Gazdaság

Soros György: Orbán csupaszra rabolná Magyarországot

Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal címmel írt véleménycikket a Project Syndicate oldalára Soros György magyar származású üzletember. A cikk apropója az, hogy Magyarország és Lengyelosrzág blokkolták a 2021–2027-es EU-költségvetést, a pandémia utáni újjáépítési alap elfogadását, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a támogatások felhasználását a jogállamisági alapok betartásához kösse az unió.

Soros György szerint

bár a két ország a költségvetés legnagyobb kedvezményezettje, kormányaik határozottan ellenzik a jogállamiság feltételrendszerét, amelyet az EU az Európai Parlament javaslatára fogadott el. Tudják, hogy súlyos módon sértik a jogállamiságot, és nem akarják vállalni a következményeket.

Mint írja: a jogállamiság nem egy nagyon elvont fogalom, ahogyan ez a két ország állítja, hanem egy olyan gyakorlati határ, amely korlátot jelent a személyes és politikai korrupció számára. A vétó szerencsejáték két olyan ország részéről, amely sorozatosan megsérti a jogállamiság szabályait — véli az üzletember.

Soros úgy látja: a vétó egy eddig nem látott lépés, amellyel akkor kellett szembesülnie az EU-nak, amikor a koronavírus miatti haláleset száma jelentősen megugrott. Az üzletember értelmezése szerint azonban a jogállamisági feltételeket, az erről szóló rendeleteket már elfogadták.

Ha nem születik megállapodás új költségvetésről, a régi, 2020 végén lejáró költségvetést évente meghosszabbítják. Magyarországnak és Lengyelországnak pedig nem fizetnének a költségvetésből, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot.

Hozzáteszi: a Next Generation EU elnevezésű helyreállítási alapot megerősített együttműködési eljárás alkalmazásával is meg lehetne valósítani, ahogyan ezt  Guy Verhofstadt javasolta. Ha az EU ezen az úton halad, akkor megkerülhető az Orbán-Kaczyński vétó. A kérdés azonban Soros szerint az, hogy az EU — Angela Merkel német kancellárral az élen — képes-e összeszedni a politikai akaratot.

Elkötelezett híve vagyok az EU-nak, mint a jogállamiságra épülő nyitott társadalom mintájának. Magyar zsidó származású vagyok, különösképpen foglalkoztat a magyarországi helyzet, ahol több mint 30 éve aktív emberbarátként tevékenykedem. Orbán egy bonyolult kleptokratikus rendszert épített ki Magyarországon, hogy csupaszra rabolja azt. Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel gazdagította családját és barátait, de sokuk rendkívül gazdag lett. Orbán most a COVID-19 új hullámát használja a magyar alkotmány és a választási törvény (ismételt) módosításához, hogy alkotmányos eszközökkel sáncolja el magát az egész életre szóló miniszterelnöki posztra. Ez tragédia a magyar emberek számára.

Soros György néhány példát is hoz arra, hogy szerinte Orbán hogyan rabolja ki az országot:

Hatalmas összegű állami pénzt utalt át számos magánalapítványnak, amelyeket közvetve irányít. Okos alkotmányos trükkel Orbán most végleg eltávolítja ezeket az eszközöket a nyilvánosság elől; kétharmados parlamenti többségre lenne szükség, hogy visszajuttassák őket a magyar néphez. Az érintett összegek közel 2,8 milliárd dollárt tesznek ki.

Hozzáteszi: „csalárd tranzakciók sorozatában” az Orbánhoz közeli vállalatok több mint 16 000 lélegeztetőgépet vásároltak Magyarország nevében csaknem egymilliárd dollárért, messze meghaladva az intenzív ágyak és az őket működtető egészségügyi személyek számát.  A nemzetközi kereskedelmi adatok elemzése azt mutatja, hogy Magyarország fizetett a legtöbbet az EU-ban a Kínából érkező lélegeztetőkért, írja a filantróp.

Ezen vállalatok egyike megrendelést kapott Szlovéniától is, amelynek főminisztere, Janez Janša Orbán szoros politikai szövetségese. Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) meg kell vizsgálnia, hogy az EU-t megvezették-e. Kivizsgálást érdemel a közelmúltban kötött orosz oltóanyag ügyében kötött szerződés, amelyet Magyarország az első európai országként alkalmaz.

Kiemeli: Orbán igyekszik elkerülni az elszámoltathatóságot ezekért az ügyekért és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a 2019-es önkormányzati választások megismétlődését, amikor is a Fidesz elvesztette az irányítást Budapest és más nagyvárosok önkormányzata felett.

Sőt, Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a vidék felett, ahol a lakosság többsége él. Ő ellenőrzi a kapott információkat, és sok faluban a szavazás nem titkos. Gyakorlatilag az ellenzék nem érvényesülhet. Csak az EU tud segíteni. Az uniós forrásokat például a helyi önkormányzatokhoz kell irányítani, oda, ahol Magyarországon továbbra is működő demokrácia van, ellentétben az országos szinttel. Az EU nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumot kössön a jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban. Az, hogy miként reagál az Orbán és Kaczyński által támasztott kihívásra, meghatározza, hogy nyitott társadalomként marad-e fenn, hűen ahhoz az értékhez, amelyre alapozták

— írja Soros György.

Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik