24.hu hírlevél

Hosszú Katinka, Gémesi György és a kínai húsleves - heti főszerkesztői hírlevél

2019.03.26.
 

Nem nagyon adott még soha senkinek olyan interjút Hosszú Katinka, mint lapunknak: őszintén beszélt nemcsak magánéleti válságáról és házassága felbomlásáról, de sportolói és üzleti jövőjére vonatkozó kérdéseinkre is válaszolt, és becsületére legyen mondva, még a Duna Aréna használatával kapcsolatos érdeklődésre is mondott valamit, még ha nem is bontotta ki az igazság minden részletét. Pedig abban az ügyben pereskedünk már egy ideje, és dacára az immáron jogerős bírósági ítéletnek, hivatalosan egyelőre nem kaptunk semmilyen értékelhető információt. (Azt szeretnénk már több mint egy éve megtudni a budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017. Kft-től, hogy a Hosszú és Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporationnel kötött szerződéseiket mekkora összegre és milyen célra kötötték, szóval hogy a cég milyen feltételekkel használhatja például a nevezett intézményt.)

Őszinteségben nem volt hiány a Gémesi György gödöllői polgármesterrel készített interjúban sem. Az egykori MDF-es politikus az egyik legrégebben hivatalban lévő városvezető, 1990 óta áll a település élén. Főleg a helyi ügyekre koncentrál, de az utóbbi időben, leginkább a szemétszállítás körüli anomáliák okán ismét az országos politika frontvonalába került. A magát konzervatív politikusnak definiáló Gémesi elmondása szerint megszokta már a folyamatos konfrontációt és nem lepődött meg azon, hogy a Fidesz milyen elánnal kezdte támadni, arra viszont nem számított, hogy egy működő szolgáltatás szétzilálását is bevállalják a politikai cél érdekében. A saját népszerűségét viszont nem méri, ő abban hisz, hogy ha sétál a városban, az emberek mosolyognak és visszaköszönnek. Hogy ezt újra elegendő szavazatra lehet-e váltani, majd ősszel kiderül.

Az őszinteség nem hiányzott két mozgóképes anyagunkból sem. Ónodi Adél transznemű színésznő, aki közel két éve esett át nemváltoztató műtéten, Berlinben él, de jelenleg Budapesten készül egy szerepre a saját életéről szóló színdarabban. Tapasztalatai szerint a magyar társadalom döntő többsége még nem készült fel arra, hogy teljes értékű emberként tekintsen rá és a hasonló hátterű társaira. Múltjáról egyáltalán nem beszél, még eredeti nevét sem volt hajlandó elárulni nekünk, a műtétje előtti időből származó fényképeit is eltüntette az internetről. Mégis, időről időre ijedtséggel és elutasítással találkozik, amikor magánéletébe idegeneket avat be.

Akik szerint a melegek kigyógyíthatóak, azok akkor azt gondolják, hogy a heterók is átnevelhetők, nem? – teszi fel a teljesen logikus kérdést Pusztai Olivér, a Mr. Gay Hungary tavalyi győztese, aki közvetlenül az esküvője előtt coming outolt 12 évvel ezelőtt. Vele és a magát meleg kereszténynek valló, évtizedek óta Magyarországon élő brit Adrian Bury-vel arról beszélgettünk, hogyan választható és vállalható a nemi identitás. Pusztai előbújt melegként él, míg Bury ugyan melegnek mondja magát, de mivel keresztényként ezt a hitével ellentétesnek gondolja, ezért lemond a szexualitás gyakorlásáról. Abban mindketten egyetértenek, hogy ők megtalálták a boldogságot, és abban is, hogy a nemi irányultságot nem lehet semmilyen neveléssel vagy kezeléssel megváltoztatni.

Mit kezd a kormány éppen mostanában látványos tuningolni kezdett családtámogatási rendszere a gyereküket egyedül nevelő anyukákkal? Elárulom: nem sokat. Pedig ma Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család él, és körülbelül félmillió gyereket egy szülő nevel, ehhez képest a rendszer finoman szólva nem figyel rájuk. Az egyedülálló szülők fele szegénységben vagy mélyszegénységben él, szóval éppenséggel elkelne a segítség, de a rendszer nem rájuk lett optimalizálva. A riportunkban megszólaló nők nem a társadalom legalsó rétegéből kerülnek ki, az ő elsődleges problémájuk nem a mindennapi megélhetés biztosítása maguk és gyerekük számára, de még így is beszámolnak anyagi nehézségekről és a társadalom támogatásának hiányáról is.

Aki nem figyeli közelről a magyar gasztroforradalom különböző hadszínterein zajló eseményeket, talán meglepődhet azon, hogy nem csak a Michelin-csillagos éttermek, a kézműves sörözők és a jóárasított belvárosi bizniszlancsot kínáló helyek szaporodnak a fővárosban, de Kőbányán járva valóságos Chinatownba csöppenhet, ahol egyre több nagyon is autentikus helyen kóstolhat nagyon is autentikus távol-keleti ételeket. Még bőven nem London, New York vagy pláne Hongkong kínálatáról beszélünk, de az öt évvel ezelőtti budapestihez képest például már ég és föld a kínálatbeli különbség. Nemrég egy újabb fehér folt színeződött be a kulináris térképen, méghozzá nem is akármilyen: autentikus hotpot hely nyílt az Orczy téren. A műfaj lényege, hogy az melegítőeszközzel ellátott asztalon előttünk forró levesalapban mi magunk főzzük meg a különféle hozzávalókat a zöldségektől és a húsoktól kezdve a kacsavérig és tengeri herkenytűkig, nem is beszélve a helyszínen készített különféle töltött tésztagombócokig. Az itt elköltött étkezés kultúrantropológiai élménynek sem utolsó, ha társasággal megyünk, akkor csak javasolni tudjuk kiadós esti programnak minél többféle hozzávaló kirendelését és órákon át való főzögetését, miközben a szomszédos asztalokat figyelve remek betekintést kaphatunk a helyi kínai diaszpóra közösségi életébe.

És a végére egy kis játék: összeállítottunk egy harminc kérdéses kvízt az ország leggazdagabb emberéről, aki éppen mostanában került fel az amerikai Forbes-magazin dollármilliárdosokat sorba állító listájára is. Vajon ön mennyire ismeri Mészáros Lőrincet?

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Hosszú Katinka: Ezt a meccset Shane nyerte

A háromszoros olimpiai bajnok rendbe teszi az elmúlt másfél év pletykáit. Szerinte olyan emberre nehéz felnézni, aki nem tudja kontrollálni az indulatait. Nagyinterjú. Tovább »

 

Gémesi György: Álmomban sem gondoltam volna, hogy a Fidesz idáig merészkedik

Gémesi György kirobbanthatatlan a gödöllői polgármesteri székből, korábban 78 százalékkal nyert választást, de ősszel több kérdésben is frontvonalba került a szemétszállítástól a hajléktalanügyig. Interjú. Tovább »

 

„Ha megtudják, hogy transz vagyok, nemhogy nőnek, embernek se néznek”

Hibás testű múltjáról nem beszél, még egykori nevét sem volt hajlandó elárulni nekünk. Tovább »

 

„Ha egy meleget át lehet nevelni heteroszexuálissá, akkor fordítva is működik?”

És lehet valaki egyszerre meleg és keresztény? Tovább »

 

Néha már bűntudatom van, mert egyedül nevelem a gyerekem

Ma Magyarországon mintegy 300 ezer szülő egyedül neveli gyerekét vagy gyerekeit. Ők a leginkább védelemre szoruló családok, mégis mintha kimaradtak volna a kormány családvédelmi programjából. Tovább »

 

Bárcsak minden húsleves három óráig tartana

Elég csak a 9-es buszra felszállni, hogy megtaláljuk Budapest legjobb ázsiai éttermeit. Most egy hot pot helyet fedeztünk fel, ahol órákon át halászhatjuk ki a legkülönlegesebb egzotikus izéket. Tovább »

 

Harminc fogós kérdés Mészáros Lőrincről

Kvízünkből most lemérheti, mennyire ismeri az ország aranyemberét. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Meghalt Koós János
„Ha csak napi egy ütést kaptam, az már egy remek nap volt”
88 milliót és hatalmas birtokát adná annak, aki elveszi a 26 éves, szűz lányát
Melegpornót nézett a feleség, és rábukkant egy nagyon ismerős szereplőre
Leszállítottak egy kislányt az esti HÉV-ről, mert a hibás automatából nem tudott jegyet venni
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.