Durva, mennyit kell túlórázni a kereskedelemben

3 ezer ember hiányzó munkáját próbálják így elvégeztetni. De ennél is többen hiányoznak.
Kapcsolódó cikkek

A munkaerőhiány megtornáztatja az egész gazdaságot. Nyilván ha nagyon ég a ház, a boltos is elrendeli a túlórát. Az elmúlt öt esztendőben meg is ugrott a túlóraszám a boltokban, bő harmadával. A csúcsot, 5,7 millió órát 2016-ban lehetett mérni, utána egy kicsit be kellett húzni a féket, írta  Blokkk.com. 2017-ben ugyanis belépett a nagy költséget jelentő minimálbéremelés és közben persze az alkalmazottak keresetét a munkaerőhiány miatt is kellett emelni, nem is kicsit.

Így már túlórára sem futotta annyi, hiába dúlta fel a pultok világát a munkaerőhiány, állapítja meg a szakportál. És nyilván a drágább, de hézagos munkaerőpiacon az alkalmazott jobban tudta érdekeit érvényesíteni és ha nem nagyon kedvelte a sok túlórát, odébbállt egy házzal. Vagy sztrájkolt egyet.

De a 2017-es 5,3 milliós túlóraszám így is jócskán nagyobb a 2013. évinél, miközben a teljesített óraszám töredékével, öt esztendő alatt mindössze 8 százalékkal nőtt:

A túlóra a cikk szerint több mint háromezer alkalmazott napi nyolcórás munkáját váltja ki, és a kisebb és a nagyobb boltokban is elterjedt, igaz nem egyformán. Mert bár a legkisebb mikro- és kisvállalkozásoknál is rákényszerülnek a túlóráztatásra, az összóraszámot tekintve náluk az arány fél százalék. A középvállalkozásoknál már egy százalék körüli a túlóra aránya, itt már több pénz lehet rá. A nagyvállalkozásoknál megint ugrik egyet a túlóra mutató, 2% fölé kúszik.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán