24.hu hírlevél

Orbán, Trump és ByeAlex – heti főszerkesztői híradó

2019.06.19.
 

Lezajlott végre a találkozó, amire a hazai diplomácia és a kormány kommunikációs gépezete is elég régóta készült: Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort. A találkozóról kevés konkrétum derült ki, de az erősen sejthető, hogy üzlet áll a háttérben, a biznisz fókuszában pedig két fontos és érzékeny árucikk: fegyver és energia. Az utóbbival ugyebár az szokott lenni a probléma Magyarországon, hogy bármiből nyerjük is ki, valahogy mindig az oroszokhoz kapcsolódik. A másikból meg egyszerűen ritkán veszünk sokat és drágát, lévén nem túl nagy és nem túl jelentős ország a mienk, amely ráadásul tagja egy olyan védelmi szervezetnek, amely a potenciális veszélyek nagy részét puszta létével elhárítja. Úgy tűnik azonban, az amerikai elnök olyan ember, aki hajlik arra, hogy egy jó üzletért cserébe szemet hunyjon szinte bármi, akár még civil szervezetek vagy amerikai hátterű oktatási intézmények támadása fölött is. Orbán Viktor meg olyan ember, akinek épp nagyon is jól jön az amerikai elnök barátsága, amelyet természetesen politikája támogatásaként fordít le az európai parlamenti választási kampány hajrájában hívei és ellenfelei számára egyaránt, így hát minden adottnak tűnik ahhoz, hogy ez a bimbódzó kapcsolat virágba boruljon.

Merthogy pénz az államkasszában tulajdonképpen van, még akkor is, ha egyébként pont a minap számoltuk össze, hogy az elmúlt tíz évben éppen ezermilliárd forint gyűlt össze a NER köreihez tartozó milliárdos üzletembereknél. Ennek az összegnek a nagy része pedig nem a szabadpiacról, hanem az állam és különböző kinövései által felkínált megrendelésekből származik, szóval nettó közpénz. A friss gazdaglistán bőven szerepelnek olyan emberek is, akik tíz éve még a közelében sem voltak, és egyáltalán nem csak a gázködből kikristályosodó felcsúti zsenire gondolunk. Nagyon érdekes megfigyelni azt is, ahogy a rendszer nem engedi ki magából a pénzt: a különféle okokból felbomló NER-vagyonok elemei például villámsebesen találnak maguknak más gazdát, elég csak a Vajna- vagy a Simicska-birodalom különféle ékköveinek egyenes vonalú egyenletes mozgására gondolnunk.

Nem ezer, csak egyetlen milliárd forint közpénzt költenek egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szívének oly kedves esemény, egy nemzetközi vadászati szakkiállítás reklámozásra, az a pénz viszont nem téveszt utat, jelentős része közvetlenül vándorol a kormány megszokott kommunikációs partnere, Balásy Gyula cégeinek közelébe. Ez ugyebár csak a kommunikáció, maga az esemény lényegesen többe kerül majd, magának a Hungexpónak a felfejlesztésére például 2021-ig mintegy 50 milliárd forintot tervezünk majd elkölteni, abban a reményben, hogy a helyszín így vonzerőt jelenthet egyéb nagy nemzetközi események számára is. Ez önmagában még csak nem is lenne egyébként helytelen cél, az más kérdés, hogy biztosan ez a megoldás e a mindannyiunk számára a legjobb oda vezető út.

Úgy tűnik, nemcsak a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, de üzletember fiai is különleges képességekkel rendelkeznek, látják például a jövőt. Azt már január óta lehetett tudni, hogy az üzletileg aktívabb gyermek, Matolcsy Ádám pont két héttel azelőtt menekítette ki cége pénzét az apja unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségi körébe tartozó NHB Bankból a Gránit Bankba, mielőtt az előbbi becsődölt volna. A tönkrement pénzintézet ügyfeleit ugyan a betétbiztosítási alap kártalanítja, de mindössze 32 millió forintos összeghatárig. Úgy sejthető, hogy a milliárdos forgalmú Matolcsy-cégnek ennél lényegesen több pénze bánta volna a buktát, de szerencsére erre nem került sor. Az viszont friss hír, hogy testvére, Matolcsy Máté is áldhatja a vakszerencsét, történt ugyanis, hogy két cége közül az egyik pont egy nappal testvére vállalkozása előtt költöztette pénzügyeit az NHB-ból a Gránitba. Összhangban lévő álláspontjuk szerint mindkét esetben azért valósult meg a váltás, mert szükségük volt egy új bankszámlára és a Gránit Banktól nagyon kedvező ajánlatot kaptak.

Kicsit több mint egy éve, a háromszoros női kézilabda BL-győztes sikeredző, Ambros Martín távozása után némi meglepetésre a Győri Audi ETO KC vezetése merészet húzott és egy újabb nagynevű külföldi szakember kinevezése helyett  a gyakorlatilag komolyabb vezetőedzői múlt nélkül álló Danyi Gáborra bízta a csapatot. Az 55 éves magyar szakember pedig csodát tett: nem csak hogy újra BL-t nyert a csapattal, de tette ezt veretlenül. Azt mondja, szerette volna a korábbi utat végigjárni a csapattal, de egy kicsit másképp, mint az elődje és kifejezetten célja volt, hogy átformálja a csapat játékát. A cél az volt, hogy a korábbinál támadó szelleműbb együttest építsen, ami elég bátor dolognak tűnik egy győztes csapat esetében, de a terv bejött, hiszen csak győztes meccseket játszottak a sorozatban. Céljai közt elmondása szerint a győzelemmel azonos szinten szerepelt az, hogy játékosai közül senki ne szenvedjen izomfáradásból fakadó komoly sérülést, ami szintén sikerült: a teljes csapat egészségesen fejezte be az évadot.

„Nehezen vállaltam el az X-Faktort. Problémám volt például azzal, hogy Gáspár Lacival üljek le egy mentorpulthoz. Úgy éreztem, teljesen mást képvisel, mint én, és hogy az akkor feltörekvőben lévő zenekaromat majd szakmailag rosszul ítélik meg emiatt. Egész egyszerűen nem akartam egy képernyőn lenni Lacival, féltem ettől” – mondja itthon szokatlan őszinteséggel az egykor még az Eurovíziós sorozatban feltűnt, majd az RTL Klub tehetségkutatójának mentorként valódi sztárrá vált ByeAlex, akinek Gáspár amúgy azóta az egyik legjobb barátja lett. Úgy fogalmaz, hogy a trap, az általa legutóbb X-Faktor győzelemig vitt USNK nevű kolozsvári zenekar leggyakoribb műfaja minden zenei stílus közül a legbutább, egy-egy ilyen sláger megírása pár óra alatt megvan. Szerinte vicces, hogy Krúbi nyerte az év hip-hop előadója díjat a Fonogram Gálán és nem érti, hogy Majka, akit a jelenkor legnagyobb hazai sztárjának tart a műfajban, miért van ezen kiakadva. „Nem tudom, hogy miért zavarta őt ez ennyire. Neki még egy Fonogram, vagy még egy magyar tévés díjátadó már mindegy, mert ő már a Majka.”

És azt tudta, hogy Meghan Markle és Harry herceg új Instagram-csatornájának másfél hónap alatt 7,5 millió követője lett és már nem sok kell hozzá, hogy az övék legyen a brit királyi család legtöbbek által figyelemmel kísért közösségimédia-csatornája? Pedig van egy pár.

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Trump három dolgot tud Magyarországról, és nem is érdekli több

Siker, de a befektetett energiához képest elég kicsi, hogy az amerikai elnök fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Trump pedig megkapta, amit igazán szeret. Tovább »

 

Ezermilliárd forint gyűlt össze a NER-milliárdosoknál tíz év alatt

Elképesztő vagyont gyűjtöttek olyan üzletemberek, akik tíz éve még a százas lista közelében sem voltak. Tovább »

 

Egymilliárdért reklámozzák Semjén Zsolt vadászati kiállítását

Az egész 50 milliárd forintba fájhat, a pr-t az a két cég viszi, amelyik a kormány plakátkampányát nyomja. Tovább »

 

Matolcsy mindkét fia előre látta, baj lesz rokonuk bankjával

Nem csak Matolcsy Ádám, Matolcsy Máté is épp időben mentette ki cége pénzét a megroggyant NHB Bankból. Tovább »

 

Danyi Gábor, aki felülmúlta a felülmúlhatatlant

A Győri Audi ETO magyar sikeredzőjének élet- és játékfilozófiája túlmutat a sporton, a vasárnap esti Bajnokok Ligája győzelmen. Interjú. Tovább »

 

ByeAlex: Egy olyan rendszerben, ahol félnem kellene, ott egy Krúbi nem nyerhetne

Amikor még sznob volt, folyton azon tépelődött, miért nem értik meg az emberek, most viszont már ő irányítja a bulvárt. ByeAlex arról is beszélt, hogy miért nem akart egy képernyőre kerülni Gáspár Lacival. Tovább »

 

A legjobb döntés volt külön Instagramot csinálni Meghanéknak

Megnéztük, a brit királyi család mérföldkövei mennyire dobják meg az Instagram- és Twitter követőket. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Az összes barátját felhívta, hogy elmesélje, nyert a lottón – hiba volt
Róna Péter: Orbán gyorsabban megbukik, mint sokan gondolják
31 fok van az északi sarkkörnél
Egy képet posztolt az eljegyzési gyűrűjéről, azt tanácsolták neki, inkább ne hordja
Azonnali hatállyal kirúgta a köztévé Szujó Zoltánt
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.