24.hu hírlevél

Mészáros Lőrinc, hiányzó rendőrök és buliturizmus – heti főszerkesztői híradó

2019.08.19.
 

A hét legfontosabb híre minden kétséget kizárólag egy látszólag gazdasági ügy: a Mészáros Lőrinc köréhez tartozó Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő cég, a 4iG megvásárolta a Magyar Telekom egyik leányvállalatát, a T-Systems informatikai óriást. A tranzakció előkészületeiről, amely során a jóval kisebb cég veszi meg a nagyobbat, már hónapok óta lehetett pletykákat hallani, de hogy mi lesz az üzlet valódi értelme, az egyelőre még nem teljesen világos. Az mindenesetre biztos, hogy a T-Systems a közigazgatásnak, állami intézményeknek és nagyvállalatoknak nyújt távközlési és IT-szolgáltatásokat, egyik legnagyobb megrendelője a magyar állam, idén eddig 4,5 milliárdnyi állami pénzt kaszírozott, és nem lenne meglepő, ha a jövőben ez hirtelen növekedésnek indulna. Ahogy az is tény, hogy a T-Systems üzleti kapcsolatban áll a NAV-val és az  Állami Egészségügyi Ellátó Központtal is, de az üzletre borús szemmel tekintők leginkább annak a veszélyét hangsúlyozzák, hogy a cégnek fontos szerepe van a választási informatikai rendszer kezelésében is.

A Mészáros-klánnak a magyar állammal ápolt szoros kapcsolata másik szép példája a Kall Ingredients Kft., amelyhez még a hazai viszonyokhoz képest is irdatlan tempóban és mértékben áramlik a közpénz. Az izocukor gyártásával foglalkozó vállalkozásban nagyon hisz valaki az adófizetők nevében, eddig ugyanis több tízmilliárd forint érkezett a cég számlájára. A legutóbbi, 5,6 milliárdos tőkeinjekcióra idén július elején került sor, ezúttal a MFB Invest Zrt. volt a befektető. A tulajdonszerzésben viszont már nem jeleskedik ilyen mértékben az állam: ezért a beruházásért mindössze 17 százalékos tulajdonrészre tett szert.

Ehhez képest tanulságos hír, hogy a hazai megyeszékhelyek háromnegyedében nincs elég rendőr, és tucatnyi városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene, nyilván nem függetlenül attól, hogy a rendőrök fizetése jelenleg nem az egeket verdesi Magyarországon. Elsőre szintén szomorú, valójában azonban bizakodásra is okot adó történet viszont, hogy doppingvétségen érték a világ- és Európa-bajnok kajakost, Takács Tamarát. Az ügyet figyelve azt próbáltuk megérteni, hogy miért nyúl egy 22 éves versenyző 2019-ben olyan anabolikus szteroidhoz, amivel már sokan lebuktak korábban. Erre nem kaptunk pontos választ, ha csak azt nem, hogy azért, mert bízott abban, hogy nem fog lebukni, viszont arra jutottunk, hogy a szakági sportszövetség alighanem helyes szemléletet követ, amikor saját szakállára és költségére végez itthon a megszokottnál több vizsgálatot, mert így egyszerre tarthatja távol a sportolókat a doppingolástól és a nemzetközi lebukástól is. Tehát magyarul összességében még mindig jobb a sportágnak egy itthon, edzésidőszakban lebukó híres versenyző, mint egy világversenyen pozitív mintát nyújtó.

