24.hu hírlevél

Orbán Ráhel, Mészáros Beatrix és Mátyás király kalandjai – heti főszerkesztői híradó

2019.04.23.
 

Főszerepet kaphat a pár év alatt óriásra nőt családi cégbirodalom irányításban Mészáros Beatrix, a felcsúti dollármilliárdos, Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc lánya. A hírek szerint a jogi diplomáját nemrégiben megszerző, 34 éves Mészáros-lány az után juthat fontos szerephez, hogy összeolvad a volt felcsúti polgármester két legfontosabb cége, az Opus és a Konzum. Mészáros Beatrix 2017 óta mindkét tőzsdei cég igazgatóságában bent ül, de a fúzió után létrejövő óriáscégnek már ő lehet az első számú vezetője. Miderre azért kerülhet sor, mert a cégcsoport eddigi legfontosabb embere, Jászai Gellért lemond a posztjáról, méghozzá a feltételezések szerint azért, hogy minden erejével egy másik Mészáros-cég, a 4iG Nyrt. vezetésre koncentrálhasson. Az informatikai rendszerek fejlesztésével foglalkozó vállalat a hírek szerint fényes jövő előtt áll, nemrég már a kormánypárti Világgazdaság is arról írt, hogy a cég bejelentkezett a Magyar Telekom tulajdonában álló T-Systems-ért, szóval egyáltalán nem lennénk meglepve, ha hamarosan sor is kerülne az újabb üzletre.

Van azonban ebben az országban még Mészáros Lőrincnél is befolyásossabb apának talán még Mészáros Beatrixnél is sikeresebb lánya. Orbán Ráhel, aki formálisan semmilyen közfunkcióval nem rendelkezik, és mint tőle tudjuk, saját lábán áll, és sikereit kizárólag magának köszönheti, épp nemrégiben került igencsak előkelő helyre a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nőket felsoroló listájára, megelőzve többek közt tulajdon édesanyját, a miniszterelnök feleségét, Lévai Anikót is. A mostanában a turisztikai- és divatipar körül egyaránt legyeskedő miniszterelnöki sarj a múlt hét végén a müncheni Krone Cirkusz Mandana című előadásának bemutatóján járt. Amivel kitűnt a tömegből, az viszont a táskája volt: a nagyvilági eseményen egy 1 millió forint köré árazott Dior-ridikülben vitte magával a legszükségesebbeket. Kollégánk gyorsan össze is szedett még nyolcvanegynéhánymilliónyi ingóságot Orbán Ráhel és férje, Tiborc István az utóbbi időben nyilvánosan bemutatott kelléktárából.

Ha már Tiborcz: bár februárban kiderült, hogy a magyar kormány lemond az Elios-közbeszerzéseket érintő uniós finanszírozásról, és nem nyújt be számlát, az ügy most újabb fordulatot vett: az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának ellenőrei a héten kartellezés gyanújával rajtaütésszerű akciót hajtottak végre öt magyarországi cégnél, köztük a Tiborcz nevéhez kötődő Eliosnál. Mint ismeretes, az unió csalás elleni hivatala, az OLAF költségvetési csalás, sőt szervezett bűnözés nyomaira bukkant számos hazai közvilágitási projektnél. A jelentésből, amelyet a magyar hatóságoknak megküldött, kirajzolódik a közbeszerzések menete, illetve a taroláshoz kialakított szereposztás is a kiterjedt céghálóban. Ám az uniós hivatal hiába kérte a költségvetési csalás és a szervezett bűnözésre utaló nyomok feltárását, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában tavaly lezárták az ügyet. A feltételezések szerint a mostani vizsgálat azért zajlik, mert vélelmezhető, hogy az érintett cégek az uniós támogatás lehívásától függetlenül is is jogot sértettek. Ha bizonyítható lesz, hogy karteleztek, tehát felosztották egymás között a piacot, vagy megegyeztek az árról, akkor komoly büntetésekre számíthatnak.

„Elég öreg vagyok már, megéltem a nyolcvanas éveket is, amikor 100-ból 85 ember még 20-30 évet adott volna a Kádár-rendszernek, ehhez képest két év alatt megdőlt az egész. Ha egy emberen múlik egy rendszer, annak rövid távon van esélye, mert gyorsan meg lehet hozni a döntéseket, de hosszú távon egy ilyen rendszer sebezhető is. Ha jön egy válság, az Magyarországot borzasztóan fogja érinteni, mert Magyarország sebezhető. Ha csökkennek az uniós támogatások, és miért ne csökkennének, egészen más mozgástere lesz a kormánynak” – mondja Mellár Tamás, Pécs függetlenként megválasztott, ám mára a Párbeszéd frakciójában ülő parlamenti képviselője, aki az őszi önkormányzati választáson nem támogatja az MSZP, a DK és a Momentum által állított közös ellenzéki polgármester-jelöltet. Szerinte valódi ellenzéki összefogásra volna szükség és ez jelenleg nem adott. Ugyanakkor a kormánypártokban sem bízik, szerinte alapvető problémák vannak a társadalom állapotával Magyarországon, ami az ő felelőségük. „Maradi értékeink vannak, amelyek között nem szerepel a társadalmi szolidaritás vagy a demokrácia felett érzett felelősség. Ezeket újra kell építeni. Én ezt látom Orbánék legnagyobb hibájának. 2010-ben nem a jó oldalra álltak, hanem azt hitették el, hogy mi mind nagyon jók vagyunk, csak a külföld gonosz, de ők megvédenek minket a gonoszoktól”.

Huszonöt éve, 1994. április 7-én kezdődött a történelem egyik legdurvább szervezett népírtása és az áldozatok döbbentes számát tekintve tulajdonképpen egész gyorsan le is zajlott: mindössze 100 nap alatt legalább 500 ezer, de egyes becslések szerint egymillió, zömében tuszi nemzetiségű embert mészároltak le Ruandában, többnyire kezdetleges, de annál kegyetlenebb módszerekkel: machetével és lőfegyverekkel. A gyilkosságok zömét hutu milíciák követték el, a külvilág pedig gyakorlatilag semmit sem tett, csak döbbenten figyelte az eseményeket. Az országot közel 2 millióan hagyták el ebben az időben, és mondani sem kell, hogy még tényleg ők voltak a szerencsésebbek. A gyilkosságok mellett tombolt a szexuális erőszak is: a becslések szerint a népirtás 100 napja alatt megerőszakolt nők száma 200 ezer és 500 ezer közé tehető.  A véres hadjárathoz az egyszerű eszközökk mellett a tömegkommunikációt is felhasználták: az RTLMC nevű helyi rádiócsatorna gyakorlatilag élő uszítóműsorrá alakult, ahol folymatosan nevezték meg a potenciális áldozatok tartózkodási helyét és hergelték a hutu lakosságot a tuszik ellen. Ruanda mind a mai napig nem heverte ki két és fél évtizede történteket, talán teljesen soha nem is fogja.

„Én, mint ember, nem a testem vagyok, hanem a tudatom” – mondja Ivett, aki sok év depresszió és vívódás után döntött úgy, hogy felvállalja transzneműségét és boldog párkapcsolata ellenében is a valódi nemi identitása megélését választja. Tinédzserkora óta kétségei voltak saját nemi identitásáról, már házasságban élt, amikor meg tudta fogalmazni, mitől depressziós évek óta: úgy érezte, nem megfelelő nemmel született a világra. Egykor rockzenészként akkori barátnője segítségével tanult meg sminkelni, és szívesebben vásárolt neki ruhát, mint magának.  Ma már nőként él, sikeres programozó, és boldog ember, aki őrzi magában korábbi élete boldog pillanatait is. Azt mondja, az ugyanúgy az ő élete része.

És azt tudta, hogy Hunyadi Mátyás, minden idők talán legnépszerűbb hazai történelmi személyisége (bár Kádár János simán lehet, hogy veri) szörnyű kínok közt szenvedve lelte halálát? Mátyás 1490. április 6-án hunyt el Bécsben, mindössze 47 évesen. Sokáig tartotta magát a legenda, hogy az esemény nem természetes okból következett be, hanem a királyt mérgezett fügével meggyilkolták, elkövetőként pedig nem mást, mint a feleségét, Beatrixot szokták megnevezni. Ennél azonban valószínűbb, hogy Mátyás gutaütést kapott, az viszont biztosnak tűnik – Antonio Bonfini korbeli történetíró jóvoltából – hogy sokáig szenvedett és a királyi palota lakói nem csak azért nem tudták enyhítani kínjait, mert menthetetlen volt, de azért sem, mert egész egyszerűen annyira féltek tőle, hogy nem mertek hozzáérni.

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Főszerepet kaphat Mészáros Lőrinc lánya

Nemrég doktori címet szerzett, de még többre viheti rövidesen Mészáros Beatrix, a felcsúti dollármilliárdos lánya, aki egy 320 milliárd forintnyi saját tőkével rendelkező óriáscég vezetője lehet. Tovább »

 

Egymilliós táskát villantott Orbán Ráhel

A csizmája sem a legolcsóbb darab. Tovább »

 

A hatóságok lerázták az Elios-ügyet, a bíróságnak elég volt a brüsszeli gyanú

Az uniós csalás elleni hivatal hét céget nevezett meg az Elios-ügy érintettjeként, most a „versenytársakat” vizsgálják a brüsszeli ellenőrök. Tovább »

 

Mellár: Egyszer csak eljön egy pont, amikor robbanásszerű változások lesznek

Ellenzéki összefogás ugyan lesz Pécsett, de a város parlamenti képviselője, úgy tűnik, nem támogatja a közös polgármesterjelöltet. Tovább »

 

„Imádkoztam, hogy én is meghaljak”

25 éve kezdődött a történelem egyik legnagyobb népirtása. Tovább »

 

A férfilétből a piszoár és a zsebes nadrágok hiányoznak a legjobban Ivettnek

Már fiatalon úgy érezte, hogy belül egy leszbikus nő. Tovább »

 

Őrjítő kínok közt halt meg Mátyás király

A történetíró szerint az évek óta betegeskedő Mátyást gutaütés érte, és a mai orvosok is stroke-ra gyanakszanak. Haláltusája két napig tartott, rettenetesen szenvedett. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Ezrek szörnyülködnek egy férfi társkereső profilján
Az étteremben hagyta a telefonját, így derült ki szörnyű titka
Élve égették el azt, akinél okostelefont találtak
Emiatt a „nem megfelelő” bikini miatt zavarták el az énekesnőt az úszómedencétől
Heves csókot váltott húgával a youtuber, kiakadtak az emberek
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.