Gyárfás Tamás elleni vádemelés után írtunk a Nap TV egykor mindenható urának és Fenyő Jánosnak a csillapíthatatlan konfliktusát jól jellemző részletekről az aszpikos sonkatekercstől a megtartott terepjáróig.

Szintén vagyonügyi kérdés, hogy Vajna Tímea vajon mennyit és mit örökölt Andy Vajna halála után, azt biztosan tudjuk, hogy az egykori producer rengeteg pénzt menekített ki a cégbirodalomból, igaz, özvegye ahhoz nem fér hozzá.

A halál szóba kerül Nádasdy Ádámmal készült interjúnkban is, amelynek azonban minden mondata legvégülis a végtelen szabadságot beszéli el. Még ez is: „A gyomorrák nevű apró malőr történt velem, amelyet szépen megoperáltak, eltávolítottak.” Az életigenlés sugárzik abból a produkcióból is, amelyet Clare Humphreys mutatott be a Corvinus Egyetem diplomaosztóján: az amerikai hallgató keményen kritizálta a magyarországi rendszert.

Ám bármilyen erős is volt bírálata, radikalizmusa elmaradt attól, ahogyan a Pesti Srácok újságírója bírálta a Coca-Cola hirdetéseit, melyen azonos nemű párok is feltűntek. A homofób közösség felhorkanása nyomán erősebb, élénkebb, s részletgazdagabb közéleti vita bontakozott ki molinótartalmakról a héten, mint bármilyen egészségügyet, oktatást vagy nemzetgazdaságot érintő ügyről. Mi megkérdeztük az utca emberét, beszámoltunk arról, hogy a Coca-Cola lecseréli az érintett plakátokat, majd elmondtuk, hogy a homoszexuális lobbi ereje miatt Budapesten kapualjról kapualjra bujkáló heteroszexuális lázadóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a homoszexuálisok több kólát vesznek majd egy plakát miatt.

Ráadásul még Katz Dávid is érdeklődött az ügyről celebeknél, akiket a Szigeten kapott el. Merthogy némi pánikkal és Ed Sheeran-koncerttel elkezdődött a Sziget Fesztivál, az ország legfontosabb kulturális termékeinek egyike.

És amit nem lehet lehagyni egy augusztusi hírlevélről Magyarországon: a nyárnak e késői szakaszában is versenyben van még egy magyar futballcsapat a nemzetközi porondon, sőt, bravúrral az FTC a Bajnokok Ligája küszöbére érhet.

 

Pető Péter

főszerkesztő

Pető Péter

A piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát Mészáros Lőrinc lánya

Mészáros Beatrix diplomamunkája méltatja a versenyhivatal munkáját, amely a családi cégbirodalom terjeszkedésében nem talált még sosem kivetnivalót. Tovább »

 

KDNP-s exrendőr emberei szálltak be a NER első földesúri háborújába

A felcsúti oligarchacsaláddal szembekerült üzleti csoport tagjai egy milliárdos bevételű biztonsági céget fenntartó balatonfüredi kereszténydemokratától kértek védelmet. Tovább »

 

Aszpikos sonkatekercs, fanatizmus, terepjáró – történetek a Gyárfás–Fenyő háború frontvonalából

A Fenyő-gyilkosság ügyében vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen. A Fenyő János tulajdonában álló Népszavát főszerkesztő, Gyárfással televíziós vitában is együtt szereplő Kereszty András írása a két médiamágnásról, csillapíthatatlan konfliktusukról, stílusukról. Tovább »

 

Halála előtt egy rakás pénzt kimenekített Andy Vajna, de Vajna Tímea nem fér hozzá

Az örökségéhez nem fér hozzá, bútorokat ad el, hogy fedezze megélhetését, pedig sok milliárdot menekített ki a cégbirodalomból még a halála előtt néhai férje, a sztárproducer. Tovább »

 

Nádasdy Ádám: Ne szánalmasan és nevetségesen távozzunk, hanem egy bizonyos méltósággal

Rémes dolgok történnek, de ha leülünk ketten egy asztalnál egy kávéházban, nem érezzük azt, hogy Orbán Viktor is ott ül. Tovább »

 

Magyar egyetemen olyan bátor beszédet rég mondtak, mint ez az amerikai lány

Egy amerikai fiatal beszédétől az arcára fagyott a mosoly a Corvinus teljes vezetésének az egyetem diplomaosztóján, nem véletlenül. Clare Humphreys nyilatkozott a 24.hu-nak. Tovább »

 

„Óvszert kellene a melegekkel reklámozni, nem üdítőt”

Széles körben keltett felháborodást a Coca-Cola plakátkampánya, amelyben meleg párokkal is népszerűsíti cukormentes termékét. Azokat kérdeztük az ügyről, akik nap mint nap látják a plakátokat. Tovább »

 

A homoszexuálisok nem fognak több Coca-Colát venni egy plakát miatt

Azt sem várhatjuk, hogy a homofóbok hozzáállása gyökeresen és gyorsan változni fog akár az információadástól, akár az érzékenyítéstől. Tovább »

 

Megkérdeztük Gönczi Gábort, miért kérdezte meg Vajna Tímeától, lefeküdt-e Andy Vajnával

Videóriport a Sziget első estéjéről. Tovább »

 

Miért voltak ennyien kíváncsiak a karaokézó szomszéd fiúra a Szigeten?

Pár év alatt vált napjaink egyik legnagyobb sztárjává Ed Sheeran. De miért kíváncsi rá ekkora tömeg? És milyen élőben? Tovább »

 

BL: a Fradi kifizettette a horvátokkal a nagyképűségük árát

A BL-selejtező harmadik fordulójának odavágóján sokszor látványos és komoly volt a különbség a csapatok között, ám az FTC bravúrjával legalább ötven százaléknyi esélyt teremtett a továbbjutásra. Elemzés. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Ha valaki a bevizesedett, terhes Zimány Lindát dicsérni meri, az rosszul jár
Kamerát rejtett a lakásába, hogy megfigyelje férjét, és amit látott, az életét mentette meg
Fiatal testvérpár fulladt bele egy szállodai medencébe Rodoszon
Elpusztulhat egy angol város, ezreket evakuáltak
Palvin Barbara egy csodálatosan előnytelen fotóval köszöntötte a pasiját
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.