Üzleti tippek

Szívás lehet, ha valaki többször is szerepel ezen a listán

Lehet valaki egyszerre jogkövető és jogsértő kereskedő is – állapította meg a Blokkk.com, miután átböngészte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Kormányoldalán lévő pozitív és negatív listákat.

Ugyanis a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium honlapján közzé kell tenni, ha egy webáruház egy kormányrendeletben meghatározott súlyos jogsértést elkövet és az eljáró fogyasztóvédelmi hatóság, vagy a Gazdasági Versenyhivatal, vagy a bíróság jogerős döntést hoz, némi adatsorral fűszerezve. A kifüggesztés időtartama két év, addig tűrni kell. Hogy hányan nézegetik bevásárlás előtt ezt a listát? Az kérdés maradt.

De a szakportál kiszúrta például, hogy nem könnyű kapásból összeszámolni a jogsértő webáruházakat (első ránézésre 87 van belőlük, de valójában csak 74), mert van, aki kétszer, háromszor is rajta van a listán. Ugyanazért a jogsértésért, büntetésért.

Ami azért eléggé nagy pech, feltételezve, hogy a vevők nézik is a jogsértő vállalkozások listáját. Különösen így a közeledő fekete péntek vásárlási őrülete előtt.

Ami még meglepő: kiderült, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek mindkét listán, a jogkövetők és a jogsértők között is szerepelnek (amit egyébként nem zár ki a jogszabály).

A cikk szerint a 74 súlyosan jogsértő webáruház között hét olyan webáruházat működtető vállalkozást talált, amelyek saját hagyományos boltjai (egy vagy több is) a pozitív listán is rajta vannak. Tehát ennek a hét vállalkozásnak van súlyosan jogsértő webáruháza és jogkövető boltja is. A vásárló pedig lehet, hogy zavarba jön, ha mindkét listát nyüstöli – jegyzik meg.

Ami még fontos lehet: a hatóság honlapján zölddel kiemeli azokat a korábban fülön csípett webáruházakat (nagyjából a felük tartozik ebbe a körbe), akik már ki is javították az ellenőrzéskor talált hibát (ezek általában a honlapon előírt tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok). Ami azt is jelenti egyidejűleg, hogy mivel a hibát kijavító webáruházak a legszigorúbb ellenőrzésen túlestek, akár nyugodtan lehet náluk vásárolni, hiszen ha nem változtatnak később a honlapjukon, akkor ők tuti hibátlanok – ami ha úgy vesszük, reklámmal is felér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik