Gazdaság

NAV: az elvált szülők csak így lehetnek jogosultak mindketten családi kedvezményre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gyakran tapasztalt hiba a NAV ellenőrzései, jogkövetésre ösztönző vizsgálatai, támogató eljárásai során, hogy az elvált, külön élő szülők családi kedvezményt érvényesítenek a gyermekeikre, közös felügyeletet megállapító bírósági döntés, illetve ügyvéd előtt tett megállapodás alapján – írja az adóhatóság honlapján. Fontos azonban tudni, hogy a közös szülői felügyeleti jog nem azonos a gyermek felváltva gondozásával.

A közös szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy a gyermek életét meghatározó körülményekről –  például névválasztás, iskolaválasztás, állampolgárság megválasztása – a szülők közösen döntenek.

A felváltva gondozás ettől eltérően azt jelenti, hogy a szülők megegyeznek abban, hogy a gyermek meghatározott ideig az egyik, meghatározott ideig pedig a másik szülő háztartásában él, tehát időszakonként vagy az anya vagy az apa gondoskodik róla.

A közös szülői felügyeleti jog a felváltva gondozás előfeltétele, de ettől a szülők még nem minősülnek felváltva gondozó szülőknek; ezt bírói ítélet vagy a felek bírói ítélettel jóváhagyott egyezsége, illetve a felek megállapodása tartalmazza.

A családi kedvezmény érvényesítéséhez nem elegendő az, hogy a szülő gyermektartást fizet, illetve hozzájárul a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokhoz, és az sem, hogy a felváltva gondozásról megállapodás született bíróság vagy ügyvéd előtt.

  • Ha a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség vagy közös nyilatkozat alapján, és
  • ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, akkor
  • a gyermek a családi kedvezménynél mindkét szülőnél szerepeltethető kedvezményezett eltartottként, valamint a szülő házastársának bevallásában is.

Felváltva gondozás esetén a gyermekek után akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal felé közösen nyilatkoztak, és a családtámogatási ellátásra – családi pótlékra – határozat alapján 50–50 százalékban mindkét szülő jogosult. Így a családi kedvezményre – 50–50 százalékos mértékben – mindkét szülő jogosulttá válik.

Azok a szülők, akik a gyermeküket ugyan felváltva gondozzák, de a családi pótlék 50–50 százalékos megosztását nem kérelmezték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így családi kedvezményre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik