Üzleti tippek

Lista készül a „rendes” boltokról

A fogyasztóvédelmi hatóság bevezeti a vállalkozások úgynevezett pozitív listáját március elsején - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.

Az NFH honlapján megtalálható lesz a jövő hónaptól azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük – mondta a főigazgató. Érvei szerint ha a bírságolt vállalkozások nyilvánosságra kerülnek, akkor legyen úgymond “pozitív diszkrimináció” is, azaz tegyék közzé az összes ellenőrzési feltételnek megfeleltek névsorát is.

A pozitív listára vételükről a vállalkozások hatósági okmányt is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik – jegyezte meg a főigazgató. Azok a vállalkozások, amelyek nem esnek bele a három átfogó éves ellenőrzésbe, azok kérhetik a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől az átfogó vizsgálatot, s ha ennek során mindent rendben találnak a szakemberek, úgy ők is felkerülnek a pozitív listára.
A pozitív lista “előszobája” annak a fogyasztóbarát emblémának, amelyet jövőre kívánnak bevezetni – mondta el Pintér István. Megjegyezte: ehhez már a jogszabályi kötelezettségen túl plusz szolgáltatást, plusz értéket is elvárnak a vállalkozásoktól.

A vizsgálati programban kiemelten szerepel az elektronikus kereskedelem, a szavatosság és jótállás kérdése – elsősorban a fogyasztók minőségi kifogásaival kapcsolatos ügyintézés ellenőrzése -, továbbá a termékbiztonság, s a mintavételezések és laborvizsgálatok elvégzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik