Pénzügy

Feketelistán a szakszervezeti tagok

Márciusban mintegy negyven brit vállalatról derült ki, hogy olyan adatbázist használ, amivel ki tudja szűrni a szakszervezeti tagokat, még mielőtt alkalmazná őket. A kormány ezért elkezdett dolgozni egy, a szakszervezeti tagokat védő törvényen.

Bár az adatbázist azóta megsemmisítették, Peter Mandelson gazdasági államtitkár szót emelt a szakszervezeti tagok hátrányos megkülönböztetése ellen.

“Van már érvényes szabályozásunk a dolgozók adataival való visszaélés ellen. Most azt tervezzük, hogy megerősítjük a szakszervezeti tagok törvényi védelmét, hogy hasonló, megkülönböztetésre alapot adó feketelisták a jövőben ne készülhessenek” – mondta a politikus a HR Magazine-nak, amelyet a Humán Rent Press szemlézett.

2003-ban egyszer már napirendre került a kérdés, akkor azonban nem találtak cáfolhatatlan bizonyítékot az adatbázisok létezésére. Az idei botrány nyomán azonban gyors kormányzati intézkedés várható, a szokásos három hónapos egyeztetési idő lerövidítésével.

“Felháborító, hogy erkölcstelen munkaadók hátrányosan megkülönböztetik a szakszervezeti tagokat, olyan obskúrus feketelisták alapján, amelyeknek semmi helye egy demokratikus társadalomban” – nyilatkozta a TUC szakszervezeti szövetség elnöke, Brendan Barber.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik