24.hu hírlevél

Orbán, Baló és Miki egér - szubjektív főszerkesztői hétösszefoglaló

2019.04.18.
 

A hét Orbán Viktor és az Európai Néppárt párbajáról szólt, amiből, mindet összevetve, az előbbi jött ki jobban. Olyan kompromisszum született, amit mindenki győzelemként adhat el, de talán az ismét valódi reálpolitikusnak mutatkozó magyar miniszterelnök tud többet szakítani politikailag a kint-is-vagyok, bent-is-vagyok állapotból, amibe került. Az biztos, hogy a játszma nem ért vége, de átmenetileg olyan nyugvópontra jutott, ami a májusi Európai Parlamenti választások utáni időszakig mindenkinek megfelel.

A hét elején meghalt a legnagyobb magyar újságírók egyike, Baló György. Azon kevesek közé tartozott, akiknek tehetségét és szakmai tekintélyt politikai beállítottságtól függetlenül el szokás ismerni. Sokak, sokunk számára ő volt „A” televíziós újságíró, jellegzetes fejtartása és hanghorozása  gyakorlatilag eggyé vált  a közszolgálati televíziózással, egy olyan korban és országban, amikor és ahol a valódi közszolgálat már rég nem működik. Baló viszont képes volt arra, hogy kereskedelmi feltételek között is megteremtse a közszolgálat érzetét. Ahogy nekrológunkban Rényi Ádám fogalmazott: „Nem maradtak illúziói a politikusokkal szemben, nem hajolt sem erre, sem arra, tette, amit egy újságírónak tennie kell: kutatott, kérdezett, megmutatott”.

Nem pontosan tudni miért, de az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc egy fiatal üzletember, Hamar Gábor társaságában járt legutóbb Moszkvában, legalábbis együtt fényképeztük le őket, amint elhagyják a felcsúti milliárdos által használt magángépet. Hamar egyrészt a Puskás Akadémia lelkes támogatója, másrészt a tavaly megnyílt Budai Teniszcentrum egyik befektetője és mostanában épp a kormánnyal és a legjobb magyar játékossokkal is vitában álló Magyar Tenisz Szövetség vezetőségének önjelölt ellenlábasaként is feltűnt. Hogy Moszkvában milyen ügyben járt Mészáros Lőrinc oldalán, nem tudni, de Hamar a szeszipartól az informatikán keresztül az ingatlanbizniszig sokféle vállalkozással próbálkozott már, aktuálisan viszont csak az utóbbi két területen vannak érdekeltségei.

Megtörtént, amire a demokrata szavazók egy része és az amerikai politika iránt érdeklődő és leginkább Donald Trump újraválasztása ellen drukkoló kívülálló megfigyelők egy ideje már szurkoltak: hivatalosan is beszállt a választási kampányba Beto O'Rourke. A tavalyi év talán legizgalmasabb tengerentúli politikai felfedezettjének számító texasi politikus, aki azzal vált országosan és nemzetközileg is ismertté, hogy a szenátusi választáson sikerült keményen megszorongatnia a helyi politikai élet meghatározó alakjának számító republikánus Ted Cruzt. Már akkor kampánytámogatási rekordokat döntögetett és most sem lazsált: 24 óra alatt 6,1 millió dollárnyi adományt zsebelhetett be elnökválasztási kampányára, amivel jelenleg ő a legsikeresebb demokrata jelölt. A sokak által Robert Kennedy-hasonmásnak nevezett, karizmatikus, kiváló szónoknak számító O'Rourke-tól állítólag annyira tartanak republikánus körökben, hogy már indulásának hivatalos bejelentése előtt támadni kezdték, de nemcsak a jobboldalon, hanem a demokrata jelöltek között is sokan tartanak tőle. Valószínűleg azért, mert közben sokan gondolják azt is, hogy ő lehet az alkalmas aspiráns Trump elnök újraválasztásának megakadályozására.

Véglegesedett a nemzetközi szórakoztató- és médiaipar valaha volt egyik legnagyobb üzlete: a Disney egy másfél éves folyamat végén bekebelezte a 20th Century Foxot. A 71,3 milliárd dollár értékű üzlet jelentősége nagyobb, mint talán elsőre hangzik, legalábbis annak számára, aki gyakran szokott filmeket meg televíziót nézni. Az tranzakcióval a Disney eddig is hatalmas ereje akkorát nőtt, hogy azzal már egyértelműen dominálja a piacot, a lépés után ötre csökkent a számba vehető hollywoodi megafilmstúdiók száma, amelyek közül egyértelműen a Disney a legnagyobb: a becslések szerint mostantól övék lehet a világ teljes mozis jegybevételeinek közel negyven százaléka. Ennél talán még fontosabb, nemcsak a filmvilág, de az egész popkultúra jövőjére kiható fejlemény, hogy az összeolvadás után a Disney előtt megnyílik számos korábban össze nem tartozó univerzum összekapcsolásának a lehetősége. Az X-Men, a Fantasztikus Négyes, a Deadpool és a Marvel család egy tető alá terelt karaktereivel gazdagabb, komplexebb világokat tudnak majd létrehozni, szóval simán elképzelhető, hogy Wolverine hamarosan együtt harcolhat Thanos vagy bárki más ellen a Vasemberrel. Nyilván elképesztő lehetőségek nyílnak nemcsak új filmek és tévésorozatok, de különféle kevert franchise-termékek piacra dobása előtt is.

Ahogy mondani szokás: ha csak egy nagyinterjút olvas el a héten, akkor az legyen az, amit a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökével, Berend T. Ivánnal készítettünk. A jelenleg a világ egyik legjobb egyetemén, a University of Californián (UCLA) tanító történész-közgazdász professzor az mondja, az Európai Unión kívül nem lát esélyt Magyarországnak, szerinte a kormányzat által általában emlegetett említett hivatkozási pontok, Berlin, Moszkva és Isztambul közül az utóbbi kettő biztosan nem oldaná meg az ország problémáit. Berend T. szerint az unión kívüli Magyarország európai befektetések és vámmentes piacok nélkül súlyosan és tragikusan visszaesne, és a hajózás „keleti szél duzzasztotta vitorlákkal” nem lenne sokkal jobb, mint annak idején a hitleri szövetségben volt. Szerinte ha körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy az innovációk és azok megvalósítása zömében a magasan fejlett, gazdag és az oktatásban kiemelkedő szinten álló országokban születnek. Ezért nem kéne például szétverni a Magyar Tudományos Akadémiát, bár önáltatás azt gondolni, hogy pusztán a magyar innováció fellendítése megoldhatná ezt a kérdést.

A végére egy jó hír: innovációs támogatást nyert a 24.hu a Google pályázatán. A keresőcég 2015-ben indította DNI nevű programját (a DNI az angol digital news initiative kifejezés, azaz nagyjából a digitális újságírásért kezdeményezés rövidítése) azzal a céllal, hogy támogassa az újságírói szakmát és a minőségi online tartalomgyártást, valamint felkarolja az online kiadók innovációs ötleteit. Ezen a pályázaton nyertünk pénzt két összefüggő fejlesztésre: egyrészt egy gépi tanulás alapú automatikus címkéző rendszerre, másrészt  pedig egy regisztrációs rendszer kialakítására. Mindkét bonyolult technológiai feladat azt az egyszerű célt szolgálja, hogy jobban személyre szabott, pontosabban célozható, relevánsabb tartalmakat tudjunk kínálni az olvasóknak, tehát összességében jobb újságot készíthessünk a segítségével.

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Orbán letette a fegyvert. És a Néppárt is

A miniszterelnöknek sokkal fontosabb a néppárti tagság, mint gondoltuk, a Néppártnak pedig fontosabb a magyar kormánypárt, mint gondoltuk. Tovább »

 

Tette, amit egy újságírónak tennie kell – Baló György halálára

Halálával Magyarország érthetetlenebb, zavarosabb hely lett. Tovább »

 

Fiatal NER-lovaggal repült Moszkvába Mészáros Lőrinc

Hamar Gáborról eddig kevesebbet lehetett hallani, de jó körökben forog. Tovább »

 

Pillanatok alatt elérte, hogy róla szóljon az amerikai elnökválasztás

A texasi Beto O\'Rourke erősen indított, nemcsak a republikánusok tartanak tőle, hanem a többi demokrata jelölt is. Tovább »

 

Miki egér felfalta a szórakoztatóipart, és ezt ön is megérzi majd

Az év, de lehet, hogy az évszázad szórakoztatóipari üzlete köttetett meg, amikor a napokban a Disney felvásárolta a 20th Century Foxot. Ennek hatásait pedig mi is érezni fogjuk. Tovább »

 

Berend T. Iván: Miért nem lép ki Magyarország az EU-ból?

Kint vagy bent jobb? Emailes interjú a professzorral Orbánról és bevándorlásról, „hanyatló” Nyugatról és éhes Putyinról. Tovább »

 

Innovációs támogatást nyert a 24.hu a Google pályázatán

Így személyre szabott nyitóoldalt, hírleveleket, és több érdeklődésalapú tartalmat kapnak az olvasók. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Így számolják ki ezután az új nyugdíjakat
Júniustól változás jön a bankszámláknál: ráfizethet, ha nincs résen
Orbánt szidalmazó üzeneteket hagynak Bécsben a magyar rendszámú autókon
Nyitott kapunál cigiznek a magyar VIP-börtön rabjai
Mindenkit sokkolt, amit a prostituált csinált a repülőgép vécéjével
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.