24.hu hírlevél

Olcsó vári lakás a miniszternek, drága balatoni terület a haveroknak, halálos fenyegetés a maffiát leleplező újságírónak - szubjektív heti hírlevél

2019.04.18.
 

Bár ez a hét nagyrészt kétségtelenül  Orbán Viktor és az Európai Néppárt színpadias elemeket sem nélkülöző konfliktusáról, illetve a Brexit körüli londoni kavarásokról szólt, az események keltette zajtengerben felbukkant azért néhány egyéb érdekesség is. Megtudtuk például, hogy több más párttársához hasonlóan igencsak kedvezményes bérleti díjú önkormányzati lakásban él az immáron kormányzati negyedként is funkcionáló budai várban Palkovics László miniszter. Törvénytelenség éppen nincs a kedvező feltételű ingatlanhasználatban, azonban morális szempontból legalábbis elgondolkoztató, hogy a különböző kormányzati és akadémiai állásaiból havonta közel bruttó 4 millió forintnyi fizetést összeszedő innovációs és technológiai miniszternek valóban szüksége van-e arra, hogy mindössze 32.000 forint körüli lakbért fizessen. Emlékezettőül tennénk csak hozzá, hogy egy olyan városban, ahol az átlagos albérletárak közben havi 150 ezer forint felett járnak már.

Nem lakást, hanem jó nagy területet vesz bérbe a Balaton egyik legértékesebb részének tartott révfülöpi partszakaszon a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum Nyrt. által tulajdonolt Balatontourist. Az úgynevezett Semsey-major területén a szezonkezdésig 15 darab, 120 négyzetméteres panorámás parcellát, 12 sátorhelyet, mobil vizesblokkot, továbbá „sport és szabadidős aktivitásokat” alakítanak ki, azt viszont határozottan cáfolták, hogy mini aquaparkot is építenének. Talán nem meglepő, hogy a terület hasznosítására a cég egyedül pályázott, ellenjelölt nem akadt, igaz, túl sok időt sem adtak az esetleges pályázóknak az elképzeléseik kidolgozására.

Az utóbbi hetekben politikai ügy lett abból, hogy nagyon hangos a ferihegyi repülőtér, és elég sok ember nyugalmát zavarják az éjszakába nyúlóan tartó le- és felszállások. Többek közt Tarlós István főpolgármester, az ellenzéki jelölt Karácsony Gergely és az általa az előválasztáson legyőzött szocialista Horváth Csaba is megszólalt az ügyben, az utóbbi nemes egyszerűséggel arrébb költöztetné a repülőteret. A bökkenő mindössze annyi, hogy egy áthelyezés nem oldana meg semmit, legfeljebb más emberek nyugalmát zavarnák a gépek, mint eddig. Zaj van, ez nem kérdés, a reptér forgalma jelentősen növekedett az elmúlt években. Éjszakai korlátozást valóban be lehetne vezetni, csakhogy ez sokszor pont a forgalom nagy részét adó és az állandó járatoptimalizálás miatt egy-egy géppel naponta 3-4 oda-vissza utat is megtevő fapados társaságok működését nehezítené, esetükben ugyanis gyakran előfordul, hogy a hajnali vagy éjszakai járataik belecsúsznának a korlátozási sávba. Új reptér építése pedig már csak azért sem egyszerű, mert ellen van annak a privatizálási szerződésnek, amit a magyar állam még 2005-ben kötött, amikor értékesítette a Budapest Airport részvényeinek többségét és ezzel együtt a reptér üzemeltetési jogait 75 évre. Szóval egyelőre patthelyzet van és nem is látszik a valódi megoldás iránya.

Sokan észre sem veszik, de drogháború zajlik Magyarországon és a vidék vesztésre áll – nagyjából így foglalható össze annak a dizájnerdrogokkal kapcsolatos konferenciának a fő mondanivalója, amelyet múlt szombaton tartottak Budapesten. Egyházi szereplők, karitatív és civil szervezetek munkatársai, kutatók, orvosok, szociális munkások mind arról beszéltek, hogy borzalmas a helyzet és az utolsó utáni órában vagyunk. Egyedül a kormány megjelent képviselői tűntek nyugodtnak. Pedig kevés okuk van rá és előbb-utóbb szembe kell nézniük azzal, amit nem más, mint a szombathelyi püspök mondott ki a színpadon: mikor dizájnerdrog-problémáról beszélünk, akkor igazából főleg a cigányság problémájáról van szó. A dizájnerdrog-fogyasztás elválaszthatatlanul kapcsolódik össze  a szegénységgel, márpedig a hazai cigányok egy jelentős része reménytelen szegénységben él, ahonnét nem hogy a kiút nem látszik, de még kilátás sincs egy másféle élet irányába. A dizájnerdrogok egészen egyszerűen olcsók: annyira, hogy még az alkoholnál is könnyebben elérhetőek, ezért aztán egy csomó helyen már lényegesen nagyobb problémát okoznak az italnál is. És ami a legnagyobb gond: nagyon-nagyon korán nyúlnak hozzá a fiatalok, a 16 éves dizárnerdrogosok sokszor már 3-4 éve tolják a cuccot. Ezek a srácok teljesen mást keresnek a dizájnerdrogokban, mint a füvező egyetemisták, a kokainozó elit vagy az ecstasyval partiba járók. A dizájnerdrog nem okoz eufóriát, csak a szorongást oldja, a menekülés eszköze. Amíg tehát a nyomor nem szűnik, a droghelyzet sem fog javulni.

A szegénység persze, szerencsés esetben vezethet máshova is. Az egyik legnagyobb kortárs képzőművész, Bukta Imre például anyagi okokból költözött vissza szülőfalujába, Mezőszemerére, és marad is ott, életműkiállítás ide, menő pesti galériás szerződés oda. Traktorával ingyen szánt a környékbeli szegényeknek, meg igazából mindenkinek, aki kéri, azt fest, amit akar, a politikával pedig megpróbál nem foglalkozni, még annak ellenére sem, hogy a települési önkormányzatban azért aktív képviselőként dolgozik. De polgármester nem szeretne lenni. Az interjúból az is kiderül, hogy Buktát gyerekkorában zaklatta egy pap, de már megbocsátott neki, templomba járni viszont azóta sem szeret, nem függetlenül az ügytől.

A kortárs irodalom egyik legnagyobb rejtélye, hogy ki is valójában Elena Ferrante, a legsikeresebb olasz író(nő), aki személyazonosságát hosszú évek óta tartja titokban. A világirodalom Banksy-je Nápolyról szóló, személyes és sokszor kifejezetten nyers történeteivel került a nemzetközi érdeklődés homlokterébe, némileg hasonlóan egy másik olasz íróhoz, Roberto Savianóhoz, aki Gomorra című világsikert hozó művében a maffiával foglalkozik. Míg Ferrante titkolja személyazonosságát, és határozott szándéka arctalanságának megőrzése (többször közölte már, hogy ha egyszer leleplezik, márpedig vannak, akik próbálják ezt tenni, akkor befejezi az írást)  addig Savianót sokan próbálták arra rávenni, hogy álnéven publikáljon, ő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy arcát és nevét adja dokumentarista munkájához, amivel ki is vívta a bűnözők haragját és sokáig bujkálnia kellett a bűnbandák elől. A két, sok szempontból hasonló szerző munkásságáról Jankovics Márton írt hosszú és alapos elemző cikket.

És azt tudta, hogy van egy nemrég megjelent könyv, amelynek a szerzője azt mondja, hogy át vagyunk verve és meg vagyunk vezetve, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök valójában nem is olyan nagy machinátor és világpolitikai sakkjátékos, mint ahogy azt gondolni szokás?

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Palkovics László is szerzett egy olcsó önkormányzati lakást a Várban

A kerületi lakásrendelet alapján 32 ezer forint bérleti díjat fizethet a havi kétmilliót kereső innovációs miniszter a felújított műemléképületben található ingatlanért. Tovább »

 

Mészárosék építkezhetnek az egyik legértékesebb balatoni területen

Évi 9 millió forint bérleti díjért kapja meg a révfülöpi kemping melletti 15 ezer négyzetméteres területet a Balatontourist. Nemcsak sátorhelyeket, medencéket is létesítenek. Tovább »

 

Elköltöztethetik Ferihegyről a repülőteret, de attól csak máshol lesz zaj

Ha nem költöztetik el, és nem unják meg a turisták, akár akkorára is nőhetne, mint a londoni Heathrow. Ott tavaly 80 millió utas fordult meg. Tovább »

 

Elszívnak minden mérget, hogy túléljenek, közben belehal a társadalom

A dizájnerdrogoknál nagyobb csapást rég mért bármi a cigányokra. A kábítószer csak egy tünet, de ha nem történik hamarosan drasztikus változás, akkor darabjaira fogja szedni Magyarország jövőjét. Tovább »

 

Bukta Imre: Kizárólag ingyen szántok

Nagyinterjú zsebkaszakészletről, gabonakörről, papról és hitről, csúzliról és falevélről, Leninről és vörös varratról, politikáról, elismerésről, disznókról és nőkről, közmunkáról és tyúkvárosról. Tovább »

 

A világhír börtöne is tud kegyetlen lenni

A két leghíresebb nápolyi író egymás ellentéte: Roberto Saviano saját néven leplezte le a maffiát, bujkálnia kell. Elena Ferrante viszont ragaszkodik álnevéhez, hiába próbálják évtizedek óta leleplezni. Tovább »

 

Putyin azért nem olyan eszetlen nagy király, mint gondolnánk

Könyvet írt az egyik legjobb Oroszország-szakértő, hogy helyre tegye, milyen vezető Vlagyimir Putyin. Egészen más, mint azt a legtöbben gondolják. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Videón, ahogy a bálna bekapja a búvárt
Vajna Tímea: Amerikában mindenki felszínes, rosszul vagyok az amerikai picsáskodásoktól
Nem sikerült Pataki Zita lombikja
„Amikor bemutatott a szüleinek, jöttem rá, hogy egyszer lefeküdtem az apjával”
Az öv, amely életet menthet
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.