24.hu hírlevél

Repülős Gizi, Sting pénze és a vak lufiárus - a 24.hu heti főszerkesztői hírlevele

2019.03.25.
 

Az elmúlt hét kicsit csendesebb volt az egész magyar közéletben, mint a korábbi kettő, amikor egyértelműen Andy Vajna váratlan halála irányította a közbeszédet. Híresség ezen a héten is hunyt el, még ha az ő halála a nemzetközi közvéleményt kevésbé rázta is meg, de itthon is ellentmondásosak voltak a reakciók: meghalt Repülős Gizi, a közismert tolvaj, aki mintegy 70 éve vívta harcát mások magántulajdonának tiszteletével. Történt nagy bukás is: a korábban nekünk is furcsákat nyilatkozó állami megamédialapítvány vezetője, Varga István bement egy békési helyi tévébe és őszintén elmondta, mit gondol a csapatában dolgozó médiumokról és újságírókról, amire a főnökei meglehetősen idegesen reagáltak, olyannyira, hogy a hírek szerint maga Rogán Antal kézbesítette neki nem sokkal később az önkéntes lemondásáról szóló parancsot.

Csak egy gyors, nem túl vidám adat: tavaly, a Családok Évében, 3212 úgynevezett ingatlanürítés történt Magyarországon, ami csak azért nem ennyi kilakoltatást jelent, mert ezek között nem csak lakóingatlanok, hanem üzlethelyiségek is voltak.

Ha tudós lennék, régóta nem érezném azt, hogy kifejezetten jó nekem Magyarországon, de az biztos, hogy a múlt hét vége óta még egy kicsit rosszabb. Kiderült ugyanis, hogy a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium még januárban elkészítette a Magyar Tudományos Akadémia számára a ragyogó nevű Tématerületi Kiválósági Program tervezetét, amely nem mással foglalkozik, mint a kutatásfinanszírozási rendszer megreformálásával. Ezzel önmagában nem is lenne baj, az Akadémia kutatóhálózatát irányító vezetők véleményezték a tervet, és felhívták a figyelmet annak hiányosságaira, továbbá arra kérték a beterjesztőt, hogy gondolja át az egészet újra, az új rendszer bevezetését pedig tolja el idén április elejéről 2020 év elejére. Mondanunk sem kell, hogy egyáltalán nem ez történt, hanem éppenséggel sokkal durvább: a minisztérium honlapján közzétett végleges tervezetben ugyanis az áll, hogy a jövőben kutatási tevékenységet végző alapítványok is részesülhetnek majd az összesen 27 milliárd forintos keretből. Mindez forrásink szerint nem mást jelenthet, mint hogy ezentúl például a közpénzekkel amúgy sem szerényen ellátott Századvég Alapítvány is benyújthatja igényeit erre a forrásra. A dolgot színesíti, hogy az erről szóló cikkünk megjelenése után a publikált tervezet lekerült a minisztérium weboldaláról, szóval a helyzet minden, csak nem világos. De az biztos, hogy ha az átmenetileg elérhető terv valósul meg, az elég határozott hadüzenet a tudományos élet felé.

Ezt persze biztosan tehát még nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy soha nem fog kiderülni, mennyiért lépett fel Sting és Shaggy november végén a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott ingyenkoncerten a Hősök terén. A jeles rendezvény ugyebár a hatoslottó harmincadik szülinapi bulija volt, a Zrt. meg állami tulajdonban van, szóval nem másé, mint a magyar adófizetőké, azonban hiába próbáltuk közérdekű adatigényléssel kideríteni a közpénzből fizetett zsúr fellépőinek költségeit, sajnos a cég üzleti titokra hivatkozva megtagadta. A kétségkívül parádés logika az lenne, hogy az esemény része az ő 2018-2019-es intergrált marketingkomunikációs startégiájuknak, amelyhez integrált marketingkomunikációs büdzsé tartozik, amelyre van szerződött partnerük, tehát ők a művészekkel semmilyen viszonyban nem állnak. Az előbb említett integrált büdzsé részét képező rendezvényszervezési keretösszeg, amiből a koncert finanszírozódott, az pedig sajnos üzleti titok, mert ha megtudnánk, azzal a szervezőcéget kár érné a piacon. Pech.

Ahogy az is, ha az ember olyan családba születik vagy keveredik, amelyet szétfeszítenek a politikai ellentétek, de ez utóbbi ellen talán lehet tenni valamit. A hét kétségkívül legelgondolkoztatóbb cikkét Bordás Gábor írta, aki ismerősei tapasztalatait összegyűjtve mutatott be olyan családokat, amelyekben addig fajult a sorosozás/libsizés/nácizás, hogy az érintettek már beszélni sem igazán tudnak egymással, nem hogy vidáman együtt ebédelni vagy karácsonyozni. Talált olyan példákat is, ahol valamelyik családtag, felismerve a helyzet tarthatatlanságát, elkezdett megoldást keresni és talált is: van, aki egyszerűen a ritkább találkozások mellett döntött, de olyan is, aki a másik fél tudatos meghallgatását választotta és sikerült mérsékelni a feszültséget.

És ha már emberi történetek, akkor ajánlom mindenki figyelmébe Kőrösmezey Dávid, a legtöbbször a Nyugati pályaudvar főbejáratánál dolgozó vak lufiárus történetét, nemcsak szép, de reménykeltő is.

 

 

Szigeti Péter

főszerkesztő

Szigeti Péter

Sose repült Repülős Gizi

„Úgy lettem én Repülős Gizi, hogy seggbe akartak rúgni a hatodikon.” Ezt maga a tolvajnéni mesélte nekünk tizenéve. Tovább »

 

Rogán vitte a selyemzsinórt a jobboldali médiát ekéző Varga Istvánnak

A miniszterelnök környezetében nem tartották megbocsáthatónak a jobboldali sajtóval és a kormánypropagandával szembeni kritikát. Tovább »

 

Felpörögtek a kilakoltatások, három év alatt csaknem tízezer ingatlant ürítettek ki

Az elmúlt évek második legtöbb kilakoltatása történt a családok évében. Tovább »

 

Hadüzenet a tudománynak: a Századvégnél köthetne ki az akadémiai intézetek pénze

Palkovics László minisztériuma belecsempészte az új tudományfinanszírozási tervezetbe, hogy kutatási tevékenységet végző alapítványok is részesülhetnek az akadémiai intézeteknek és az egyetemeknek ígért összegből. A tét: 27 milliárd forint. Tovább »

 

Szerencsejáték Zrt.: üzleti titok, hogy mennyi közpénzbe került a Sting-koncert

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálódik. Tovább »

 

Évtizedekig kereste önmagát a vak lufiárus, pedig a megoldás nem is lehetett volna egyértelműbb

Munkába kísértük Dávidot és vakvezető kutyáját, Miksát, akik hat éve kínálják léggömbjeiket a Nyugati főbejáratánál. Tovább »

 

Mit tegyünk, ha az apósunk Soros-bérencezni kezd az ünnepi asztalnál?

Sok embernek már attól görcs áll a gyomrába a rokonokat elválasztó politikai szakadék miatt, ha csak eszébe jut a közelgő családi összejövetel. Hogyan lehet elkerülni, hogy már a húsleves felett egymásnak essünk? Tovább »

 

Ezeket a cikkeket is nagyon sokan olvasták:

Vajna Tímea könnyezve feküdt Andy Vajna sírja mellé
Lányát szidja az anyuka, aki segített egy férfinak, hogy 16 éves gyerekét megerőszakolja
A németek megfenyegették a magyar kormányt
Ezt válaszolta Sargentini az őt hazugozó magyar nagykövetnek
Sima kátyúnak tűnt, megdöbbentő dologra bukkantak a floridai rendőrök
A 24.hu a Central Digitális Média Kft. által üzemeltetett internetes portál.
Ezt a levelet az általad megadott email címre előzetes hozzájárulásoddal küldtük, melyet a hírlevél feliratkozáskor adtál meg.
Ha mégsem szeretnél a továbbiakban szombat reggelenként 24.hu hétvégi hírlevelet kapni az előző hét legérdekesebb és legfontosabb cikkeiről, de szívesen olvasnád hétköznaponként reggeli összefoglalónkat, kattints ide a heti hírlevélről történő leiratkozáshoz.
Ha minden 24.hu hírlevélről szeretnél leiratkozni, vagy nem szeretnél értesülni saját vagy üzleti partnereink ajánlatairól, leiratkozási szándékodat az adatvedelem@24.hu e-mail címen vagy a Central Digitális Média Kft. Budapest Pf. 1872. postai címen jelezheted.

Copyright © 2019 Central Digitális Média Kft.