A német Lidlben és Aldiban is lehet már erkélynapelemet venni, de itthon nem lehet használni ezeket

Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell az eszközöket engedélyeztetni.

Németországban már két kereskedelmi nagyágyú belépett az erkélynapelemes piacra: a Lidl a múlt héten kezdte árulni a napelemét, egyik legnagyobb riválisa, az Aldi Nord pedig júniustól fog bele az értékesítésbe – írja a G7. Az erkélynapelemet otthon be lehet dugni a lakásban lévő konnektorba. Amennyiben süti a nap a tipikusan erkélykorlátra rögzített panelt, akkor a termelődő áramot a lakás berendezései felhasználhatják, csökkentve ezzel a villanyszámlát.

Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell az eszközöket engedélyeztetni, csak bejelenteni. Ezzel szemben Magyarországon a használatuk szabályellenes. A G7 cikkében megjegyzi: mivel a termék iránt komoly az érdeklődés, az ellenőrzés pedig a gyakorlatban meglehetősen nehézkes lehet, megvan a veszélye annak, hogy Európában egyedülálló módon szürke zóna fejlődik a magánimportból.

A Lidl Németországban kapható erkélynapeleme 219 euróba (cikkünk írásakor érvényes árfolyamon 82 ezer forintba) kerül, és 150 watt a névleges teljesítménye.