Üzleti tippek

A nagy hidegben pluszpihenőidő jár a dolgozóknak

Számos olyan szabály van, amely rendelkezik arról, mit köteles biztosítani a munkáltató nagy hidegben. Márpedig most nagy hideg van, lesz.

Mínusz 15 fokot mértek ma reggel
Elég fagyos idővel indult a hétfő reggel.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint például

  • fiatalkorú nő és férfi egyaránt, valamint várandós dolgozó hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet. Hideg munkahelyen a nemrégen szült dolgozókra és a szoptató anyákra is vonatkozik a tiltás.

Hideg munkahelynek az számít, ahol „a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el”.

A hatályban lévő jogszabály szerint, ha a munkavégzésünk helye hideg munkahelynek minősül, akkor

jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz.

És ez mindenkire vonatkozik.

Ezt az extra pihit ráadásul tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető helyiségben kell biztosítani. Ezen felül a munkavállalók részére hidegnek minősülő munkahelyen 50 °C hőmérsékletű teát kell adni. És a hideg ellen egyéni védőfelszerelést (pl. sapka, sál, kesztyű) is kell biztosítani.

Kiemelt kép: (MTI/AP/Anasztaszija Gruzdeva)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik