24.hu hírlevél

Választás, Huawei és Gábor Zsazsa ruhái – heti főszerkesztői híradó

2019.06.18.
 

Nézzük akkor, hogyan fordulunk rá az év egyik legfontosabb, egyszerre kül- és belpolitikai eseményére, a hétvégi Európai Parlamenti választásokra! A nemzetközi szélsőjobb kapott egy ütést a héten, amikor kiderült, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, a Osztrák Szabadságpárt vezetője még 2017-ben az osztrák válaasztások előtt egy ibizai utazáson meglehetősen részeg állapotban olyan ígéreteket tett egy magát befolyásos orosz oligarcharokonnak kiadó nőnek, hogy esetleges megválasztása után a támogatásért cserébe zsíros állami megrendelésekhez juttatja. Támogatás alatt meg azt értette, hogy vegyék meg neki az egyik legnagyobb osztrák lapot, a Neue Kronen Zeitungot, mert olyan médiakörnyezetet kíván létrehozni, mint politikai szövetségese, Orbán Viktor. Lehetséges üzleti partnernek pedig megnevezte azt a Heinrich Pecinát, akit Magyarországon leginkább a Népszabadság kivégzőjeként ismerhetünk. Az jelenleg csak sejthető, hogy a felvétel nyilvánosságra kerülése után lemondó Strache alighanem valamelyik nyugati titkosszolgálat akciójának áldozata lett, az viszont biztosnak tűnik, hogy az általa okozott zűrzavar az egész formálódó szélsőjobbos pártszövetségnek rosszat tehet a hétvégi választáson. Az már bizonyos, hogy az esemény közvetlen hatására Ausztriában előrehozott választások lesznek, hogy az európai erőviszonyok alakulására másként is kihat-e az ügy, az pedig hamarosan kiderül. A magyar kormány és a kormányközeli médiumok mindenesetre az elmúlt héten erőteljesen igyekezetek úgy csinálni, mintha nem is Orbán Viktor egyik első számú nemzetközi szövetségesével történt volna az eset.

Itthon mindeközben a megszokott mederben csordogáltak a dolgok: Rogán Cecília bunkón és szabálytalanul parkol reggelente, pont úgy, mint akit egyáltalán nem érdekel, hogy mit gondolnak róla. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, micsoda meglepetés, nem kell feleljen elhíresült szarvasvadászatáért, mert Svédországban lezárták az ellene folyó nyomozást, amely holtpontra jutott. A Hajógyári-szigetet váratlanul mégsem nyilvánítják a Világörökség részének, mert a kormány visszavonta a jelölést, hiába található a területen egy 2. században épült, eredetileg mintegy tízezer négyzetméter alapterületű, egyedülálló római kori palota. Hogy pontosan mi fog történni a szigeten, az egyelőre nem világos, még az is elképzelhető, hogy a lépés semmilyen hatással nem lesz az egyébként régészeti védettség alatt álló terület feltárására, és az érdeklődők idővel teljes pompájában láthatják Hadriánus császár palotáját. Azonban az is elképzelhető, hogy a húzás utat nyithat a már korábban is felmerülő nagyszabású ingatlanfejlesztési projekt beindításához a területen.

Közben úgy tűnik, az Európai Uniónak elege lett abból, hogy Magyarországon úgy zajlanak a közbeszerzések, hogy abból egy szűk kör gazdagszik, ezért kezdeményezi az uniós támogatások egy részének megvonását. A magyar fél jelenleg alkudozni pórbál, úgy tudjuk, hogy tíz százalékos büntetéssel elégedettek lennének: ez 400 milliárd forintot jelent. A 2015-2017-es időszakból például 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgált az Európai Bizottság, és az érintett 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót. Elméletileg 5 százalék feletti hibaarányon túl Brüsszel akár fel is függesztheti a támogatásfolyósítást, de ezt eddig nem tette, mivel inkább a szabályos működés ösztönzése, kikényszerítése volna a cél. A magyar fél által most remélt 10 százalék kifejezetten enyhe büntetésnek számítana, korántsem biztos, hogy ezt Brüsszel elfogadja. Emlékezzünk csak vissza rá, hogy Tiborcz István egykori cége, az Elios vizsgált ügyeiben végülis – bár a hazai ügyészség természetesen nem talált szabálytalanságokat a projektekben – a teljes támogatási összeg visszafizetése mellett döntöttek, magyarul azokat a remek közvilágítási projekteket végül, az eredeti tervekkel élesen ellentétben, nem az Európai Unió, hanem a magyar adófizető polgárok finanszírozták. Mindez persze csöppet sem gátolja Tiborcz Istvánt a boldog milliárdoslét kiélvezésében, például a vállalati gépjárműpark szép ívű fejlesztésében.

Ritkán látunk olyat, amikor az elvontnak és távolinak tűnő kínai-amerikai kereskedelmi háború egyik pillanatról a másikra kézzel fogható, hétköznapi történéssé válik Magyarországon is. Donald Trump amerikai elnök feketelistájának köszönhetően a Google bejelentette, hogy jelentősen korlátozza az együttműködést a Huawei-jel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kínai gyártót gyakorlatilag elvágják az Android bizonyos szolgáltatásaitól,  nem lesznek például elérhetőek számukra a Google Play áruházhoz köthető szolgáltatások. Ez hosszú távon komoly gondokat okozhat a távol-keleti cégnek, mert a mobileszközein nem tudja majd azokat a funkciókat kínálni a felhasználóknak, amelyeket megszoktak. Az persze jó hír, hogy a dolog visszamenőleg nem érvényes, tehát a már forgalomban lévő készülékek ugyanúgy működnek tovább, mint eddig, nem kell eldobni őket. Sőt, aki most elmegy a boltba és vesz egy új Huawei telefont, az is megkap mindent, amit eddig. Magának a gyártónak viszont egészen biztosan komoly károkat okoz a változás, mert a szolgáltatások nélkül már rövid távon sem tudja megőrizni versenyképességét a fogyasztói szektorban.

Magyar múzeumnak ajándékozná felesége ruháit Frédéric von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye. Az utóbbi években Instagram-sztárrá vált herceg közel harminc évig élt együtt a talán leghíresebb magyarral, és bár soha nem éltek Magyarországon, úgy érzi, hogy a jövőben sok időt szeretne itt tölteni. A nemesi sarj rajong Orbán Viktorért és Donald Trumpért, és szerepelni fog Sylvester Stallone új filmjében is. Felesége sikerén, akinek egyébként nyolcadik férje volt, utólag sem csodálkozik: „A magyaroknak nem nehéz Amerikában sikeressé válni. Elég megnézni a magyar lányokat, mind gyönyörűek, mint egy festmény. És ha gyönyörű vagy, bármit megkaphatsz, amit akarsz. Gábor Zsazsa is meseszép volt, így elég volt számára annyi, hogy betegye a lábát az Egyesült Államokba.”

És arra gondolt már, hogy nézne ki kedvenc celebje, ha ellenkező nemű lenne? Hála a Snapchatnek, meg tudjuk mutatni!

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter
 
EP választás - Mandátumbecslés és listavezetői interjúk

A Fidesz egyszerre két választást akar nyerni vasárnap

A Fidesz olyan vereséget mérne az ellenzékre, amelyet az őszig nem hever ki. A kormányoldal akár az összes EP-mandátum kétharmadát is megnyerheti, de rosszabb eredményt is elérhet, mint öt éve. Mutatjuk, min múlik ez. Tovább »

Ujhelyi István: Ha Orbán Európa ellenségévé válik, az nekünk történelmi zsákutca

Az újabb brüsszeli ciklusra készülő politikus elmondta, felbomlik-e a szövetségük a Párbeszéddel, ha Jávor Benedek nem jut be az EP-be. Szó esett hazaárulásról és a közös ellenzéki lista hiánya miatt kukába dobott szavazatokról. Tovább »

Dobrev Klára: Az EU-nak kötelessége megvédeni polgárait a diktatórikus hatalomgyakorlástól

A DK listavezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az ide érkező uniós fejlesztési pénzeket ideiglenesen úgy osszák el, mintha Magyarország még a csatlakozásra várna. Tovább »

Gyöngyösi Márton: A populisták csak a kutatásokat nyerik meg

A Jobbikban úgy látják, Magyarországon már szalonképesek, Európában viszont még küzdeniük kell ezért. Listavezetői interjú Gyöngyösi Mártonnal, aki a pártszakadást pozitív fejleménynek tartja, és nem idegesíti magát azon, hogy Európában azok a pártok jönnek fel, amilyen a Jobbik már nem akar lenni. Tovább »

Vágó Gábor: Ha nem csináljuk ki a status quót, akkor a status quo csinálja ki a bolygót

Olcsóbbá kell tenni az almát, saját adókat kellene szednie az EU-nak, mondja Vágó Gábor, az LMP listavezetője, akit zavar, hogy sokkal olcsóbb elrepülni Berlinbe, mint vonattal menni. Tovább »

Cseh Katalin: Az európai adófizetők nem kutyafitneszre meg kisvasútra adják a pénzt

A Momentum azt szeretné elérni, hogy az uniós pénzeket ne ellopják, hanem elköltsék, és ehhez az Európai Bizottság segítségét kérnék. Sőt, a bizottság elnökét is közvetlenül választatnák. Tovább »

 

Az egész európai szélsőjobbnak nagyon fájhat Strache bukása

Napok alatt borult fel az európai szélsőjobb, és érik egy baloldali szövetség is, amelyik nekimehet az Európai Néppárt uralmának. Tovább »

 

Rogán Cecília teljesen szabálytalanul parkolt le egy budai iskola előtt Audijával

Forgalommal szemben állt meg, és a Megállni tilos! tábla sem zavarta. Tovább »

 

Svédországban lezárták a nyomozást Semjén Zsolt szarvasvadászata ügyében

A svéd ügyészség szerint holtpontra jutott az eljárás. Tovább »

 

Hajógyári-sziget: eltűnhet a főváros történelmének és tüdejének egy darabja

A sziget a nyáron már a Világörökség része lehetett volna, a kormány azonban visszavonta a pályázatát. De mit kellett volna megvédeni? Tovább »

 

Brüsszelnek elege van a magyar közbeszerzési modellből, vaskos büntetés jöhet

Tízszázalékos büntetéssel kiegyezne a magyar fél, de az is 400 milliárd forint. Tovább »

 

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?

Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai. Tovább »

 

„Ha gyönyörű vagy, bármit megkaphatsz, amit akarsz. Gábor Zsazsa pedig meseszép volt”

Pár napra Magyarországra látogatott Gábor Zsazsa özvegye, Frédéric von Anhalt. Tovább »

 

Születéskor elválasztva: Pumped Gabo és Sarka Kata

Ráeresztettük a celebekre a Snapchat csajos és pasis filterét. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Nyertes Zsuzsát behívták a Mokkába az időskori szexről beszélni, ő pedig közölte, hogy csak most múlt 60 éves
„Szeretlek” – írta utolsó SMS-ében a hős légiutaskísérő
Schwarzeneggert páros lábbal hátba rúgták, egy mondattal megsemmisítette a támadót
Meghalt Niki Lauda
Halálos balesetet fotózott a magyar kamionos, a német rendőr rendesen kioktatta
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.