Üzleti tippek

Újabb felszólítást küldött Brüsszel Magyarországnak

2019. január 24-én az Európai Bizottság második alkalommal adott hangot azon álláspontjának, amely szerint a magyar elektronikus közúti áruforgalom ellenőrzési rendszer (EKÁER) nincs összhangban az irányadó európai hozzáadottérték-adó szabályozásával. A brüsszeli testület ezzel egyidejűleg utasította Magyarországot a hazai szabályozás megfelelő harmonizálására.

Álláspontjuk szerint az EKÁER kötelezettség sérti a közösségi áfaszabályozást tekintettel arra, hogy az adminisztratív terheket teremt a határon átnyúló kereskedelem vonatkozásában. A magyar szabályozás sérti továbbá a semlegesség és arányosság elvét, valamint a gazdasági tevékenységek végzésének szabadságát az Európai Unió Alapjogi Chartája alapján.

A Bizottság kiegészítő levele alapján Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére a szükséges intézkedések megtételére. Ezek hiányában a testület várhatóan indokolással ellátott véleményt küld az ügyben a magyar hatóságok részére.

Az EKÁER bevezetésével jelentős eredményeket sikerült elérni az adócsalások visszaszorítása elleni küzdelemben, így mérlegelendő körülmény, hogy ez a tendencia fenntartható-e a kötelezettség terjedelmének csökkentésével. Ugyanakkor az EKÁER kötelezettség megszüntetése, illetve egyszerűsítése jelentős adminisztratív könnyítést jelentene a magyar társaságok számára. Továbbá csökkentené a kitettséget, figyelemmel a kötelezettség nem megfelelő teljesítésével összefüggésben felmerülő potenciális szankciókra – összegezte a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

„Érdemi hatás vélhetően nem várható az egyéb, például közösségi kiszállítások nyomon követésének területén, tekintettel arra, hogy az EKÁER rendszer eddig sem mentesítette a társaságokat a kiszállítások megtörténtének hitelt érdemlő, például CMR fuvarokmánnyal való bizonyítása alól” – tette hozzá Fábián Dorottya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik