Gazdaság

Percenként egymilliót fizetett angol leckét kínáló műsorért az állami cég, Habony köréig érnek a szálak

Milliárdos tételben, egyre gyorsabban ömlik a közpénz a műsorgyártásba és a rendezvényszervezésbe. A megtérülésről nehéz mérleget vonni, a költséges munkák azonban rendre a NER első vonalához köthető cégek ölébe pottyannak – a műsorgyártástól a kommunikáción át a védelmi feladatokig. most fókuszban a NER legtitokzatosabb cégeinek egyike.

Az 5 perc angol TV című műsor elkészítéséért 240 millió forintot fizetett ki az állami tulajdonú műsorszóró, az Antenna Hungária Zrt. a Magno Studio Kft.-nek – tudta meg a 24.hu. Egy éven át tartó levelezés, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbelépésével sikerült megszereznünk a hagyományosan földfelszíni sugárzással, az utóbbi bő egy évben pedig milliárdos állami rendezvényszervezésekkel is foglalkozó Antenna Hungária Zrt. szerződéseinek listáját. Ebből derült ki, hogy az egyébként műsorkészítéssel is foglalkozó állami cég 2019 júniusában 240 millió forintos szerződést írt alá Horváth László cégével, a Magno Studio Kft.-vel.

A csaknem negyedmilliárd forintért 50 darab, nettó 4 és 5 perc közötti epizód készült el a nyelvoktató kisfilmekből.

Percenként tehát körülbelül egymillió forint közpénzt vitt el a műsor, amelynek jelentős részében Szalai Nóra, az 5 perc angol brand arca és létrehozója egy kanapén ül és magyaráz, a fennmaradó időben pedig egy fehér háttér előtt egy maroknyi szereplő ad elő pársoros dialógusokat.

Több szakembert is megkérdeztünk arról, mennyi idő alatt vehették fel a műsor 50 epizódját, reális-e az árazás. Az egyik, névtelenséget kérő forrásunk szerint az ilyen, egy kameraállásos, különösebb technikai, díszletbeli kihívásokat nem támasztó munkáknál nem reális a percenként egymilliós ár, már csak azért sem, mert az 50 epizód felvétele jelentős ráhagyásokkal sem lehetett több 8–9 munkanapnál, az utómunka pedig nem igényelt olyan speciális kapacitást, ami megdobhatta volna a költségeket. Egy másik forrásunk szerint az ár akkor lehet reális, ha a résztvevőket valamiért kiugró mértékben díjazták, vagy ha ismert rendezőre bízták a munkát. A megbízásról szerettük volna megkérdezni a cégén keresztül Szalai Nórát és a Magno Studió Kft.-t is, de leveleinkre nem érkezett válasz, így nem tudtuk meg, hogy csak Szalai Nóra, vagy a cége, az 5 perc Media Kft. vett-e részt a műsor elkészítésében. Utóbbira utal az, hogy a műsorral kapcsolatos nyereményjáték szabályzatában az Antenna Hungária mellett az 5 perc Media Kft. neve szerepel – érdekesség, hogy a Magno Studio Kft.-é nem.

Az 5 perc Media Kft.-ben Szalai Nóra társtulajdonosa a nyilvános cégadatok alapján vele egy címre bejelentett Tóth Péter, akinek a Habony-körig érnek az üzleti kapcsolatai. Tóth Péter üzlettársa Halkó Gabriellának, a TV2 egykori gazdasági igazgatójának is, mégpedig a Press & Belt Produkciós Iroda Kft.-ben. Ez a cég azzal került be a hírekbe, hogy éveken át fizetett Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak. Nem is keveset: a NAV 2015 tavaszán indított vagyonosodási vizsgálatából a 444.hu által megszerzett információk alapján Habony saját bevallása szerint 2011 és 2013 között körülbelül évi bruttó 3,5 millió forint körüli összegeket keresett a Press & Belt Kft.-nél, amelynek már abban az időszakban is tulajdonosa volt Tóth.

Halkó Gabriellát Habony Árpád jó barátjaként, bizalmasaként tartják számon, a Válasz Online egyenesen Habony „gazdasági énjének” nevezte. Számos olyan kormányközeli bizniszben érintett, amelyek a legmagasabb NER-es körökhöz köthetők (lásd keretes írásunkat.)

Ábránk a szerződés életbe lépésekor (2019. 06. 02.) fennálló viszonyokat mutatja.

Ki is Habony gazdasági énje?

Halkó nevét akkor kapta fel igazán a sajtó, amikor az Átlátszó kiderítette, hogy Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 300 millió forint értékű festményt kölcsönzött a Szerb utca 9.-be mindössze havi 15 ezer forintért. A festményeket a Brand Lab Tanácsadó Kft. kérte ki a múzeumtól, amelynek ügyvezetője ekkoriban Halkó Gabriella volt. Halkó a céget 2010-ben Habony Árpád húgától, Habony Máriától vette meg korábbi élettársával, Jáksó Lászlóval közösen. Az üzletasszony volt a köztévében hatalmasat bukó, 841 millió forint közpénzt felemésztő Marslakók című sorozat producere, Jáksó pedig a gyártó cég tulajdonosa.

 

Halkó igazgatósági tag Szalay-Bobrovniczky Kristóf egykori londoni nagykövet cégében, a Magyar Vagon Zrt.-ben, amelyről bővebben itt olvashat. Szalay-Bobrovniczky — aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel kötött házasságot — Habony bajtársának nevezte magát, a Századvég kuratóriumának elnökhelyettese volt, Halkó pedig a Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottságát erősítette. Orbán Viktor kötélbarátja, Garancsi István mellett a harcostárs viszi tovább a néhai Andy Vajna milliárdos biztos nyereséget termelő kaszinóit. Halkó Gabriella ebből az üzletből sem maradhatott ki:  a Las Vegas Casino Zrt.-ben igazgatósági tag.

Közpénzes munkák a NER elitjének

A Magno Studiót tulajdonló Horváth László neve valószínűleg nem sokaknak ismerős, ugyanígy vannak ezzel az általunk megkérdezett, műsorkészítésben jártas szakemberek is. Pedig a vállalkozó üzleti tehetsége vitathatatlan: 2015 végén alapított cége tavaly már 14,9 milliárd forintos nettó bevételt ért el az Opten adatbázisa szerint. A titokzatossághoz az is hozzájárul, hogy a Magno Studio Kft.-nek nincs honlapja, és a közösségi médiában sem találtuk nyomukat.

A közpénz ennek ellenére megtalálja a vállalkozást, méghozzá gyakran egyfajta kapocs szerepben: a pénz nem közvetlenül a NER eminenciásaihoz megy, hanem a Magno Studio közbeiktatásával mozog.

  • Így történt ez az állami MVM és a CÖF között: a Magno Studio forgatta azt a négy, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumának készült imázsfilmet, amelyre az állami MVM Zrt. adott 433 millió forint közpénzt, és a kormányközeli TV2 sugározta. A kisfilmek többe kerültek, mint az Oscar-díjas Saul fia, minőségükről itt győződhet meg.
  • Tavaly a Magno Studio rendezte a Gaál Cecíliához (akkor még Rogán-Gaál Cecíliához) köthető Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevet viselő sporteseményeket. A rendezvények állami cégek nagyvonalú támogatásaival hozták tető alá: a hvg.hu tudta meg, hogy a rendezvényekre közpénzes segítséget nyújtó MVM nem a Nakama & Partners Kft.-nek, nem is az üzletasszonynak, hanem a Magno Studio Kft.-nek utalta a 160 milliós támogatást. A lap elkérte a támogatási szerződéseket, de az Antenna Hungária csak a támogatás összegét közölte, egyéb adatokat nem. Mostani, egy évig húzódó adatigénylésünkből derült ki, hogy a műsorszóró – hasonlóan az MVM-hez és a Szerencsejáték Zrt.-hez – 2018-ban a Magno Studio Kft.-nek utalta az összesen 50 milliós támogatást.

Máskor közvetlenül a Magno Studióhoz folyik a közpénz megrendelés vagy támogatás formájában:

  • Az Átlátszó összegzése szerint a 2018 januárjában futó Stop Soros-kampányból 676,3 milliót kapott a cég, a választás előtti 7 milliárd forintos propagandaköltésekből pedig 3,8 milliárdos szeletet hasított ki a Magno Studio.
  • 2018-ban két részletben összesen 142 millió forint támogatást kapott az ugyancsak állami Szerencsejáték Zrt.-től.
  • A legújabb hír pedig, hogy idén augusztusban újabb 250 millió forintos megbízás landolt a szakmában ismeretlen, a közpénzt mégis milliárdos tételben vonzó céghez, a műsorgyártásra a megbízást az Antenna Hungária Zrt. adta. (A cég arra a kérdésre nem válaszolt lapunknak, milyen műsorszámra adta a megbízást.)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Felfutóban az Antenna Hungária

Bár az Antenna Hungária fő tevékenysége az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve a műholdas műsorszórás, az utóbbi bő másfél évben inkább a rendezvényszervezési megbízásaik miatt írtunk az állami cégről. Tavaly nyáron a telekommunikációs cég elnyerte a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződését. Bár első blikkre úgy tűnik, hogy a közpénz ezzel a húzással egy állami szervezettől egy állami céghez került, valójában a NER ismert szereplői is jól jártak, hiszen alvállalkozóként a plakátkampányos Balásy Gyula cégeit, illetve a kormánykedvenc Valtont vonták be.

Ezen keretszerződésen belül hozta tető alá az Antenna Hungária az úgynevezett raktárkoncerteket is, amelyek a Népszava cikke szerint végül nem fértek be a közszolgálati tévé műsorfolyamába. A közpénzből fizetett koncertfelvételekért a nézőknek az Antenna Hungária MindiGO nevű applikációjával kell megküzdeniük, ahogyan azoknak is, akik utólag szeretnék megnézni a csaknem negyedmilliárd forintból készült kezdő angol nyelvleckéket.

Kiemelt kép: 5 perc Angol Tv

Ajánlott videó

Olvasói sztorik