Gazdaság koronavírus

Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke: Év végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka becsődölhet

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója

– nyilatkozta Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Mfornak, aki szerint valóban jó éve volt a magyar turizmusnak, de a kép sokkal árnyaltabb. „Vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken, szenzációsnak bizonyultak a nyári hónapok.(…) De a fővárosban kevés volt a rendezvény, hiszen a kiugró napi halálos covid-esetek egyik napról a másikra befolyásolták ezek megtartását” – mondta Kovács. Beszélt arról is, hogy sok helyen a korlátozások feloldásával is maradt a home office, ami negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés forgalmát, a házhozszállítás pedig nem segített azoknak a cégeknek  „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

Kovács szerint a drága, elegáns éttermek talán megtalálják majd a maguk célközönségét, akárcsak az olcsóbb étkezdék, büfék, míg a középáras helyek némelyike nem biztos, hogy sokáig bírja.

A munkaerő helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy már ötcsillagos szállodák is a Facebookon keresnek munkaerőt, akkora az emberhiány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik