24.hu hírlevél

A Hableány kiemelése, Kálmán Olga esélye, Orbán Gáspár esküje – heti hírlevél

2019.07.22.
 

Közel két héttel a tragédia után kedden felszínre hozták a május 29-én elsüllyedt Hableányt. A roncsot a csepeli kikötőbe vitték, ahol két napon át tartott a bűnügyi szemle, mely során rekonstruálták, hogyan történt a baleset. Újabb áldozatot ezalatt már nem találtak a hajótestben, így három embert továbbra is keresnek a hatóságok. A hajó kiemeléséről készült videónkat itt, képeinket itt nézheti meg, a sétahajó balesetéről és a mentési munkálatokról készült infografikánkat pedig itt böngészheti. A balesetért a gyanú szerint felelős ukrán hajóskapitány időközben 15 millió forint ellenében elhagyhatta a börtönt, az viszont biztos, hogy valakinek felelnie kell huszonnyolc ember haláláért, az ítéletet befolyásoló tényezőkről ide kattintva olvashatják Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró írását.

A mentésben részt vevő egyik ipari búvárral hosszabb interjút is készítettünk, Sopronyi Richárd többek között arról beszélt, miért volt fontos, hogy az első áldozatot egy koreai búvár hozza fel a felszínre, és hogy nagyon kellett figyelniük, hogy soha ne nevessenek a fizikailag és lelkileg is rendkívül megterhelő munka közben, de a felgyülemlett feszültséget valahogy muszáj volt oldaniuk, különben nem tudták volna végigcsinálni.

A politikai uborkaszezon beköszöntét egyelőre késlelteti az egyre érdekesebben alakuló ellenzéki előválasztás a főpolgármesteri posztért. Egy friss felmérés szerint úgy tűnik, jelenleg a múlt héten váratlanul bejelentkező Kálmán Olgának áll a zászló, ha pedig ennél mélyebben is érdekli a téma, azt ajánljuk, olvassa interjúinkat a három jelölttel, Karácsony Gergellyel, Kálmán Olgával illetve Kerpel-Fronius Gáborral.

A kormányoldal sem vonult el azért még nyári pihenőre, különösen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aktív: egyik törvényjavaslatában lezárná a menekülőutat az állami iskolarendszerből, a másikban – legalábbis az első hírek szerint – több pornót engedélyezne a tévében, és korlátozná a hírműsorokat, de mint ebből a cikkünkből kiderül, ennél azért árnyaltabb a kép. A javaslatnak volt egy olyan része is, amely milliós nagyságrendű pénzeket vettek volna ki a színészek zsebéből, megvonva tőlük a jogdíjat a tévés ismétlések után, ám miután gyorsan összegyűlt háromezer tiltakozó aláírás a művészek részéről, ebből máris visszatáncolt a kormány.

Orbán Viktor szokatlanul keveset szerepelt a héten, az utóbbi időben egyházvezetőként megjelenő fia, Gáspár azonban váratlanul feltűnt a szolnoki tévé egyik, azóta elérhetetlenné tett felvételén, amint egy gépkarabéllyal a kezében katonai esküt tesz.

Az országra ezenközben lecsapott a perzselő kánikula, megdőlt a budapesti melegrekord, és a hőség még fokozódni fog. Nem csoda, ha ilyenkor tömegek indulnak meg a Balaton felé, ám fontos szem előtt tartani azt is, hogy az esztelen part menti építkezéseknek és a nádasok pusztításának súlyos ára lehet.

Persze nem csak a Balatonnál lehet strandolni, a Trónok harca két színésznője például a budapesti Széchenyi fürdőben süttette magát, meg is nézheti az ezt megörökítő képet.

A sorozatokat illetően azonban jóval több szó esik manapság a Csernobilról, a lelkesedésben talán csak az oroszok nem osztoznak egyöntetűen. A sorozat miatt mindenesetre újra terítékre került, hogy mennyire biztonságos az atomenergia, ebben a cikkünkben például annak jártunk utána, megismétlődhet-e a paksi erőműben Csernobil katasztrófája.

Ha inkább a riportokat kedveli, akkor ajánljuk figyelmébe kétrészes soproni sorozatunkat, az első rész az Ausztriába ingázó, a városban gyakran migránsoknak nevezett kelet-magyarországiakról szól, a második pedig a szintén a határ túloldalán boldoguló rendőrökről és tűzoltókról.

És ha mindezt végigolvasta, végezetül érdemes lehet levezetnie néhány interjúval, példának okáért

 

Bordás Gábor

újságíró

Bordás Gábor

Fontos volt, hogy egy koreai búvár hozza fel az első áldozatot

Sopronyi Richárd ipari búvár 10 napon keresztül dolgozott a Hableány roncsánál. Azt mondja, nagyon kellett figyelniük, hogy soha ne nevessenek közben, de a feszültséget valahogy muszáj volt oldani. Tovább »

 

Karácsony: Nincs más választásom, mint száz százalékig megbízni Gyurcsány Ferencben

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje úgy véli, ha az előválasztási küzdelemben nem képesek arról beszélni, hogyan változtassák meg Budapestet, akkor a történelem ítélőszéke előtt szar emberek lesznek. Beszélt Kálmán Olgáról is, aki szerinte zseni, ha ennyi idő alatt képes volt felkészülni a városvezetésre. Tovább »

 

Fojtogatjuk a Balatont

A Balaton kiváló minőségének kulcsa a térség legkisebb területi egysége, amit két oldalról is támadunk. Tovább »

 

Magyarok migránsozzák egymást Sopronban

Az utóbbi években kelet-magyarországiak tízezrei költöztek Sopronba, innen ingáznak naponta dolgozni Ausztriába. Riport onnan, ahol a szabolcsinak, borsodinak, hevesinek keleti migráns a neve. Tovább »

 

A szuperbaktérium az emberi felelőtlenség következménye, és tényleg elpusztíthat minket

Minél több óvintézkedést tettünk a kórokozók ellen, annál jobban megerősítettük őket. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Gyarmati Andrea: Letérdeltetett a sors, de ebből is tanultam
Magyar György: Addig ülünk a rendőrségen, amíg át nem adják az előzetes szakértői véleményeket
3 percben a Hableány kiemelése
Nagyon gáláns volt a kormány a Viking Sigyn hajót üzemeltető céggel
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.