Uniós felkészítés

Az EU házhoz jön – címmel tartja 150 kistérségre kiterjedő a mikro-, kis- és középvállalkozások régió és szakmaspecifikus felkészítő programját a Gazdasági Minisztérium (GM), amelynek keretében eddig három megyében összesen 50 előadást tartottak az uniós szabályokban jártas szakértők közreműködésével.

Mint azt Gérnyi Gábor, a Kis- és Középvállalkozások Integrációs Felkészítését Koordináló Főosztály vezetője elmondta, eddig a várakozásaikat meghaladó számú vállalkozó vett részt szemináriumaikon, így a program keretében tervezett 20–22 ezer vállalkozó elérése reális célkitűzésnek tűnik. Hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a vállalkozások többet tudnak az unióról, mint amennyi az eddigiek alapján várható volt, és nagyra értékelik, hogy helyben kapják meg az őket érdeklő, szakmaspecifikus információkat. A program elsősorban a mikrovállalkozókat és az egyéni vállalkozókat célozza meg, akiknek nincs ideje kimozdulni és konferenciára járni, hiszen minden energiájukat leköti a vállalkozásban való munka. „Olyan vállalkozó is akadt szép számmal, aki az adott megyében rendezett előadások közül többet is meglátogatott, és ezt azzal indokolta, hogy több szempontból is szeretné meghallgatni a tudnivalókat. Kérdezni sem tudott azonnal, ahhoz előbb a hallottak alapján végig kellett gondolnia saját vállalkozása jövőjét az unión belül.” – mesélte vállalkozásközeli élményeit Mesterházy Vera vezető főtanácsos.

Nógrád megye

Balassagyarmat: 04. 23
Rétság: 04. 24.
Bátonyterenye: 04. 25.

Zala megye
Nagykanizsa: 04. 26.
Pásztó: 04. 28.
Szécsény: 04. 29.
Salgótarján: 04. 30.

A kistérségi felkészítő program szervezésében és koordinálásában a helyi kereskedelmi és iparkamarák, az agrárkamara, az önkormányzatok, valamint az érdekképviseletek is részt vesznek. Ők mérik fel előzetesen a specifikus témák iránti igényeket, amelyet a GM az adott kistérségre vonatkozó ágazati elemzéssel egészít ki. Ennek megfelelően választják ki az adott szakterületen jártas előadókat, akik a helyszínen válaszolnak a hallgatóság kérdéseire. A kérdések pedig igen sokfélék. Egy növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó sárbogárdi magángazdaság vezetője azt kérdezte kaphat-e vissza nem térítendő támogatást minden különösebb procedúra nélkül. Véleménye szerint az érdekképviseleti szervek feladata lenne a pályázatok előkészítése, hogy a vállalkozónak már csak alá kelljen írnia. Mint mondja, neki és családjának a termeléssel kell foglalkoznia és nem aktát gyártani. Egy móri fuvarozó piacának alakulása felől érdeklődött, hiszen mint mondta, az unióban dolgozó fuvarozók a hazai díjak kétszereséért dolgoznak. A hallgatóság az új gazdasági környezet jellemzőin, az új szabályozórendszer hatásain kívül élénken érdeklődött az unióhoz való csatlakozást elősegítő hazai felkészítő programoktól nyerhető hitelek és támogatások iránt is.