24.hu hírlevél

Politikus Kálmán Olga, gazdagodó Orbán család és drogdíler polgármesterrokon – heti főszerkesztői híradó

2020.07.10.
 

A hét sajnos jórészt még mindig a Hableány tragédiájával telt: a nehéz körülmények okán jelenleg is zajlik a megfeszített és hősies munka, aminek során a kutatóbúvárok próbálják felszínre hozni a szerencsétlenül járt tursitahajó roncsait, miközben zajlik az áldozatok utáni kutatás is. Tragédiája van a magyar irodalomnak is: váratlanul meghalt Térey János. „Nemzedékének legnagyobb költője távozott ma reggel az élő klasszikusok sorából, hogy majdan elfoglalja helyét a halott klasszikusok között”írja róla Kácsor Zsolt. Kevés olyan kortárs költő van, aki ennyire része tudott lenni a hétköznapjainknak. Térey olyan volt, mint egy szubkultúra rocksztárja és halálát is úgy fogadta az ország: a közösségi médiát napokra elborították az emlékezések, olyan emberek, akik nem szoktak nyilvánosan az irodalomról beszélni, hirtelen mind egy költőre emlékeztek, olyan emberek pedig, akik szoktak nyilvánosan beszélni az irodalomról, egy zsenire. Ráadásul, ami egészen szokatlan jelenség Magyarországon, szinte teljesen politikafüggetlenül. Nem vigasztal ez senkit, de ennél ennél sokkal többet irodalmárként, mindössze 48 év alatt nemigen lehet elérni ebben az országban.

Úgy tűnik, az Európai Parlamenti választás váratlan fejleményeként újra izgalmassá kezd válni a magyar belpolitika, ráadásul, egészen szokatlan módon, az izgalmat az ellenzék szolgáltatja.  Nem elég, hogy a Momentum saját főpolgármester-jelölttel jelentkezett, de kreatívat húzott a DK is azzal, hogy feltették az asztalra Kálmán Olga figuráját. Hogy a lépés a népszerű, de politikai outsider tévéssel teljes tévedés vagy ügyes taktikázás, arról megoszlanak a véleméynek, de már önmagában az, hogy széles körben vannak véleméynek egy ellenzéki lépésről, olyan szokatlan jelenség, amit ritkán lehetett tapasztalni az elmúlt néhány évben. Az egészen biztos, hogy az EP-választáson jól teljesítő két ellenzéki párt meglátta a lehetőséget abban, hogy a korábban általuk nem különösebben komolyan vett előválasztás segítségével ebben az új helyzetben egyszerre tematizálhatják a közbeszédet és tarthatják lendületben kampánygépezetüket. Könnyen lehet, hogy ez abban is segíthet nekik, hogy a korábban gondoltnál jóval nehezebb helyzetbe hozzák az őszi önkormányzati választáson a Fideszt, legalábbis ami a fővárost és néhány nagyobb települést illet.

„Mióta Viktor átszabta a kormányzás menetét, stratégiáját, az új irány nem igényli a tudós embertípust” – mondja Chikán Attila, Orbán viktor egykori minisztere, közgazászprofesszor, a Rajk szakkollégium vezetője, aki egészen hosszú ideig kitartott a kormányfő politikája mellett, de mára messzire sodródott attól. Szerinte nagyon is elkpzelhető, hogy igaz az a legenda, hogy Orbán a 2002-es elveszett válaszások után azt mondta, hogy az ország nyugatosítása kudarcba fulladt, mert Kádár népét nem lehet megváltoztatni és ezt el kell fogadni. Ugyanakkor az is biztos, hogy „a miniszterelnök és környezete mélyen meg van győződve, hogy az ország elemi érdeke, hogy a Fidesz legyen hatalmon.Szerintük ez az egyetlen párt, mely akarja és képes is megvalósítani a nemzet céljait”.

Egy újságnak fontos dolga, hogy miközben beszámol arról, mi zajlik a világban, megmutasson érdekes embereket és sorsokat is, ilyen szempontból pedig ez egy elég erős hét volt. Magyarországon járt például a Tesla-kitaláló, saját autóját a világűrbe is fellövő Elon Musk szintúgy meglehetősen érdekes mamája. A dietetkus végezttségű Maye Musk saját bevallás szerint legalább 96 éves koráig tervez dolgozni, egyedülálló anyaként nem egy, hanem három csodagyereket nevelt fel, akiket már nyolcévesen munkába terelt, gyerekkorában a saját szüleivel elveszett városok után kutatott a Kalahári-sivatagban, és 70 évesen indult be igazán a modellkarrierje. „Fiatalon és bután pont ideális gyereket vállalni” – vázolta családtervezési modelljét, egyébként pedig árdet belőle az erő és az energia. Johan Renck popsztárnak indult, a kilencvenes években Stakka Bo néven meglehetősen sikeres és kifejezetten igényes elektropopot készített, hogy aztán olyan sztárok videóklip-rendezője legyen, mint Madonna, Beyonce vagy Robbie Williams. Innét vezetett az útja a filmhez, és legvégül a tévéhez, hogy ő rendezhesse meg az idei év eddig messze legjobb tévés produkcióját, az HBO által készített Csernobilt, ami egészen biztosan örökös helyet szerez majd a minden idők legjobb sorozatai listákon is. Az egészen elképesztő aprólékossággal kidolgozott részleteknek és a néhol csak jó, néhol viszont zseniális színészi játéknak és a tökéletes ízléssel adagolt feszültségnek köszönhetően a néző tényleg ott és akkor, egy sosem látott nukleáris katasztrófa közepén érzi magát, miközben a sorozat maga elképesztő eleganciával kerüli ki az összes, veszedelmes lehetőségként végig jelen lévő közhelyt, giccset és szájbarágós szentimentalizmust.

Sipos Mihályt a nyolcadik kerületi utca nevelte, olyan is lett az élete: intravénás drogok, bűnözés, dzsungelharc. Aztán egyszer majdnem meghalt, egy barátja lőtte le, de túlélte és ezután újjászületett: ma már ő ment meg olyan gyerekeket, akikben egykori önmagát látja. Bokszedzéseket tart és valódi tehetségeket nevel, köztük a saját lányát is. Koffein Kapitány pedig valódi szuperhős, de a hétköznapi fajtából. A valódi személyazonosságát rejtegető, korántsem sportolós testalaktú férfiről elsőre nehéz lenne megmondani, hogy maratonokat fut, pedig pontosan ezt teszi, méghozzá a maga által kreált szuperhős-jelmezben.

Persze nem csak emberből, hanem történetből is akadt néhány izgalmas a héten. Balatonszemesen egy bűnmegelőzési egyesületeről derült ki, hogy valójában drogterjesztéssel foglalkozik, a szervezetben pedig fontos szerepe volt a polgármeseter vejének is, ráadásul a kábítószer szállítására használt terepjáróhoz a település segítségével jutottak hozzá. Alig félévnyi hivatalos levelezgetés után megtudtuk, hogy közel félmilliárd forintba került a magyar adófizetőknek Sting és Shaggy tavaly novemberi ingyenes koncertje a Hősök terén. A május végén nyilvánosságra kerülő céges beszámolókból pedig kiderült, hogy igencsak sikeres üzleti évet zárt Orbán Viktor miniszterelnök családi és baráti köre. A miniszterelnök és közeli barátja, Mészáros Lőrinc családjával kapcsolatba hozható cégek 2018-ban 100 milliárd forint adózott nyereséget termeltek. A begyűjtött pénzt pedig nem sajnálták maguktól: a tulajdonosok számításaink szerint mintegy 50 milliárd forint osztalékot vettek fel a kasszánál.

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

Fagyos mennybemenetel – Térey János emlékére

Úgy látszik, neki tényleg sietnie kellett. Úgy látszik, ezen a télen végérvényesen és végleg elmarad a nyár. Tovább »

 

Kálmán Olga és a Momentum húzása után újra izgalmas a magyar politika

Az ellenzék politikai innovációja kiszámíthatatlan versenyt hozott a legfontosabb, közvetlen választással elérhető tisztségért. Tovább »

 

Chikán Attila: Ma csak a Fidesz képes megszólítani ezt a népet

Viszont a kormánynak nincs stratégiája. Nagyinterjú Orbán volt gazdasági miniszterével. Tovább »

 

Elon Musk mellett még két csodagyereket nevelt fel a 71 éves szupermodell

És emellett még saját magának is óriási karriert csinált dietetikusként és modellként. Tovább »

 

Megölte az álmát, hogy így valósíthasson meg egy másikat

Stakka Bo néven popsztár volt, ő rendezte Bowie utolsó klipjét, dolgozott a Breaking Badben és a Walking Deadben, most a Csernobil rendezőjeként ért a csúcsra. Tovább »

 

Drogos bűnöző volt, ma a nyolcadik kerület gyerekeit menti meg ettől a sorstól

Sipos Mihályt a nyolcadik kerületi utca nevelte, olyan is lett az élete: intravénás drogok, bűnözés, dzsungelharc. Ma már ő ment meg olyan gyerekeket, akikben egykori önmagát látja. Tovább »

 

Koffein Kapitány: A szuperhős attól szuperhős, hogy kívül hordja az alsógatyáját

Interjú a hazai futóversenyek legviccesebb karakterével, aki először 175 métert futott, ma pedig már nemzetközi maratonokon is indul – bár erről a gazdatest néha csak az utolsó pillanatban értesül. Tovább »

 

Polgármester veje terítette a drogot a Balaton partján, az autót az önkormányzat intézte

Balatonszemes évek óta pénzeli a bűnmegelőzési egyesületet, amelynek tagjait kábítószer-kereskedelem miatt őrizetbe vették. Tovább »

 

Félmilliárd forint közpénzbe került az „ingyenes” Sting-koncert

A Szerencsejáték Zrt. nagyon nem akarta elárulni az összeget, de az adatvédelmi hatóság fellépése nyomán végül adatot szolgáltatott. Tovább »

 

100 milliárdot fialtak az Orbán és a Mészáros család cégei

A miniszterelnök apja, veje, jó barátja és még annak a veje is milliárdos. Tavaly a cégeik hasítottak, a tulajdonosok zsebre is vágnak közel 50 milliárd forintot. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Itt van az első felvétel a Hableány roncsáról
Megszólalt a búvár, aki elsőként merült az elsüllyedt hajóhoz
„Először nem is akartam tárcsázni a segélyhívót, mert azt gondoltam, már úgyis tudnak a hajóbalesetről”
A Clark Ádám kapitánya: „Nem vagyok hajlandó kockáztatni a kollégáim épségét a látványért”
Nem lenne szabad másodpercek alatt elsüllyedni egy hajónak
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.