Gazdaság

Ungár Péter: Az olyan embereknek, mint én, nagyobb adókulccsal kell adózniuk

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az LMP parlamenti képviselője vasárnapi Facebook-bejegyzésében egy Origo-cikkre reagálva fejtette ki álláspontját a többkulcsos adózásról.

Az a helyzet, hogy az, hogy egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer legyen, szinte mindenhol vita a világban. Akik az egykulcsos adórendszert támogatják, azokat nevezzük általában neoliberálisnak, ezt csak ezért mondom, mert ezt a szót mindig valami globális összeesküvésre értik a fideszes megmondóemberek, pedig leginkább rájuk igaz ez Magyarországon

– írta Ungár Péter. Szerinte az olyan embereknek, mint ő, nagyobb adókulccsal kellene adózniuk, mint azoknak, akik például a garantált bérminimumot keresik. Emlékeztetett, hogy korábban Orbán Viktor még plebejus kormányzásról beszélt, és akkor még egyetértett a többkulcsos adóval, amit az is igazol, hogy az első Orbán-kormány alatt nem is volt egykulcsos adórendszer.

A héten bejelentett intézkedést, a 25 év alattiak szja-mentességét Ungár kampányfogásnak minősítette. Szerinte az a pénz, ami így kiesik a költségvetésből, hiányozni fog máshonnan.

A kormányzás lényege az, hogy meghozzák azt a döntést, hogy mire van pénz, és mire nem. A szociális dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítésére (45 milliárd) nincs pénz. Az otthonápolási díj egységes emelésre, amit a WHO is javasol (22 milliárd), szintén nincs pénz. Nincs pénz a 100 százalékos táppénzre, a bértámogatásra, a vendéglátóipar kisegítésére, ahol amúgy rengeteg 25 év alatti dolgozik. Amire van pénz, az pontosan az, ami szerintük ahhoz kell, hogy megnyerjék a következő választást. Ez nem szól másról. A fiataloknál rosszul állnak, próbálnak javítani

– értékelt Ungár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik