24.hu hírlevél

Gyors milliárdok, hamis eprek és elcsalt szakdolgozatok – heti főszerkesztői híradó

2020.06.05.
 

A hét legfontosabb eseményeit itthon kétségkívül az idén meglehetősen nehézkesen bonyolódó írásbeli érettségik és Sarka Kata harmadik gyerekének születése, a nemzetközi színtéren pedig egy másik gyerek, az újabb rojálbébi érkezése jelentették. Ezek mellett szinte eltörpült például az, hogy minden előzetes fogadkozás ellenére úgy tűnik, hogy Orbán Viktor még a hónap végén esedékes Európai Parlamenti válaszások előtt szakított nemzetközi pártcsaládjával. Legalábbis erősen erre utal, hogy sorban látja vendégül potenciális jövőbeni szövetségeseit, miközben páros lábbal szállt bele egykori barátjába, Manfred Weberbe. A legvalószínűbb forgatókönynek jelenleg az tűnik, hogy a Fidesz a választás után egy Néppártól jobbra elhelyezkedő új pártszövetség tagjaként folytatja majd a kontinens migránsmentesítéséért vívott küzdelmét.

Hogy ennek a harcnak talán vannak egyéb vetületei is, azt jól mutatja, hogy a héten megjelent legfrissebb gazdagmagyar-kiadvány adatai szerint nem csak a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc zárt ismét elég jó évet, de legfiatalabb szereplőként megjelent a listán Orbán veje, Tiborcz István is. A maga 35 milliárdos vagyonával ugyan egyelőre be kell érnie a 32. helyezéssel, de mivel ezt a pozíciót új belépőként szerezte meg, szurkolói reménykedhetnek benne, hogy az idők során talán feljebb is jut majd ezen a tabellán. Lazán kapcsolódik, hogy a héten Budapesten járt, és előadást tartott a CEU-n a világ egyik legismeretebb tudósa, Yuval Noah Harari izraeli sztártörténész, akit úgy szoktak emlegetni, hogy egyként rajonganak érte olyan különböző hátterű és világnézetű fontos emberek, mint Bill Gates, Barack Obama és Orbán Viktor.

Harrari azzal várt ismerté, hogy közérthető nyelven beszél a történelemről, és abból az emberiség jövőjére vonatkozó, jól idézhető jóslatokat is képes megfogalmazni, emellett pedig gyakran foglalkozik olyan, a jelenkor szempontjából is égető kérdésekkel, mint a migráció, a környezetszennyezés, a robotizálódás vagy éppen a nacionalizmus. Harrari pont attól lett sztár, hogy úgy tud beszélni és írni is, hogy abban mindenki megtalálhatja a saját szája ízének megfelelő gondolatokat. Interjúnkból mindenesetre kiderül, hogy koránt sem akkor rajongója a magyar miniszterelnöknek és politikájának, mint ahogy állítólag ez fordított irányban fennáll. Harrari szerint elképzelhető hogy hamarosan véget érnek a békeévek Európa számára, és bár egy német-francia nukleáris háború kitörésének csekély a valószínűsége, de azzal a tudattal együtt kell élnünk, hogy unokáink alighanem teljesen más körülmények között élnek majd, mint mi. Ha egymást nem is írtjuk ki közvetlen módon, a környezetünkben olyan változásokat okozunk, amelyek belátható időn belül is elvezethetnek az emberiség teljes pusztulásáig. A történész  beszélt arról is, hogy a nacionalizmus koránt sem keverendő össze az idegengyűlölettel és főleg nem a fasizmussal, ugyanakkor kiemelte, hogy az idegengyűlölet sokszor csak a korrupció leplezésére szolgáló politikusi eszköz.

Nem csak a miniszterelnök rokonai körében tudunk látványos üzleti sikerekről beszámolni, némely miniszterének családjában sincs ez másképp. A harmadik gyerek születése okán már korábban említett Sarka Kata Rogán Antal propagandaügyi miniszter feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával közös vállalkozása beszállni látszik a Fitbalance nevű, hosszú évek óta sikeresen működő fitnesz-tömegrendezvénybe. Ezzel önmagával semmi probléma nem lenne, a baj az óvatoskodó megfogalmazással van, ami nem véletlen: a helyzet ugyanis az, hogy sem a cégadatokból, sem a különböző érintettektől nem lehet pontosan tudni, hogy valójában kié is pontosan az esemény tulajdonjoga. A korábban hosszú évekig főszervezőként megjelenő, és határozottan tulajdonosnak tűnő, ám idővel adótartozásai miatt a cégvezetéstől eltiltott Bara Csaba mindenestre nekünk nem tagadta, hogy ő lenne a tulaj, igaz, csak kisebbségben, mert a többséget eladta Rogán-Gaál  és Sarka közös cégének. Az mindenesetre biztos, hogy a hatalmasá vált, a Budapest Sportarénában megrendezett rendezvényhez egyszer csak varázsütésre áramolni kezdett az állami szponzorpénz: támogató partnerei közt megtalálható a Szerencsejáték Zrt., az MVM és az Antenna Hungária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság is.

Legalább ilyen fontos történet, hogy kiderült, hamisítják az epret, pontosabban magyarítják, legalábbis egy epertermelő szemtanúja volt a Nagybani Piacon, ahogy az import gyümölcsöt magyar felíratú ládákba rámolták át. A kereskedő a helyszínen lévő piacfelügyelet kérdésére azt mondta, azért csomagolta át az epret azokba a ládákba, amit ők maguk hoztak, mert az importrekeszek nem fértek volna be a kocsijába, viszont tulajdonképpen bármit mondhatott volna, hiszen a piacfelügyeletnek nincs joga szankcionálni a kereskedőket. A gyümölcs magyar származása alighanem marketingértékkel bír a kereskedők szerint, ami akár jó hírnek is tekinthető, a hazai eper egyszerűen jobban eladható. Hogy amit veszünk, az valójában a kontinens másik végéről érkezik, az viszont már nem jó hír, egész egyszerűen azért, mert a fogyasztó nem azt kapja, amit ígérnek neki.

Ez a probléma nem fenyeget egy epernél némileg szokatlanabb árucikk esetében, amivel a gond viszont egyértelműen az, hogy nem is lehetne piaca, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon is van. Százezer forint körüli összegért szinte bármilyen témában lehet szakdolgozatot rendelni és vásárolni Magyaroroszágon. A diplomamunkáknak döbbenetesen alaposan kiépített piaca van, a szakdolgozatgyárak üzemeltetői összekötik a végzős egyetemistákat a bérírókkal, akik helyettük dolgoznak, hozzásegítve őket a diplomaszerzéshez. Bár a szakdolgozatgyárak létezéséről mindenki tud, sőt reklámozzák is magukat, mégsem lép fel ellenük senki, pedig bűncselekményről van szó. Kollégánk konkrét megrendelést hajtott végre, az egyik diplomammunka-üzem munkatársa pedig készséggel magyarázta el (valódi megrendelést sejteve), hogy hogyan működik a biznisz.

És azt tudta, hogy új szakács-sztárja van a magyar You Tube-nak? Akár főzni szeret, akár mosolyogni, akár csak bírja az őszinte pillanatokat, a Video Infó 1 csatornát mindenképp jó szívvel ajánljuk!

Szigeti Péter

lapigazgató

Szigeti Péter

A Fidesz és a Néppárt: ennek a románcnak vége

A miniszterelnök már a hatalmon lévő szélsőjobbosokkal keresi a kapcsolatot. És meg is találja. Tovább »

 

Tiborcz István 35 milliárd forintos vagyonnal betört a leggazdagabb magyarok közé

A miniszterelnök veje a legfiatalabb multimilliárdos, és befolyásosabb a köztársasági elnöknél a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány szerint. Tovább »

 

Harari: A legkorruptabb politikusok a leghangosabb idegengyűlölők

Yuval Noah Harari izraeli sztártörténészért egyszerre rajong Bill Gates, Barack Obama és Orbán Viktor. Interjúnkban szuperoligarchákról, nukleáris háborúról és nacionalizmusról beszélgettünk, de szóba került az is, hogy tényleg meghívta-e Orbán beszélgetni. Tovább »

 

Rogán Cecíliáék üzlettársak lettek az egyik nagy adótartozóval

A miniszter neje Sarka Katával a szépségverseny szervezése után beszállt a fitneszbizniszbe is. Megjelenésük hirtelen nagy állami cégeket késztetett arra, hogy átgondolják, hova fizetik szponzorpénzeiket. Tovább »

 

Megvan, miért csomagolhatták át az import epret a Nagybanin

A kereskedő szerint nem fért volna be a kocsiba az import rekesz. Aztán a maradék mégis befért. Tovább »

 

Százezernél olcsóbban gyártják a szakdolgozatokat, az egyetemek tehetetlenek

Egyre több szakdolgozatgyár működik Magyarországon. Bár létezésükről mindenki tud, sőt reklámozzák is magukat, mégsem lép fel ellenük senki. Pedig bűncselekményről van szó. Tovább »

 

A Video Infó 1 csatorna épp megmenti a magyar YouTube-os kultúrát

Elek Zoltán úgy megérkezett erre a platformra, mint kevesen. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Sarka Katának megszületett a harmadik gyereke
Az évtized Photoshop-katasztrófáját követték el Stahl Juditon
Kiderült, mit tervez a kormány a nyugdíjkorhatárral
„Ha ideköltözik 90 ukrán, akkor ennek a területnek vége”
Harry hercegék igazán szép gesztussal éltek Diana hercegné felé a royal bébi bejelentésekor
A 24.hu a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Médiacsoport Zrt. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2020 Central Médiacsoport Zrt.