Üzleti tippek

Súlyos zavar az iparűzésiadó bevallásánál

Januártól a helyi iparűzési adó (hipa) bevallásokat már nemcsak az önkormányzatokhoz, hanem a NAV-hoz is be lehet nyújtani – a határidő május 31. Ám könyvelők jelzik: van néhány gond ezzel az újítással.

Zsókának például a napokban egy kis falu önkormányzatának iparűzésiadó-osztályán azt mondták, ne küldje be a NAV-os elektronikus bevallást, mert azt ott náluk nem tudják letölteni. Egy nagyobb város önkormányzatánál pedig szintén azt kérték tőle, hogy ne használja a NAV-os bevallást, hanem inkább az önkormányzat honlapján elérhetőt küldje be. Indoklás nem volt.

Ő először futott bele a problémába, de egy ideje már tudott dolog, hogy nem megy minden simán. A budapesti önkormányzat adófőosztálya februári közleményében például azt emeli ki, hogy a bevallásokat a NAV tartalmi vizsgálat nélkül továbbítja az önkormányzati adóhatóságoknak, és emiatt akár egyszerű számítási, akár másfajta hibák is lehetnek a bevallásokban.

Márpedig a hibás hipa-bevallás miatt a magánszemélyekre 20, más adózókra 100 ezer forintos bírságot szabhatnak ki az önkormányzatok.

Szóval aki csak hátradől a hipa-bevallás NAV-os beküldése után, az ugyanúgy ráfázhat, mint aki ellenőrzés nélkül elfogadja a szintén NAV-os szjabevallási-tervezetet.

A NAV-ossal szemben az önkormányzati bevalláskitöltő-ellenőrző program teljes körű ellenőrzési algoritmusokat tartalmaz, ezért szorgalmazzák inkább annak használatát.

A könyvelő által tapasztaltakra Ruszin Zsolt adószakértő így reagált lapunknak: a probléma ismert. Az önkormányzatok informatikai felkészültsége alacsony, de a nyomtatványkitöltő (ÁNYK) által generált XML file-okat már majdnem mindenhol problémamentesen le tudják tölteni (van, ahol már automatizálva is van), de a feldolgozására sok helyen nincsenek felkészülve.

Gond van viszont azzal, hogy az ÁNYK-n a bevallás hanyagul lett megírva, ellenőrzési rutinok nélkül, ezért van, hogy például a főpolgármesteri hivatal illetékesei nem javasolják a használatát.

Az viszont nem igaz, hogy jogosultsági probléma is lenne – tette hozzá. Tehát a könyvelőnek nem kell külön meghatalmazási eljárást lefolytatnia, ha egyébként a NAV felé már jogosult eljárni. Ezt a budapesti önkormányzat adófőosztálya is megerősítette neki április vége felé. Azt is írták ekkor az adószakértő megkeresésére, hogy sajnos nincs változás a NAV kitöltőprogramjában: ami azon keresztül érkezik be, azok között sok a hibás bevallás. Hozzátették: amit lehet, hivatalból javítanak, azonban minden második korrekcióhoz be kell vonniuk az adózót is.

Szabotázs

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) májusra már azt tapasztalta, hogy országszerte ellenállás van az önkormányzati adóhatóságoknál az adóhatóságtól beérkező hipa-bevallásokkal szemben. Nehézségeket okoz nekik a továbbított anyagok feldolgozása, ezért az MKOE tagságától érkezett jelzések szerint több helyen is van egyfajta elutasítás a NAV-os beküldéssel szemben.

Pedig elvileg nincs tényleges jogi akadálya a NAV által továbbított bevallások feldolgozásának, és azt az NGM is megerősítette. De így is előfordulhat, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál hiányoznak bizonyos informatikai fejlesztések a zavartalan feldolgozáshoz.

Nem fogadható el azonban, hogy a valós indokok elkendőzésével jogi akadályokat találnak ki az önkormányzati adóhatóságok a feldolgozhatósággal szemben, esetleg bírsággal fenyegetőznek – szögezte le az MKOE.

Az egyesület a kialakult helyzet orvoslására kezdeményezi, hogy a bevallást vizsgálja felül a NAV (magyar állam) tulajdonában álló PILLÉR Kft, és egészítsék ki a nyomtatványt a szokásos hibajavító rutinokkal, hogy a feldolgozás során eddig tapasztalt számszaki és logikai hibákat ki lehessen szűrni. 

Természetesen a NAV-ot is megkérdeztük az észlelt problémákról. Éppen két hete. Válasz azóta nem érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik