24.hu hírlevél

Orbán sikernek mondott kudarca, Karas milliós fizetése és szaporodó gyorséttermi vegaburgerek – heti főszerkesztői híradó

2019.07.21.
 

Hosszadalmas alkudozás után döntöttek az Európai Unió tagállamainak vezetői az Európai Bizottság legfontosabb pozícióinak elosztásáról, köztük az elnök személyéről. Ez utóbbi posztot, gyakorlatilag a szervezet vezetését nagyon úgy tűnik, hogy Angela Merkel kormányának védelmi minisztere, Ursula von der Leyen kapja meg. Arra a kérdésre, hogy Merkel egy zseniális blöfföt sütött el, vagy komolyan gondolta, hogy kompromisszumos megoldásként először politikai ellenfele, a holland szociáldemokrata Frans Timmermans nevét dobja be, amit befolyásos kollégái, úgy tűnik el is fogadtak, hogy utána kevésbé befolyásos, ám egységfrontba tömörülő kollégái (köztük Orbán Viktor és V4-es harcostársai) megpuccsolhassák és végül nagy vonakodva mégis csak a német kancellár egyik legrégebbi aktív szövetségesét emeljék a trónra, amit ő ráadásul, német belpolitikai célokat figyelembe véve, nem is támogatott szavazatával, csak tartózkodva elfogadott, valószínűleg sosem kapunk biztos választ. A lényeg azonban az, hogy végül a hétgyerekes, konzervatív, de a melegházasságot és a föderalista Európa eszméjét például támogató, brüsszeli születésű, franciul is tökéletesen beszélő (kacsintós szmájli Emmanuel Macronnak) veterán politikus kerül a székbe, akinek első ránézésre mindenki örülhet. Orbán Viktor például azért, mert így idehaza elmondhatja, hogy megakadályozta Soros György emberének hatalomra jutását és támogatott egy rendes keresztény anyukát. Ha közelebbről nézzük, akkor meg persze majd könnyen kiderülhet, hogy ez a győzelem mégsem annyira fényes, mint ahogy a híveknek szóló propaganda zengi, és a V4-ek nem közelebb, hanem inkább távolabb kerültek attól, hogy politikailag erősnek mutatkozhassanak a nemzetközi porondon is. Ami egész biztosnak tűnik, hogy Európa vezetőit továbbra is inkább mozgatják a nemzeti, mint az összeurópai érdekek, és hogy ez nem feltétlenül tesz majd jót az amerikai és kínai viszonylatban nézett versenyképességünknek, de ezt a csapatot viszont még mindig, sőt talán még az eddigieknél is jobban Németország vezeti.

Váratlanul izgalmasan kezd alakulni közben egy másik, mind időben, mind térben távolabbi kiválasztási játszma. A demokraták előválasztási folyamata, ahol a tét nem más, mint hogy ki lehet majd Donald Trump kihívója 2020 novemberében. Bár jelenleg húsznál is több jelölt van, elég sokáig Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke tűnt a legesélyesebbnek, mára viszont fej-fej melletti küzdelem alakult ki közte és Kamala Harris kaliforniai szenátor között. Az  55 éves, szinesbőrű, jamaicai apától és indiai anyától származó Harris, aki korábban hat évig volt Kalifornia állam legfőbb ügyésze, olyan mesteri tervet épített fel és hajtott végre tökéletesen, amelyet könnyen lehet, hogy tanítani fognak a politikai kommunikációs kurzusokon. Pedig maga az akció nem volt túl bonyolult, de Harris stábja hónapok óta készült rá és kivárták a megfelelő alkalmat. Tudták, hogy a fekete szavazókat kell megszólítaniuk, mert ők jobban támogatják Bident, és egy tévévitában, amikor a rasszizmus köré terelődött a szó, a volt alelnök egy korábbi szerencsétlen kijelentésére utalva bírálni kezdte őt, amiért rasszista politikusokat dicsér. Majd Harris rátért arra az Egyesült Államokban a hatvanas években óriási vihart kavart kérdésre, az iskolai deszegregációt elősegítő buszoztatásra. Harris közölte, hogy a hatvanas évek végétől aktívan politizáló Biden ellenezte az intézkedést, amivel a fekete diákokat szállítottak a fehérek lakta negyedekben lévő, jobban felszerelt, jobb minőségű oktatást biztosító iskolákba. Majd – és itt jött a váratlan és nyerő húzás – személyessé tette a kérdést. Elmondta, volt egy kislány Kaliforniában, aki egyike volt az első feketéknek, akiket busszal szállítottak egy fehér iskolába, és hozzátette: „Az a kislány én voltam”. Biden szó szerint lefagyott a kamera előtt. Harris kislánykori képét a munkatársai abban a pillanatban kitették a Twittere, kampányoldalán pedig rögtön elkezdtek árulni egy támogatásgyűjtő pólót a képpel, amivel a vita utáni 24 órában mintegy 2 millió dollárnyi támogatást gyűjtöttek össze, de ami neki ennél is fontosabb: az amerikai híroldalak és tévécsatornák napokon keresztül vele voltak tele. A végső döntés még persze messze van, de az első látványos összecsapáson mindenképp túl vagyunk.

Itthon mindeközben dübörögnek a NER csendes nyári hétköznapjai: megszavazták a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását, amit bízvást nevezhetünk a jelenlegi intézményi rendszer szétverésének is. Felemelték viszont a médiahatóság elnökének, Karas Monikának a fizetését, méghozzá csodálatos indoklással: időszerűvé vált. Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de az biztos, hogy annyira időszerű lett, hogy rögtön háromszoros emelést foganatosítottak, így Karas egycsapásra az egyik legjobban fizetett állami alkalmazott lett. Emlékeztetőül: neki az lenne a munkája, szóval azért fizetik a bérét a magyar adófizetők, hogy gondoskodjék a médiapiac kiegyensúlyozottságáról és az ott tevékenykedő szereplők függetlenségéről és elfogulatlanságáról. Az ő munkálkodása idején történt például az Axel-Springer és a Médiaworks egyesülése, ami aztán elég gyorsan elvezetett a Népszabadság bezárásához is, és az általa vezetett hatóságnak nem volt semmilyen szava az ötszáznál is több kormányközeli médiumot tömörítő konglomerátum, a KESMA megszületésének körülményeihez. Nem úgy ahhoz, amikor az RTL Klub 2017-ben próbált részesedést szerezni a lapunkat is kiadó Centrál Digiális Média kiadóban, ennek az üzletnek a létrejöttét a médiahatóság megakadályozta, túlzott piaci befolyás kialakulására hivatkozva.

Kiderült az is, hogy hiába kapott ötmilliárd forintért szép és ultramodern lakhelyet az Orbán Viktor új irodája miatt a Várból évekkel korábban elköltözni kényszerült Nemzeti Táncszínház, nagyon úgy tűnik, hogy ez egyszersmind a működését is ellehetetleníti. Az épület ugyanis nem az intézményé, ők csupán bérlői annak, a színháznak helyt adó Millenáris viszont olyan hatalmas bérleti díjat kér, amit a kulturális intézmény képtelen megfizetni. A helyzetet bonyolítja, hogy a színház az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alá tartozik, míg a Millenáris a Miniszterelnökség kezelésben áll, így elég magasan kéne feloldani a konfliktust, de úgy tűnik, egyelőre a Miniszterelnökséget irányító Gulyás Gergely és az Emmi élén álló Kásler Miklós beavatkozása sem hozott megegyezést.

Budapesten koncertezett Charlotte Gainsbourg, a  francia pop talán legnagyobb zsenije, Serge Gainsbourg és Jane Birkin lánya, aki sokáig nem is igen szeretett énekelni és először nem is énekesként, hanem színésznőként vált híressé. Sok érdekes dolgot mondott, például ilyeneket: „Mindig is rettegtem tőle, hogy az apámhoz mérjenek, de különösen a dalszövegeivel voltam így. És úgy éreztem, hogy ha franciául írok, akkor ez elkerülhetetlen, és én magam is minden egyes szavamat az övéihez fogom hasonlítani." Meg ilyeneket is, ez utóbbit a #MeToo-mozgalomról, amivel kapcsolatban indulásakor meglehetősen óvatosan nyilatkozott: „Most már úgy érzem, ha ez akkor nem lett volna ennyire nagy és hangos, akkor most nem tartanánk itt, mert elég komoly előrelépés történt azóta a témában. Szóval ez egy jó szándékú dolog volt, csak nem jó eszközökkel." Tessék elolvasni Inkei Bence egész interjúját!

