Üzleti tippek

Jövőre stagnál a lakásépítés

Idén jó esetben az elmúlt évihez hasonlóan alakul az átadott lakások száma, s jövőre is csak stagnálást valószínűsít a Bramac Kft. A harmadik negyedév végén az átadott lakások száma már csak két százalékkal múlta alul az elmúlt évi mutatót, jelentős év végi hajrá esetén azonban a tavalyi 31,5 ezer új lakás az idén is összejöhet – véli Potos János, a Bramac Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Hideg és telekáfa

Az elmaradás azzal magyarázható, hogy az elhúzódó hideg miatt a rendszerint 10-11 hónapig tartó építőipari szezon 7-8 hónapra rövidült. Ezzel együtt a társaság az év elején tervezett 7,5 milliárd forint forgalmat valószínűleg túlteljesíti.

Jövőre – a telekáfa bevezetése, illetve a lakástámogatási rendszer átalakítása ellenére is – csupán stagnálásra számít a vállalat. Potos János úgy vélekedik, hogy a szerkezetépítő cégek körében tapasztalható 5-10 százalékos idei forgalombővülés is csak az említett változások miatt előrehozott vásárlások következménye, ennek tükrében a most jellemző évi 31-32 ezer átadott lakás száma nem nő érdemben.

Bérlakásépítés a kiút

Ráadásul az eddig a növekedés motorjának tekintett budapesti és Pest megyei régióban az első hat hónapban mintegy 20 százalékos visszaesést mértek. Éppen az említett okok miatt kapacitásbővítő beruházást a Bramacnál nem terveznek, viszont új technológiai fejlesztésekre jövőre mintegy 500 millió forintot fordítanak. Előbbinek elsősorban az az indoka, hogy a hazai igényeket a veszprémi és a kecskeméti gyár ki tudja elégíteni.

A jelenlegi helyzetből leginkább a bérlakásépítések megugrása jelenthetne kiutat, azonban az, hogy ezek az ingatlanok a piacon versenyképes alternatívát jelentsenek a lakóhelyet keresők számára, még mindig nem megoldott. A bérlakásépítések növekedése nélkül az építőipar GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 6 százalékról aligha emelkedik számottevően, ez a mutató az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó országok körében is alacsony: Lengyelországban például ugyanez 12 százalék, míg Csehországban 11 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik