Pénzügy

Keddtől nekik is kell havi 7110 forintot fizetniük

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)

Keddtől egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetésére kötelezettek azok a tanulók, akiknek idén március 31-én járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült elhelyezkedniük, és így nem biztosítottak. Hétfőn jár le ugyanis a 45 napos türelmi határidő – figyelmeztet az Adózóna.hu.

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (május 15-ét) követő 15 napon belül be kell jelentkezniük az érintetteknek a NAV-hoz, a 17T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék jelenleg 7110 forint. A járulékot a tárgyhó utáni hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken kell befizetni a NAV számlájára (10032000-06056229), az adóazonosító jel feltüntetésével. A szülő vagy más hozzátartozó is fizetheti a díjat.

Mint korábban írtuk, aki nem fizet, az sem marad ellátás nélkül. Viszont arra számíthat a nem biztosított személy, hogy ha nem kezdeményezi a jogviszonya rendezését, akkor a NEAK átadja az adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), és előírhatják számára a fizetési kötelezettséget, illetve kötelezhetik az elmaradt járulékok befizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik