Üzleti tippek

Jövőre stagnál a lakásépítés

admin
admin

2003. 11. 26. 00:00

Idén jó esetben az elmúlt évihez hasonlóan alakul az átadott lakások száma, s jövőre is csak stagnálást valószínűsít a Bramac Kft. A harmadik negyedév végén az átadott lakások száma már csak két százalékkal múlta alul az elmúlt évi mutatót, jelentős év végi hajrá esetén azonban a tavalyi 31,5 ezer új lakás az idén is összejöhet – véli Potos János, a Bramac Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Hideg és telekáfa

Az elmaradás azzal magyarázható, hogy az elhúzódó hideg miatt a rendszerint 10-11 hónapig tartó építőipari szezon 7-8 hónapra rövidült. Ezzel együtt a társaság az év elején tervezett 7,5 milliárd forint forgalmat valószínűleg túlteljesíti.

Jövőre – a telekáfa bevezetése, illetve a lakástámogatási rendszer átalakítása ellenére is – csupán stagnálásra számít a vállalat. Potos János úgy vélekedik, hogy a szerkezetépítő cégek körében tapasztalható 5-10 százalékos idei forgalombővülés is csak az említett változások miatt előrehozott vásárlások következménye, ennek tükrében a most jellemző évi 31-32 ezer átadott lakás száma nem nő érdemben.

Bérlakásépítés a kiút

Ráadásul az eddig a növekedés motorjának tekintett budapesti és Pest megyei régióban az első hat hónapban mintegy 20 százalékos visszaesést mértek. Éppen az említett okok miatt kapacitásbővítő beruházást a Bramacnál nem terveznek, viszont új technológiai fejlesztésekre jövőre mintegy 500 millió forintot fordítanak. Előbbinek elsősorban az az indoka, hogy a hazai igényeket a veszprémi és a kecskeméti gyár ki tudja elégíteni.

A jelenlegi helyzetből leginkább a bérlakásépítések megugrása jelenthetne kiutat, azonban az, hogy ezek az ingatlanok a piacon versenyképes alternatívát jelentsenek a lakóhelyet keresők számára, még mindig nem megoldott. A bérlakásépítések növekedése nélkül az építőipar GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 6 százalékról aligha emelkedik számottevően, ez a mutató az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó országok körében is alacsony: Lengyelországban például ugyanez 12 százalék, míg Csehországban 11 százalék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.