Gazdaság

Az elszabadult infláció miatt a nyugdíjszabályok megváltoztatását sürgeti a NYOK

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elszabaduló infláció miatt a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló jelenlegi szabályozás módosítását követeli a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK). Mint közleményükben írják, a napjainkban elképesztő mértékben növekvő infláció új helyzetet teremt a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló jelenlegi szabályozásnál.

A NYOK szerint az évközi nyugdíjkorrekciót jogilag pontosan szükséges szabályozni, ezért

  • követelik, hogy kerüljön be a nyugdíjtörvénybe, hogy, amennyiben az éves tényleges infláció jelentősen meghaladja a költségvetési törvényben tervezett fogyasztói áremelkedést, akkor soron kívüli évközi korrekcióra kerüljön sor.

A jelenlegi szabályok szerinti novemberi nyugdíjkorrekció évről évre elmaradt az éves infláció mértékétől, mely hátrányosan érinti a több mint 2 millió nyugdíjast. Ezért

  • a NYOK követeli a kormánytól, hogy legalább a 2021-es 0,3 százalékos nyugdíjkorrekció elmaradását pótolja a legközelebbi – 2022. novemberi – nyugdíjkiigazításnál.

Idén az éves infláció várhatóan 13-15 % lesz. Ezért a KSH által közölt 1-8. havi éves inflációs adat alapján is nehezen állapítható meg a 2022. novemberi nyugdíjkorrekció mértéke. Valószínűsíthető, hogy 2022-ben sem sikerül a nyugdíjak értékállóságának a Kormány ígérete szerinti biztosítása. A nyugdíjasoknak jogi biztosítékra van szüksége. Ezért

  • követelik, kerüljön be a nyugdíjkiigazítás szabályaiba, hogy amennyiben a novemberi kiegészítő nyugdíjkorrekcióval együtt is magasabb lesz a tényleges éves fogyasztói áremelkedés az éves nyugdíjemelésnél, akkor a következő év első negyedévében ennek megfelelően, visszamenőlegesen kell módosítani a nyugdíjakat.

Az Alaptörvény 40. cikke szerint „… a nyugdíjrendszer alapvető szabályait… az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény határozza meg.” A kormány a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló törvény éves nyugdíjemelés szabályairól rendelkező részének megváltoztatása óta minden fórumon hangoztatja, hogy mindenképpen garantálja a nyugdíjak értékállóságának megőrzését. Ehhez ragaszkodna csak a NYOK is.

Idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, miközben az augusztusi infláció 15,6 százalék, az augusztusi nyugdíjas infláció 15,7 százalék, az éves várakozás 20 százalék – hívta fel csütörtökön a figyelmet Farkas András, nyugdíjszakértő.

Kapcsolódó
Nagy csalódást okozhat a novemberi nyugdíjemelés, itt vannak a számok
A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a nyugdíjemelési korrekciós eljárást

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület pedig a csütörtökön a friss inflációs adat (15,7%) kapcsán kezdeményezte, hogy a jelenleg megismert első nyolchavi fogyasztói áremelkedés tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. Ugyanis szakértői konszenzus alakult ki abban, hogy az év végéig 20 százalékos infláció várható –  olvasható a szervezet közleményében.

Kapcsolódó
Novemberi nyugdíjemelés: kongatják a vészharangot az infláció miatt
Csúcsra pörög az infláció, amely felfalja az év végi kiegészítést. Sürgős beavatkozást kérnek.

Szintén javasolták, hogy szűnjön meg az a több éve alkalmazott gyakorlatot, mely szerint az alacsonyra tervezett infláció miatt csak hónapokkal később kompenzálják a tényleges fogyasztói áremelkedés következtében a nyugdíjasokat, és ezzel „kényszerhitelezővé” teszik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik