Üzleti tippek

Az első 25 hirdető, márka, szektor toplistája

 Az első 25 hirdető toplistája
 Az első 25 márka toplistája
 Az első 25 szektortoplistája

Az első 25 hirdető toplistája

Teljes adatsort böngészhetünk a magunk mögött hagyott évről. A top25 hirdető költéseinek számait elemezve tanulságos megállapításokat tehetünk, főleg, ha 2005-öt 2004-gyel is összevetjük (Médiafigyelő, 10. évfolyam, 2. szám). Listaáron az egész év folyamán az Unilever költötte a legtöbbet 2004-ben és 2005-ben is, ráadásul 8,4 százalékkal növelte is ráfordítását. Ugyanakkor a növekedést főleg a kábeltévékben, plakátokon, sajtóban és tévében realizálta, a mozikból teljesen kivonult, és 20 százalékkal csökkent rádiós megrendeléseinek értéke is. Második a Procter lett, mely 2004-hez képest – amikor 4. volt a top25-ben – mintegy 40 százalékkal többet költött hirdetésre. Arányai eltérnek a másik FMCG-mogultól, hiszen szinte minden pénzét a nagy tévékre költötte (kábelre is alig), és korábban is szerény sajtós ráfordításait még jobban megvágta.

2005 nagy vesztesei a rádiók – a Pannon például 1,8 milliárd helyett csak 1 milliárdot költött náluk –, de megszenvedték az évet a mozik is, amelyek szinte már csak a Coca-Colára számíthatnak.

Az első 25 márka toplistája

Továbbra is tarol a távközlés a márkákra fordított reklámbüdzsék versenyében: 5 cég 8 márkája szerepelt ebből a szektorból a top25-ben az egész év listaáras költéseit tekintve. Közülük a Chello úgy ért el 6. helyezést, hogy 2004-ben még a 25-ben sem szerepelt, holott a termék már létezett. Versenytársa, az ADSL mintegy 16 százalékos költésnöveléssel ugrott az élre. A sörpiaci nehézségek a marketin-ráfordításokon is érződnek: míg 2004-ben 4 márka is szerepelt a 25-ös lista középmezőnyében, addig 2005 éves listáján a Soproni és az Arany Ászok már nem szerepel, és a Borsodi meg a Stella is enyhén visszavett a hírverésből. A 2005-ben márkafrissítésen áteső Suzuki és Ford egyedüliként képviseli az autós cégeket, bár 2004-ben még nem is került fel egy képviselőjük sem a listára.

A Tesco és az Auchan 2004-es előkelő helyezése után 2005-ben már nem költött annyit a médiában, hogy beférjen a 25-be, vélhetőleg az eladáshelyi és szórólapos kommunikáció biztosítja a megfelelő forgalmat, és nem fenyegeti piaci pozíciójukat más szereplő.

Az első 25 szektor toplistája

Nincs változás 2004 és 2005 éves listaáras toplistáján az első 4 helyezett tekintetében. Ötödiknek azonban felkúszott a 2004-ben csupán 7. pénzintézeti szektor, mely mintegy másfélszeresét költötte korábbi ráfordításainak. Az italgyártókkal cserélte fel pozícióját, ahol 10 százalékos költéscsökkenést regisztrálhattunk. A 6-ról a 10. helyre csúszott a tömegtájékoztatás, ugyancsak 10 százalék körüli büdzsészűkítéssel. A bankiéhoz hasonlóan kiugró ütemű növekedést produkált a gyógyászat szektora, és két helyet javított pozícióján. Jól kivehető a ciklikusság az ingatlanpiacon: míg az építőipar az egészségesen bővülő felvevőpiac miatt enyhén visszafogott hirdetéseiből (–5,5% éves összehasonlításban), addig az ingatlanpiacon a túlkínálat már hirdetési versenyt generált (+32%).

A háztartási gép szektora 20 százalékkal csökkentette listaáron mért hirdetési költését.

A meglepetés a végére: a top25-ben a legnagyobb ütemű költésnövekedést a környezetvédelmi iparág produkálta: 64%-kal emelve hirdetései értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik