24.hu hírlevél

Dübörgő előválasztás, nagy villák és jó új sorozatok – heti főszerkesztői híradó

2019.07.20.
 

A maga módján dübörög az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás, a versenyben lévő három jelölt egészen úgy viselkedik, mintha egy valódi kampányban vennének részt, és időnként még az egyelőre partvonalon álló ellenfelek is foglalkoznak velük. Ez azt mutatja, hogy arra mindenképp jó a folyamat, hogy valamennyire tematizálja a közbeszédet. Mivel az ellenzéki pártok az elmúlt években erre szinte egyáltalán nem voltak képesek, ezért aztán az ő szempontjukból ezt egyértelműen sikernek tekinthetjük. Az már más kérdés, hogy mit sikerül majd megőrizni ebből a lendületből a talpon maradó jelöltnek, és hogyan tartható ébren az ellenzéki szavazók érdeklődése a nyár folyamán, illetve hogyan lesznek mozgósíthatóak ősszel.

A kormányoldal életében a dolgok a vakáció és a harmincpár Celsius-fok beköszöntével is a szokásos mederben haladnak. Szép nagy budai villája lett például a Mészáros Lőrinc lánya és veje által tulajdonolt cégnek. A csaknem 2400 négyzetméteres telken elterülő ingatlan január végén került a Properitus Vagyonkezelő Kft. birtokába, amelynek tulajdonosa Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes. A tulajdoni lapot tanulmányozva az is kiderül, hogy a sikeres házaspár cége nem saját erőből oldotta meg az ingatlanszerzés finanszírozását, hanem segítségükre sietett a volt felcsúti polgármester érdekeltségi körébe tartozó MKB Bank.

Szegény OLAF kitartóan próbálkozik továbbra is, hogy az uniós pénzekkel kapcsolatos magyarországi csalásoknak valami fajta következménye legyen, de a zászló egyelőre nem nekik áll. Pedig a héten a lapunk birtokába került friss jelentésükből például feketén-fehéren látható, hogy Farkas Flórián elnöksége alatt 1,6 milliárd forintnyi uniós pénzt herdáltak el az Országos Roma Önkormányzatnál. A Híd a munka világába nevű programjukra kapott pénz egy részét, amely célja amúgy rászoruló romák támogatása lett volna, egy szép gellérthegyi villa megvásárlásra költötték. A magyar hatóságok viszont a négy éve folyó saját eljárásuk, az Emmi belső vizsgálata és az OLAF ajánlása ellenére a mai napig nem találták meg az ügy felelőseit. Nem nagyon lepődnénk meg, ha ez így is maradna.

Kevés kurrensebb magyar brand van ma a nemzetközi piacon, mint a Sándor Szandra által alapított Nanushka. A fiatal magyar divattervező cégének bővülése körül ugyanakkor bőven vannak ellentmondások is, a Nanushkába ugyanis több száz millió forintot fektetett az állami Eximbank alapkezelője, aminek következtében sokak kormányzati divatcégként tekintenek rá. Különösen úgy, hogy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya –akinek semmilyen formális pozíciója nincs a területen, mégis sokak szerint a feltörekvő magyar divatipar valódi irányítója – beleegyezése nélkül az iparágat ismerők szerint ilyen nagyságrendű állami pénz egyszerűen nem kerülhet semmilyen céghez. Sándor és a cég vezetője, egyben a tervező magánéletbeli társa, a korábban inkább gasztrovállakozóként ismert Baldaszti Péter viszont határozottan cáfolja, hogy a politika bármilyen módon is szerepet játszana a vállalkozás életében. Szerintük a nyáron New Yorkban üzletet nyitni készülő cég teljes egészében piaci alapon működik, és reményeik szerint nagyon komoly nemzetközi siker kapujában áll. Úgy vélik, ma a divatiparban a kitartás, a tapasztalat és az akarat a legfontosabb a siker eléréséhez, ezek a tényezők még a tehetségnél is előbbre valóak.

Dunaharasztiban működik Magyarország egyetlen kifejezetten női szenvedélybetegeket gyógyító bentlakásos intézménye, ahol ráadásul többségében olyan betegeket kezelnek, akik bántalmazó kapcsolatban élik az életüket. Ritkán van olyan, hogy ilyen helyeken úgy lehet riportot készíteni, hogy az érintettek annyira hajlandóak megnyílni az újságírónak és főleg az őt kísérő fotósnak, hogy nevükkel, arcukkal is vállalják a sokszor tényleg egészen megrázó történeteket, amelyek benntartózkodásuk hátterében állnak. Balavány György és Farkas Norbert előtt azonban ezúttal közülük sokan elmesélték életük szomorú, de nagyon tanulságos részleteit.

Nagyon úgy tűnik, hogy William Langewiesche, az Atlantic újságírója, aki nem mellesleg hivatásos pilóta is, megoldotta, vagy legalábbis nagyon ésszerű módon megmagyarázta a polgári repülés történetének legnagyobb rejtélyét. A Malaysian Airlines MH370-es járata 2014. március 8-án éjjel 1 óra 19 perc körül tűnt el a fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel, miközben Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és azóta sem tudjuk, hogy mi történt vele. Mivel nemhogy a gép fekete dobozát, de roncsait sem találták meg, kizárólag találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy mi is történhetett, azokból viszont rengeteg. A cikk szerint a legvalószínűbb verzió az, hogy a két pilóta egyike, alighanem a depresszióval küzdő Zaharie Ahmad Shah kapitány, szándékosan csökkentette a légnyomást az utastérben, amivel fájdalommentes módon megölte a fedélzeten tartózkodókat, majd dél fele fordította a gépet és még órákig repült vele, míg végül minden lakott vidéktől távol, az Indiai óceán déli részén a vízbe csapódott.

Ha van még olyan, aki nem látta az HBO nyár eleji nagy dobását, a Csernobil című minisorozatot, az tényleg egy percig se habozzon és rohanjon megnézni, mert kevés hozzá fogható mestermunka született a televíziózás történetében. Aki viszont már túl van rajta, annak sem kell jó sorozat nélkül maradnia a nyáron, kollégáim összeszedtek párat, amit mindenképp érdemes megnézni. Azt nem ígérem, hogy mind felhőtlen szórakozás lesz, a sok kritikus által előre a nyár legnagyobb dobásaként beharangozott Euphoria például egy problémás, drogfüggő tinédzser, Rue Bennett szemén keresztül mutat meglehetősen lesújtó képet az amerikai külvárosi gimisekről. A sorozat egy másodpercig nem hagyja, hogy a néző felhőtlenül szórakozzon, nincs meg az az ív, hogyan emel fel a drog vagy hogyan buliznak önfeledten a szereplők, mielőtt lerántaná őket a kábítószer a mélybe, hanem rögtön a kőkemény, földbe döngölő valósággal kezd és ott is marad mindvégig. A Hatalmas kis hazugságok pedig már 2017-es első évadában is olyan sztárokat vonultatott el, mint Reese WitherspoonLaura Dern és Zoë Kravitz, akikhez ebben a szezonban csatlakozik Meryl Streep, ami önmagában garanciának tűnik ara, hogy megéri megnézni a folytatást, függetlenül attól, hogy én személy szerint például a nyitó évad után kicsit túlértékeltnek gondoltam a kaliforniai kisvárosi gazdagok és szépek bűnös, képmutató és zűrzavaros életét feldolgozó sorozatot.

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Karácsony, Kerpel-Fronius, Kálmán: csak egy maradhat

Elindult a főpolgármesteri előválasztás. Összegyűjtöttük a tudnivalókat. Tovább »

 

Szemrevaló budai villára tett szert Mészáros Lőrinc lánya és veje

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó MKB Bank 190 millió forintos jelzálogjoggal terhelte meg a budaligeti ingatlant. Tovább »

 

Itt az OLAF-jelentés a Farkas Flórián regnálása alatt elherdált 1,6 milliárdról

A magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az EU csalás elleni hivatala is büntetőeljárást javasolt. Tovább »

 

„A Nanushkáról Orbán Ráhel semmilyen döntést nem hozott”

Több száz millió forintot fektetett az állami Eximbank alapkezelője egy divatcégbe. A tervező Sándor Szandrával és a cégvezető Baldaszti Péterrel beszélgettünk arról, hogy kormányzati divatcég-e a Nanushka, és hogy mitől lehetett több mint egy évtized után először nyereséges a vállalat. Tovább »

 

Megölhette utasait a maláj gép kapitánya

Öt éve nem tudjuk pontosan, mi is történt a maláj légitársaság pekingi járatával. Több jel is arra utal azonban, hogy a Boeing 777-es eltűnéséért és 238 ember haláláért a gép kapitánya lehet a felelős. Tovább »

 

Anyu, kérlek, ne igyál többet

Az alkohol- vagy drogfüggő nőket a társadalom sokkal mélyebben elítéli, mint a hasonló kelepcébe esett férfiakat. Többségük bántalmazó kapcsolatban élt. Az ország egyetlen, kifejezetten női szenvedélybetegeket gyógyító rehabilitációs intézményében jártunk. Tovább »

 

A Csernobil feladta a leckét, de a nyár tele van jó sorozatokkal

Június végére kijött Ben Affleck új sorozata, Meryl Streeppel turbózták fel a Hatalmas kis hazugságokat, és az Eufóriában megismerhetjük az amerikai tinik legsötétebb oldalát is. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Bella Thorne-t megzsarolták meztelen fotóival, ezért inkább ő maga tette közzé azokat
Mata Ricsi volt, hogy félmilliót is megkeresett a szüleinek, de enni nem kapott
Ekkora nettó jövedelem kell a 10 milliós babaváró hitelhez
Megszólalt a hős csernobili búvár, akiről azt hitték, hogy a biztos halálba ment
A MÁV olyan emeletes vonatokat vett, amik nem férnek be az alagutakba
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.