Gazdaság

Lakástakarék: a bank egy mozdulattal elvitte az állami támogatás 13 százalékát

Alaposan meglepte olvasónkat, hogy miután négy éven át a lakástakarékban gyűjtögette a pénzét, nem tudott rögtön hozzájutni, amikor szüksége lett rá. Márpedig a megtakarítása azonnal kellett neki, hogy ne csússzon le az általa kiválasztott lakás megvásárlásáról, a szerződésben pedig 45 napos fizetési határidőt kötöttek ki. Nem akart hinni a fülének, amikor az 1,2 millió forintos megtakarításának kiutalására 90 napot mondtak neki az Erste Bankban. De nem ez volt az egyetlen meglepetés.

90 nap, vagy sürgősségi felár

A már aláírt adásvételi szerződéssel kezében ment be olvasónk a bankjába, kérve, hogy a lakáseladónak utalják át a megtakarítását, amit beleszámított a vételárba. A fiókban azt kérdezték tőle, normál vagy sürgősségi kiutalást kér-e. Ekkor tudta meg, hogy a normál kiutalás 90 napos, a 30 napos sürgősségi kiutalást pedig csak akkor kérheti, ha 3 százalékos sürgősségi felárat fizet. Mint mondta, a 90 napot elképesztően hosszú időnek tartja egy banki tranzakcióra, különösen hogy az azonnali átutalások világát éljük. De ugyanez a véleménye a 30 napról is, főleg hogy az már annyira „gyorsnak” számít, hogy még sürgősségi felárat is kérnek érte. Nem tehetett mást, felárat fizetett, különben elbukja a lakásszerződést, hiszen abban 45 napos fizetési határidőt szabtak.

A 3 százalék 37 700 forintot jelentett, azaz a bank a sürgősségi felárral a négy év alatt szerzett állami támogatás 13 százalékát vitte el.

Amikor arra került a sor, hogy lerója sürgősségi díjat, megint tudtak neki meglepetést okozni. Hiába volt ugyanis olvasónk éppen egy bankban, ahol lehet átutalni, bankkártyával fizetni, közölték vele, hogy vegyen fel készpénzt a számlájáról, mert csak készpénzben tudják elfogadni a díjat.

Ez egyébként nem általános eljárás, az általános szerződési feltételek szerint lehet elektronikusan is fizetni a sürgősségi díjat, megkeresésünkre az Erste is ezt írta. Hogy miért ragaszkodtak akkor a konkrét ügyben ahhoz, hogy olvasónk készpénzben rendezze a sürgősségi díjat, azt is kérdeztük a banktól, de válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

Nem hétköznapi átutalás

Akármennyire felháborítónak érezte is olvasónk, hogy gyors kifizetés helyett akár három hónapot is kell várnia a pénzére, a bank szabályszerűen járt el. Tény, hogy a „hétköznapi”, elektronikusan indított átutalások március óta, adott feltételek mellett öt másodperc alatt teljesülnek, de a a lakástakarék-pénztári kifizetések nem ebbe a körbe tartoznak – derült ki az Erste válaszából. A lakástakarék-pénztári kifizetéseknél olyan szerződésfelmondásról beszélünk, amelyek mellé állami támogatás járhat.

A vonatkozó jogszabályok szerint a határidőket be kell tartani, és kifizetés előtti ellenőrzéseket minden lakástakarék-pénztárnak kötelező elvégezni. Annál is inkább, mert a lakástakarék-pénztár a betétre jóváírt állami támogatásért és az állami támogatás után a felvételéig jóváírt betéti kamatért készfizető kezesként felel. Tehát ha elmulasztotta az ellenőrzést, és utólag kiderül, hogy nem lakáscélra használta el az ügyfél a megtakarítást, vagy más miatt tévesen határozták meg, mennyi az állami támogatás, akkor e hibákért a bank felel anyagilag.

Az ellenőrzés pedig az Erste válasza szerint azért is lehet időigényes, mert a banknak iratokat (tulajdoni lap, adásvételi szerződés és így tovább) kell bekérnie, ezek valódiságát, tartalmát ellenőrizni, akár külső szakértőket is bevonva.

Maximum évi 72 ezer forint lehet az állami támogatás

A lakástakarék az egyik legnépszerűbb lakáscélú megtakarítási forma volt, a megtakarítások után 30 százalékos, de maximum évi 72 ezer forint állami támogatás lehetett kapni. Az állami támogatás kimaxolása mellett az optimális megtakarítás havi 20 ezer forint volt. 2018. október 16-ig lehetett olyan lakástakarék-szerződést kötni, amelyre még igénybe vehető volt az állami támogatás. A lakástakarék-pénztárak állami támogatását felmenő rendszerben szüntetik meg. Akiknek még élő szerződésük van, azok megkapják a támogatást, összesen legfeljebb tíz évig, így 2028 októberében futhatnak ki az államilag támogatott lakástakarék-pénztárak. (Az utolsó mondatot pontosítottuk.)

Az MNB szerint is szabályosan járt el a bank

A lakástakarék-szerződés felmondási idejét és költségét is rögzítik a jogszabályok. Mint a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette megkeresésünkre, a 2017. július 1-jén, vagy az ezt követően létrejött lakás-előtakarékossági szerződéseknél legfeljebb két hónap, a korábbi szerződéseknél  maximum három hónap lehet. Ezen a határidőn belül kell, hogy megtörténjen a pénzügyi elszámolás is. Mivel olvasónk szerződése négyéves volt, és most járt le, így 2017 július 1-je előtt kellett megkötnie, vagyis rá valóban a 90 nap vonatkozik.

A 30 napon belüli lezárás pedig csak akkor lehetséges, ha minden előírt feltétel rendben van, és a pénztár díjtáblázata szerinti sürgősségi díjat a kérelem beérkezése után 3 napon belül megfizeti az ügyfél. Ez a díj az Ersténél 3 százalékos.

A Bankmonitor még hozzátette, a kiutalási időszakban lehet meghatározni, mire használja fel az ügyfél a lakáscélú megtakarítást, hova menjen a pénz, és ekkor kell benyújtani a már említett, a kiutaláshoz szükséges iratokat is. Ha valakinek egyelőre nincs lakáscélja, akkor a kiutalási időszakban kérheti a felhasználás halasztását.

Ha tehát valaki lakásvásárlási szerződést köt, és a vételárhoz lakástakarékos megtakarítását is felhasználná, érdemes a szerződésben a vételár-fizetésről szóló résznél a 90 napos kiutalási határidőt beépíteni. Már ha hajlandó eddig várni az eladó a pénzére.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik