Üzleti tippek

Sanader tagadja, hogy a Mol megvesztegette volna

admin
admin

2011. 08. 30. 18:09

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kedden tagadta, hogy 10 millió euró kenõpénzt fogadott volna el azért, hogy a segítsen a Mol magyar olaj- és gázipari társaságnak megszerezni az INA horvát olajvállalat irányításának jogát.

A politikus keddi kihallgatása után az ügyvédje újságírókkal közölte, hogy Sanader a korrupcióellenes ügyészségi hivatal munkatársainak megismételte azt, amit korábban a horvát parlament vizsgálóbizottsága elõtt mondott, vagyis: az egész végrehajtó hatalom tudott arról, miként zajlott az INA részvényeinek eladása és az irányítási jog átadása a Molnak.

Cedo Prodanovic ügyvéd szerint Sanader a vizsgálatot végzõk figyelmét felhívta arra, hogy értelmetlen megkérdõjelezni az INA-Mol-ügyletet annak ellenére, hogy a Mol tulajdonrésze a vállalatban nagyobb, mint a horvát államé. “Ismert tény, hogy akinek több részvénye van, az nagyobb irányítási jogokkal rendelkezik. Ezért a vád kiindulópontja rossz. Teljesen természetes dolog, hogy akinek több részvénye van, az több tagot delegál a vállalatvezetésbe és a felügyelõ testületbe” – fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve: Sanader tagadta, hogy köze lenne bármilyen megvesztegetéshez vagy arról folytatott tárgyaláshoz, ugyanis arra nem volt semmilyen oka.

A Mol részesedése az INA-ban valamivel több mint 47 százalék, a horvát államé pedig kevéssel 45 százalék alatt van.

Az ügyvéd felidézte, hogy a megvesztegetési pénzt állítólag a Mol tulajdonában lévõ ciprusi vállalatokon keresztül fizették ki, ám a Mol tagadta, hogy õ lenne a szóban forgó vállalatok tulajdonosa.

A korrupciós vádak ügyében vizsgálatot folytató horvát ügyészség azt gyanítja, hogy a Mollal kapcsolatos ügyletnek részese volt Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettes és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója. Polancec korábban Ivo Sanaderhez hasonlóan tagadta a vádat, és azt mondta, hogy az INA-Mol-ügyletrõl a lebonyolítása idején hivatalban volt kormány minden tagja tudott.

Sanadert nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly december 10-én fogták el Salzburg közelében. Egy nappal korábban a horvát parlament megfosztotta mentelmi jogától. A volt kormányfõt július közepén szállították Ausztriából Horvátországba. Sanader állítólag hozzá közel álló cégeken keresztül lebonyolított kétes tranzakciók révén hatmillió eurónak megfelelõ összeggel károsította meg a horvát államháztartást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.