Üzleti tippek

Kiterjesztett valósággal az ökobarátabb világért

Az idei InnoMax-díjas pályázatok között a fenntarthatóság, a környezettudatosság és az oktatás is nagy hangsúlyt kapott. Ezeket a területeket ötvözi a technológiai újítások segítségével a Pro Gemmo Alapítvány.

A szervezet elsősorban digitális oktatással foglalkozik, amelyen belül előtérbe helyezik az okostelefonnal és táblagéppel színesített programokat. Az alapítvány célja a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálás a gyermekek körében.

A Pro Gemmo Alapítvány idén az Invitech Innomax Díjon a nonprofit kategóriában szerepelt eredményesen, és a hat győztes szervezet egyike lett. Egy digitális munkafüzettel pályáztak: a kiadvány és a hozzá letölthető applikáció segítségével a diákok praktikus ötleteket kaphatnak ahhoz, hogy mit jelent a környezettudatosabb és ökobarátabb élet.

Az augmented reality-t (AR), vagyis a kiterjesztett valóságot alkalmazó fejlesztésünk lényege, hogy a meglévő statikus információkra digitális tartalmat tudunk vetíteni. Ezek a plusztartalmak fenntarthatósági és szemléletformálási üzenetekből állnak. Mivel a gyerekek zsebében nagyon sokszor már ott van az okostelefon, vagy táskájukban a tablet, így kvázi jó célra használjuk ezeket az eszközöket az oktatásban – összegezte Simkó József, az alapítvány ügyvezető kurátora.

Másik innovatív ötletük, hogy létrehoztak egy úgynevezett interaktív makettházat. Ezen keresztül jól tudják modellezni a különböző energiahatékonysági megoldásokat, így például a megújuló energiával foglalkozó és azt hasznosító berendezéseket. Ilyen lehet a többi között a napelem, a napkollektor vagy a szürkevíz-hasznosító. A tanulók ezeket a berendezéseket interaktív módon tudják kezelni, és játékosan meg tudják érteni a működésüket.

A digitalizáció egyre fontosabb az oktatásban

Simkó József kérdésre válaszolva elmondta: a hagyományos módszerek többnyire statikus oktatási módszereket jelentenek. Ugyanakkor a digitálizáció napjainkban alapvető fontosságú, hiszen az élet számos területén látható az előretörése, másrészt a gyermekek is egyre többet használják az okoskészülékeket.

A Pro Gemmo Alapítvány munkatársai amellett, hogy az általános iskolákban oktatnak, igény esetén a tanároknak is szívesen segítenek, hogy miként érdemes „zöld” digitális megoldásokkal színesíteni az órákat.

Elismerés és jó referencia az innovációs díj

Úgy gondolom, hogy az Invitech InnoMax Díj nagyobb ismertséget adhat a fejlesztéseinknek, és az iskolák kíváncsibbak lehetnek ránk és a munkánkra. Bízunk benne, hogy az elismerés abban is segít, hogy még több oktatási intézménybe el tudjunk jutni, és még több környezetvédelmi órát tarthassunk. A díjjal járó támogatást az alapítvány további fejlesztéseire fordítjuk – részletezte az ügyvezető.

Az Invitech tavasszal Business és Nonprofit kategóriában osztotta ki az InnoMax Díjakat, a nyertesekről itt olvashat részletesen.

Tervek a következő tanévre

A nonprofit szervezet munkatársai folyamatosan tartanak interaktív előadásokat a fenntartható fejlődés, klímaváltozás és megújuló energiák témakörében az ország különböző általános iskoláiban. Ezen kívül a Magyar Természettudományi Múzeum gyöngyösi Mátra Múzeumában – annak négy termének átalakítását követően – 72 előadást fognak tartani négy félév során.

„Az oktatási intézményektől több megkeresés is érkezett hozzánk, hogy mutassuk meg a digitális oktatással kapcsolatos elképzeléseinket, és konkrétan azt, hogy miként lehet alkalmazni a kiterjesztett valósággal működő tartalomközvetítési módszert a mindennapi oktatás során. Ez az együttműködés és közös munka jelenleg is folyamatban van” – tette hozzá Simkó József.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik