Pénzügy

Francia álláslista az új uniós tagoknak

Két listát állított össze a francia gazdasági minisztérium a keresett szakmákról: egyet arról, hogy mely területeken van szakemberhiány Franciaországban, s egyet arról, hogy milyen állásokat ajánlanak az új uniós országokból érkező vendégmunkások számára – írja az MTI.

Az első listán 29 kvalifikált foglalkozás szerepel, például informatikus, szerelő vagy földmérő, míg a másikon 152, képesítést nem igénylő állás: például takarító, ablaktisztító vagy segédmunkás.


A listák elkészítése összefüggésbe hozható Sarkozy államelnök új bevándorlási politikájával, az erre vonatkozó törvényt a napokban fogadta el a francia parlament. Ez részben szigorítja a bevándorlást, de különleges jogokat biztosít azoknak az egyébként letelepedési engedéllyel nem rendelkező külföldieknek, akik integrálódnak a francia társadalomba, s olyan körzetekben vállalnak munkát, ahol nem jelentős a munkanélküliség.


Párizs 2006-ban 61 munkaerőhiánnyal küzdő munkakörben – többek között az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban – megnyitotta a munkavállalási lehetőséget az új európai tagállamok munkavállalói előtt, a teljes nyitás 2011-ben várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik