24.hu hírlevél

Orbán fapadossal repült, szennyvíziszapban mi vagyunk a császárok – heti hírlevél

2019.08.21.
 

A hét világpolitikai eseménye Ursula von der Leyen hosszú vajúdás utáni megválasztása volt az Európai Bizottság élére. A német politikus – elemzésünk állítása szerint – Európa leggyengébb vezetője lett, elnökké válásához 374 szavazat kellett, ő pedig 383 voksot kapott, ami nagyon sovány győzelem: a szélsőjobb és a Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna, miközben a DK és a Momentum is támogatta. Ebben a cikkünkben azt boncolgatjuk, mit jelent az, hogy ilyen vékony felhatalmazással vág neki a munkának az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyennek ezzel együtt sok ügyben alighanem még mindig könnyebb dolga lesz, mint a magyar ellenzéknek, ha tető alá akarja hozni az összefogást Szolnokon, ahol négy párt már tavaly megállapodott a közös polgármesterjelöltről, ám Lukácsi Katalin is szívesen indulna. Lukácsiban  Márki-Zay Péter mozgalmán és helyi Momentumon kívül a Jobbik elnöksége is lát fantáziát, ám tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a helyi Jobbik viszont egy MSZP-st támogatna inkább.

Akárki is lesz a polgármester Szolnokon, remélhetőleg másképp gondolkozik majd a közhivataláról, mint Karcag rendőrkapitánya, Teleki Zoltán, aki egy kiszivárgott hangfelvételen arra szólította fel beosztottjait, hogy hagyják békén a helyi kórház igazgatóját, aki egyúttal a Fidesz önkormányzati képviselője, mert ha összevesznek, akkor a rendőrség sem kap majd szívességeket. Mindezt azután hozta fel az alezredes hogy egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébetet, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt. Az ügyet a hangfelvételen hallott ígéretnek megfelelően az alezredes el is simította, Nagyné mindössze figyelmeztetésben részesült, holott mások  a kormányrendeletben meghatározott fix bírság összeget kapjak, ami százezer forint.

Ennél az ügynél már csak a Székesfehérvár határában lerakott szennyvíziszap bűzlik jobban. Korábban megírtuk, hogy fél Horvátország szennyvíziszapját ebbe a bányába szállítják, aminek következtében harapni lehet a büdöset a környéken, a botrány eredményeként pedig Gulyás Gergely bejelentette a csütörtöki kormányinfón, hogy további importot a magyar hatóságok nem engedélyeznek majd, illetve felülvizsgálják a meglévő engedélyeket. Ez már csak azért is indokolt lenne, mert azóta kiderítettük azt is, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint az egy év alatt 41 ezer tonnányi horvát szállítmány mellett egész Szlovénia szennyvíziszapját is Magyarországra hordják.

Orbán Viktor a héten leginkább azzal keltett feltűnést, hogy hétfő reggel váratlanul megjelent a Wizz Air hétfői Milánó-Budapest járatára várók sorában, és ezzel a géppel is utazott haza, még a fizetős elsőbbségi beszállást sem vette igénybe a fapados járaton. Ebben a cikkünkben arról írtunk, mi derül ki a nyilvánvalóan PR-célokat szolgáló utazásból a Fidesz félelmeiről.

Kérdés, hogy a miniszterelnök milyen géppel repül majd a Ferencváros futballcsapatának következő idegenbeli meccsére a Bajnokok Ligája selejtezőjében, mert hogy a magyar bajnok meglepő könnyedséggel verte ki bolgár ellenfelét az első körben, így folytathatja a kupasorozatot. (Ez azoknak is jó hír, akiket hidegen hagy a foci, hiszen a BL-ben keresett pénzt így talán már nem kell befizetni a közösből a klub költségvetésébe.) Elemzésünkben arra kerestük a választ, mi a Fradi ukrán edzőjének a titka, és meddig juthat a csapat a folytatásban.

A tengerentúlon leginkább Donald Trump rasszista kirohanásai tarják izgalomban a közvéleményt: miközben a képviselőházban példa nélküli módon határozatban is elítélték a színes bőrű demokrata képviselőnőket „hazaküldő” Twitter-bejegyzéseket, az elnök hívei élvezettel azonosulnak a nyíltan felvállalt idegengyűlölettel.

Ha esetleg még nem értesült volna róla, júliusban elindultak a 24.hu podcastjai, így immár nem csak olvasni és nézni, hanem hallgatni is tudnak minket. Például a Határsértők című sorozatunk legutóbbi adását, amelyben Veres Attila forgatókönyvírót és horrorszerző volt a vendégünk, és többek között arról beszéltünk vele, hogy mi történne, ha Magyarországot furcsa, idegen lények lepnék el.

Egyelőre azonban leginkább a szúnyogok teszik ezt, ám mint ebből a cikkünkből kiderül, jövőre várható az egész Európai Unióban megszűnik a légi szúnyogirtás, ennélfogva ideje lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a biológiai irtásra.

Ha pedig a vérszívóknál barátságosabb állatok érdeklik inkább, ajánljuk a figyelmébe ezt a videónkat Európa legszebb kutyájáról.

Bordás Gábor

újságíró

Bordás Gábor

Egész Szlovénia szennyvíziszapját Magyarországra szállítják

Eddig csak arról tudtunk, hogy fél Horvátország szennyvíziszapját tüntetik el nálunk. De sokkal többről van szó. Tovább »

 

Márki-Zayék miatt borulhat az ellenzéki összefogás Szolnokon

Négy párt már tavaly megállapodott Szolnokon a közös polgármesterjelöltről, ám Lukácsi Katalin is szívesen indulna. Márki-Zay Péter mozgalmán és helyi Momentumon kívül a Jobbik elnöksége is lát benne fantáziát, miközben a helyi Jobbik egy MSZP-st támogatna inkább. Tovább »

 

Fideszes képviselő megbüntetése miatt akadt ki a karcagi rendőrkapitány

Helyi kormánypárti politikus is a megbüntetett kórházigazgató, akinek ügyét állítólag személyesen a kapitány simította el. Tovább »

 

A fapados repülésből kiderül, mik azok az ügyek, amiktől titokban Orbánék is félnek

Egy Wizz Air-jegyből és a Karmelita fehérre mázolt falaiból derül ki, mit tartanak valójában veszélyesnek a Fideszben. Tovább »

 

Jövőre már nem szórhatják a fejünkre a kémiai szúnyogirtó szereket

Így készül a katasztrófavédelem. Szakértők szerint ideje nagyobb hangsúlyt fektetni a biológiai irtásra. Tovább »

 

Európa leggyengébb vezetője lett Ursula von der Leyen

A szélsőjobb és a Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna, de a DK és a Momentum is támogatta. Mit jelent az, hogy ilyen gyenge felhatalmazással vág neki a munkának az Európai Bizottság elnöke? Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Videón, ahogy a BMW beleszáguld a magyar család kocsijába a horvát autópályán
Hónapokig öntözte a barátnője kókadt növényét, de aztán kiderült, hogy valami nagyon nem stimmel
Egyben nyelte el a cápát a hatalmas hal
Néhány nappal az esküvő után árulta el titkát a menyasszony
Véletlenül halálra gázolta egyéves kisfiát az ausztrál olimpikon, a gyerek első születésnapján
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.