Bő húsz éve hús nélkül táplálkozó, ám csöppet sem militáns  vegatáriánusként érdeklődve figyelem, ahogy a  mindenféle kézműves vegán helyek térnyerése vagy egyszerűen csak az a tény, hogy üzletileg rossz döntés 2019-ben nem figyelni a húst nem evőkre olyan változást indított el a nagy nemzetközi gyorsétteremláncoknál is, hogy elkezdtek húsmentes hamburgeket és egyéb szendvicseket kínálni. A héten a talán legmeglepőbb versenyző, amitől szerintem még Mahatma Gandhi sem várta volna, hogy csicserborsóburger-menüvel feleljenek az idők szavára, a kifejezetten csirkére specializálódott KFC jelentkezett több, halloumi sajtból készült szendviccsel is. Ennek hatására döntöttünk úgy, hogy összevetjük az ajánlatot a Burger King vegaburgerével. Spoilerezni nem szeretnék, de az egyik jobb volt, a majonézben gazdag részletek itt olvashatók.

A végére egy szolgálati közlemény: hallgatva az idők szavára a 24.hu is elindítja podcast szolgáltatását. Egyelőre négy sorozatot tervezünk. Határsértők címen egy olyat, amiben érdekes, sokszor szakmák közötti átjárást biztosító területeken dolgozó ismert és kevésbé ismert emberekkel beszélgetünk. Sorozatlövő című podcastunkban a hazai tévésorozatok, míg a Filézőben a magyarországi gasztroforradalom érdekes figuráit mutatjuk be, a főszereplőktől a háttérben dolgozó meghatározó emberekig. A Tangó és Kes podcast pedig Böcskei Balázs szociológus és Bezsenyi Tamás kriminológus beszélgetésein keresztül a nyolcvanas és kilencvenes évek magyar alvilágába enged betekintést és megmutatja,  milyen fontos hatásai vannak ennek a területnek a mai hétköznapjainkra és közéletünkre is. Emellett pedig a közeli jövőben tervezünk még egyéb témákkal, például sporttal és környezetvédelemmel foglalkozó sorozatokat is indítani, szóval ezentúl ne csak olvassanak és nézzenek, de hallgassanak is minket bátran!

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Orbán, Merkel, Macron és a többiek: így árulták el Európa vezetői az Európai Uniót

A tagállamok kicsinyes alkui nyomán a jelentéktelenek Európai Uniója jöhet létre. Se demokrácia, se Európa, se politika nem érvényesülhet, ha minden így marad. Tovább »

 

Kamala Harris odaütött Obama alelnökének, hogy Trump kihívója lehessen

Hirtelen izgalmassá vált a demokrata előválasztás. Tovább »

 

Négymillió forintra emelik a médiahatóság elnökének fizetését

Megháromszorozzák Karas Monika bérét. Tovább »

 

Ötmilliárdos épületet kapott az Orbán kedvéért elköltöztetett táncszínház, földönfutó lesz miatta

A Millenáris óriási bérleti díjat követel a Nemzeti Táncszínháztól, két miniszter beavatkozása sem hozott megegyezést. Tovább »

 

Charlotte Gainsbourg: Rettegtem attól, hogy az apámhoz mérjenek

A francia pop zsenijének színésznő lánya felnőttként sokáig ódzkodott az énekléstől, de azóta McCartney írt neki dalt, most a Müpában lépett fel, és előtte beszélgettünk. Tovább »

 

A Burger King és a KFC egymásnak feszült a húsmentes burgerek versenyében

A KFC a héten kezdte el árulni a halloumis szendvicsét, úgyhogy összehasonlítottunk, hogy a hatalmas konkurenciában hogy teljesítettek a gyorséttermek. Tovább »

 

Én podkasztolok, te podkasztolsz, mi podkasztolunk

Indulnak a 24.hu podcastjai. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Mutatjuk a felsőt, ami miatt leszállítottak a repülőről egy kétgyermekes anyát
Rettenetes zajok jöttek a ház alól, elmenekült otthonából a walesi pár
Kiderült, hogy ki az állítólag törött gerinccel egy medveodúban talált „élő múmia\"
Csináltak egy appot, ami leszedi a ruhát a csajokról
A motorost üldöző tigrisről készült videó sokkal rémisztőbb, mint azt elsőre gondolnánk
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.