24.hu hírlevél

A polgár lakást, a hadsereg fegyvert, a tudós kalapot vesz - a 24.hu heti főszerkesztői hírlevele

2019.03.25.
 

Erős hete volt Orbán Viktornak. Ezen a héten a kormányfő tematizálta a közbeszédet, ez nem is lehet kérdés: a vasárnapi évértékelőjében bejelentett családtámogatási intézkedések önmagában bőven elég beszédtémát adtak a sajtónak a elmúlt napokra, erre jött még rá az amerikaiakkal való megállapodás. A nagy lendülettel kampányüzemmódba kapcsoló miniszterelnök kicsapott az asztalra néhány adut, egyszerre kínálva megoldást a népességfogyásra, az ország védelmi képességeinek erősítésére és közben az amerikai-magyar viszony jelentős javítására is, ez utóbbit egy-egy gigantius fegyver- és energiavásárlási üzlet beígérésén keresztül.

Az gyorsan kiderült persze, hogy a népességfejlesztési 7 pont sokkal inkább tekinthető ügyes politikai és kommunikációs húzásnak, mint a magyar családok többségének életét valóban megváltoztató reformfolyamat beindításnak, de ettől még az tény marad, hogy a kormány kézzelfogható ajánlattal (Csinálj sok gyereket, és kapsz pénzt lakásra meg autóra!) állt elő, ami koránt sem segít ugyan mindenkin, de annál jobban hangozhat a Fideszt igazán érdeklő választói csoportok jó néhány tagjának. Persze nem a magyar kormány az első, amely szaporodásra biztatja országának állampolgárait: itt például összeszedtünk egy csomó korábbi kampányt Dániától Szingapúron át Japánig, ahol hasonlóval kísérleteztek a népességfogyás megállítására, többnyire nem túl nagy sikerrel.

Nem kapcsolódik, de a hét egyik legérdekesebb elemző cikkében Kerner Zsolt arra keresi a választ, hogy miért utálják a katolikusok Ferenc pápát? Spoiler: a kifelé és befelé forduló egyházfelfogás közti különbség áll a háttérben.

Mindent összevetve nem volt azért ez egy túl vidám hét. Amíg az elemzők elvitatkozgattak azon, hogy mire is elég a lakásvásárlásra kínált kedvező hitel, meg milyen hétszemélyes autót lehet venni ennyi pénzből (természetesen semmilyent, de a Dácia érintett modelljének árát jelentősen csökkenti), addig is egy kicsivel kevesebbet foglalkoztak azzal, hogy a kormány közben határozottan, nekifutásból felugorva, páros lábbal szállt bele a hazai tudományos élet csúcsszervezetébe, a Magyar Tudományos Akadémiába. Finomkodásnak nem különösebben van helye: az MTA, úgy tűnik, a korábban ismert formájában nem igen fog tudni tovább működni. Annyit talán várhatunk a változástól, hogy az érintett kutatók közül sokan vannak, akik jól láthatóan most ébredtek rá, hogy egy harcmezőn állnak, és ezentúl még az is lehet, hogy legalább megpróbálják felemelni az önvédelmi fegyvert, bár túl sok lehetőségük nem maradt.

Érdekes interjú született Ürge-Vorsatz Diana klimakutatóval, aki szerint ugyan nem teljesen reménytelen az emberiség helyzete a globális felmelegedés miatt, de már majdnem az. Egyetlen lehetőségünk, ha nagyon gyorsan cselekszünk, bár már így is visszafordíthatatlan folyamatok indultak el, hamarosan jelentősen megváltoznak az általunk elérhető ehető növények a környezetünkben, és meg kell ismerkednünk számos olyan betegséggel is, amelyek korábban nem voltak elterjedtek nálunk. Szintén nem festett túl vidám képet a jövőről (meg a jelenről) egy másik interjúalanyunk, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. Elmondása szerint Magyarországon még mindig sokak szemében cikinek számít lelki problémákkal orvoshoz fordulni, a pszichiátriai betegségekkel kezeltek halálozási esélyei pedig két-háromszor nagyobbak a lakossági átlagnál.

Összességében mintegy 700 ezer magyar ember küzd depresszióval, ami egészen elképesztően magas szám. Hasonlón szomorú számadatok bőven olvashatóak a Bajzáth Sándorral, a mára a hozzá hasonló emberek segítőjévé vált egykori alkoholfüggővel készített interjúban is. Bajzáth szerint a 800 ezer alkoholbeteg országában az utánpótlás is adott: ezeknek az embereknek a gyerekei. Szerinte az úgynevezett pozitív függőségek sem a jó irányba visznek, tehát nem az a megoldás, hogy az alkohol helyett a sportra kattanunk rá megszállott módon, bár nyilván jobb, mint ha valaki heroinnal szúrja magát. A megoldás az önmagunkkal való foglalkozásban rejlik, és persze segítséget kell kérni, csak hát mindkettő nagyon nehéz.

Éppen tíz éve zajlott a magyar kriminalisztika és általában a rendszerváltás után történelmünk legsötétebb ügye, a romagyilkosságok néven elhíresült terrortámadás-sorozat. Nagyon úgy tűnik, hogy a bűnösök felkutatása ugyan, ha nem is könnyen, de lezajlott, a társadalom viszont mind a mai napig nem sokat tanult a történtekből, a politika pedig kísérletet sem tett arra, hogy az események gyökeréig ásson és bármilyen olyan változást indítson el, amely akár a történtek megértését, feldolgozását vagy esetleges megismétlődésének lehetetlenné válását elősegítené. Megoldások nincsenek, csak a szégyen marad.

 

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Valami megváltozott, Orbán világában megjelent az ellenzék

A miniszterelnök évértékelőjét értékeljük. Tovább »

 

Igen, tényleg ennyire egyszerű megvásárolni az amerikaiak jóindulatát

CEU-ügy? Oroszbarátság? Felejtsük el, egy hatalmas hadiipari rendelés, és minden rendben van. Tovább »

 

Könyörgünk, szexeljetek polgárok!

Van még honnan meríteni, ha nem elég a gyerekvállalásra szánt támogatás: koncert a libidóért, karhatalmi felügyelet az anyaméh felett, és a munkaszüneti nap, amikor a nemzés az egyetlen feladat. Tovább »

 

Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?

Az elmúlt száz évben a katolikus egyház kettészakadt, és a két oldal harca egyre keményebb. Tovább »

 

Eltűnik a krumpli, jöhet helyette a malária – ez vár a magyarokra

Ürge-Vorsatz Diánával beszélgettünk a klimaváltozásról, aki szerint nem reménytelen a helyzet, csak sürgősen kell cselekedni. Tovább »

 

Százezrek élnek hazánkban úgy, hogy ok nélkül szégyenkeznek

Magyarországon lelki problémákkal orvoshoz fordulni még ma is „ciki”, pedig a pszichiátriai betegség miatt kezeltek halálozási rizikója 2-3-szoros a lakossághoz képest, és átlagban tíz évet is elvehet az életükből. Tovább »

 

Nyolcszázezer alkoholista van az országban, és a gyerekeik lesznek az utánpótlás

Bajzáth Sándor tizenöt év szerhasználat után állt rá a felépülés útjára, ma már ő segít súlyos függőknek és hozzátartozóiknak. Interjú. Tovább »

 

A katarzis elmaradt, felejtsük el?

Mi lehet az oka, hogy a magyar társadalom finoman szólva közömbös maradt a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosság iránt? A tíz évvel ezelőtti gyilkosságokat, utóéletét és a cigányság mindennapjait ismerő szakembereket kérdeztünk. Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

20. Story Gála: Pintér Tibor sokkolt, Geszti beszólt, Medveczky ott volt
A nászútjukon jött rá a feleség, hogy komoly dolgot hallgatott el a férje
Orbán olyat mondott, hogy Bayer Zsolt széttépte jegyzeteit
Magyar siker: budapesti kátyukon élcelődik az Opel új, német reklámja
Soros: Az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lesz
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.