Bár a héten kiderült, hogy nem lesz tartós Ungváry Krisztián sztártörténész kapcsolata a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárral, ami beolvasztotta korábbi munkahelyét, az 56-os Intézetet, még előtte interjút adott Nagy Józsefnek, amiből azért már sejthető volt, hogy  a munkakapcsolat nem lesz túl hosszú. „Nem hagyhatom szó nélkül, ha a kormány tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekszik hitelesíteni politikai termékeit” – fogalmazott például azzal kapcsolatban, miért nem köt szívesen kompromisszumot új főnökeivel sem. Szerinte a kormány emlékezetpolitikájának lényege az, hogy „mi, magyarok a történelem során folyamatosan áldozatok voltunk, mindig más követte el a bűnöket, s mindig rajtunk csattant az ostor. Ez az üzenete a Szabadság téri világháborús emlékműnek épp úgy, mint az Alkotmány utcában most épülő Trianon-emlékműnek. Az áldozati séma népszerű ugyan, de ebből nem lehet megérteni a történelmet”. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell Trianon-emlékműnek készülnie, csak hogy a jelenlegi koncepció valódi célja szerinte a politikai hangulatkeltés és feszültségszítás. Ungváry szerint amúgy a  miniszterelnök pótolhatatlan, és legfeljebb ideiglenesen lenne helyettesíthető, nemcsak mint politikai termék, hanem úgy is, mint az anyagi erőforrások gazdája, az Európai Uniónak meg egyszerűen el kéne gondolkoznia azon, hogy elzárja a pénzcsapokat, mert az lehetne az egyetlen eszköz a nyomásgyakorlásra.

A Király utca a budapesti bulinegyed egyik legfontosabb ütőere lehetne, de közben mégis tele van elhanyagolt, lepusztult épületekkel, annak ellenére, hogy bizonyos szakaszai vonzzák az ingatlanbefektetőket. Min múlik, hogy egy utca felkapott lesz-e vagy sem? Kinek állhat érdekében, hogy az egyik legbudapestibb közterület úgy nézzen ki, mint egy katasztrófaövezet, önkívületi állapotban menetelő, ordibáló katasztrófabuliturista-hadakkal súlyosbítva? Hogyan lehetne ebből a helyzetből kikecmeregni? Többek között ezekre a kérdésekre is próbáltunk válaszokat találni.

És a végére egy játék: vajon hány embert ismernek fele azon hírességek közül, akikért a mai tizensok és huszonkevés évesek rajonganak, és akik között egészen elképesztő ismertségre és vagyonra szert tett világsztárok is vannak?

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Választási rendszer, adó, közlekedés: ez kerülhet Mészáros jobbkezéhez a T-Systems megszerzésével

Dávid bekebelezi Góliátot. Elképesztő mennyiségű állami megbízás és referencia kerül így a Mészáros Lőrinc kisebbségi, Mészáros barátjának többségi tulajdonában lévő 4iG-hez. Tovább »

 

Több tízmilliárdnyi közpénzt használ a Mészáros-cég, ám cserébe alig kért tulajdont az állam

Ötvenmilliárd állami támogatás és hitel nem volt elég, most újra fizetni kell. Az újabb 5,6 milliárdos tőkebefektetésért az állami cég ráadásul csak 17 százalékos tulajdonrészt kap. Tovább »

 

A megyeszékhelyek háromnegyedében nincs elég rendőrjárőr

Elküldte az összes megyei rendőrfőkapitány, mennyi járőrrel kénytelen dolgozni az általa vezetett megyeszékhelyen. Tovább »

 

A kajakosok lebuktatják magukat, mert jobb a helyi, mint a világbotrány

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara doppingesete után kérdeztünk szakági vezetőket arról, mit tesznek azért, hogy kiszűrjék a tiltott szert használókat. Tovább »

 

Ungváry Krisztián: Az EU helyében elzárnám a magyarországi pénzcsapot

Nagyinterjú az Orbán-kabinetről és a világkormányról, történelemhamisításról és felperzselt Európáról. Tovább »

 

A Király utca a belváros mételye, ami megmentésre vár

A Király utca sosem volt Budapest legelegánsabb közterülete, de a helyzet a bulinegyed népszerűségével romlott. A nyári csúcsban vettük végig, hogyan mutat rá ez Belső-Erzsébetváros hibáira. Tovább »

 

Kvíz: Ezek az emberek komolyan híresek, tudnom kéne a nevüket?

És csak egyre öregebbek leszünk. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Az élettől elmegy a kedve, ha meglátja ennek a budapesti autósnak a tombolását
Pont az esti híradó közben jött a földrengés Kaliforniában
A győri szökőkútban szexelt egy pár
Iszonyatosan beégette a lány apja a nyaraló párt
A 21 éves Kylie Jenner úgy érezte, itt az idő megmutatni az összes luxusautóját
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.